Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ti belevágnátok így a lakásvás...

Ti belevágnátok így a lakásvásárlásba?

Figyelt kérdés

Most a férjem szüleinek lakásába lakunk ketten(annyira nem túl jó a kapcsolatunk). Egy megyeszékhelyen, a Dunántúlon. Mindenképpen szeretnénk majd családi házba költözni. Van egy kiszemelt település, a várostól 13 kmre, ahol házat szeretnénk venni(a férjem oda jár dolgozni). Most találtunk egy eladó ingatlant, ami nagyjából megfelel az igényeinknek: 100 nm, 80as évek végén épült, tégla ház. Felújított tető, napkollektor stb. Hátrányai, hogy a nyilászárók régiek(jól szigetelnek) és nekünk kicsi a telek(1000 nm, de gazdálkodni szeretnénk).

De ezek a fránya anyagiak... 8,9 M a ház, vagyis ennyiért hírdetik, de talán engednének belőle. Nekünk viszont csak 3 M van+ hamarosan lejáró lakástakarékunk(kb 1M)+ felvehetnénk előre a csokot 1,4M. Tehát mindenképpen lakáshitelt is kellene felvenni 4M forintot.

Érdemes így belevágni, vagy várjunk még vele? Illetve, ha megvásároljuk milyen plusz költségekre számítsunk? Gondolok itt illetékre, órák átíratására stb.

2016. jan. 27. 08:55
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
100%

"A férjem marhákkal dolgozik, szeretne később saját vállalkozást."

Én is marhákkal dolgozom, de saját vállalkozásban eszembe se jutnának ezek a marhák ;)

2016. jan. 27. 15:26
 22/26 anonim ***** válasza:

"Pedig érdemesebb régi házakat venni, mert abból még nem spórolták ki az anyagokat. "

Ilyet csak szellemi fogyatékos vagy nagyon naiv ember ír. Pont a régi házakból spóroltak ki MINDENT, többek között az alap-és tetőszigetelést, a falak szigetelését, a megfelelő nyílászárókat (mai standard szerint 3x-os üveggel), a megfelelő vezetékeket, a megfelelő fűtésrendszert.

Az egyetlen,ami ér bennük valamit az, ha téglából vannak, de sok köztük sajnos a lószart se érő vályog is.

Emellett szintén remek az is, hogy akkoriban a házak 99,9%-a sufnituninggal meg Karcsi+Józsi+Bélabá összefogásával készült, akik közül foglalkozás szerint egy sem volt kőműves, fűtésszakértő vagy vízvezetékszerelő, de úgy gondolták összedobnak egy halom szart, ami majd félig rájukdől 30 év múlva, mer "nehogymáfizessünkezé', megyeznekünkis!"

2016. jan. 27. 18:48
 23/26 anonim ***** válasza:

"És a helyi önkormányzat ezt nem szabályozhatja."

Utananeztem es valoban. Amit en szemely szerint elegge furcsanak tartok, mert igy akar egy lakoovezetben is lehet tehenet tartani, ami megkeseriti a szomszedok eletet.

2016. jan. 27. 22:11
 24/26 anonim ***** válasza:

Mi 3,5 milliót vettünk fel a lakásunkra. Nem bántuk meg, sőt.

A helyzet az, hogy bár sokan mondják, hogy ne vegyél fel hitelt, hanem gyűjtögess tovább, ez szerintem egyáltalán nem reális.

Az kb. így néz ki:

[link]

Miért mondom ezt? Mi 3,5 milliót vettünk fel 4 éve a 7 millióért megvett lakásunkhoz. A törlesztőnk annyi volt, mintha béreltünk volna egyet, még vagy 5 ezerrel kevesebb is. Azonban a törlesztőnk fillérre pontosan ugyanannyi még ma is viszont a bérleti díjak már átlagosan 30 ezer forinttal többe kerülnek. Egy ilyen lakást ma megvenni 12 millió forintba kerülne, mert úgy felmentek az árak.

Mi lett volna, ha lakást bérlünk, és mondjuk a mostani törlesztőnket félrerakjuk spórolás címén? Mert többet biztos nem tudtunk volna, hiszen még a bérletet is fizetni kell. Az önerőnk meg úgy se hozott volna kb. semmit ennyi idő alatt, ha csak nem úgy fektetjük be, hogy akár az egész el is úszhat.

Most az árak emelkedése miatt még távolabb lennénk a saját lakástól, mint akkor voltunk és még mindig fizetni kéne a bérleti díjat is!

2016. jan. 28. 01:10
 25/26 anonim ***** válasza:
Ja amúgy az előre felvett CSOK-ot nem minden bank számítja be az önerőbe, vagy olyan is van, amelyik beszámítja, de azért annyival csökkenti a felvehető hitelösszeget.
2016. jan. 28. 01:12
 26/26 anonim ***** válasza:

40 évesen költöztem vidékre. Válás után, a gatyámból kilátszó seggel. Betegen. Egy romhalmazt vettem meg, a hozzá tartozó szép nagy területtel. Arra vigyáztam csak, hogy az alap jó legyen. Kb 8 évembe került, (bio-kertészkedtem mellette) de olyan tiptop házikót csináltam belőle, hogy csodájára jártak.

Nektek is ezt tudom javasolni. Ha az alap jó, és nem kell rögtön a tetőcserével kezdeni, apránként a saját arcotokra lehet formálni. Én sem vagyok építész, annyi tapasztalatom volt csak, hogy egyszer már felépítettem egy házat (ami elúszott a váláskor).

2016. jan. 28. 21:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!