Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A magánvégrendelet jó-e, h ne...

A magánvégrendelet jó-e, h ne örököljek Apu után 1/4 rész ingatlant?

Figyelt kérdés

Anyuval közös és tehermentes lakásban élnek, de apám haldoklik és hirtelen történt. Apuval nem volt túl jó kapcsolatunk.

Nem szerettem volna öröklni, de tudomásom szerint nem mondhatok le az örökségről, mert van gyerekem és a gyámhatóság engedélye kellene, de mivel pozitív örökség nem járulnának hozzá. (Bár nem értem mi közük egy normálisan élő család örökléséhez).

Magánvégrendeletre gondoltam és csak a lakással kapcsolatban, mert nem tudjuk pontosan hogy apu mi mindenbe ment bele borgőzös perceiben és hány számlán szórta szét a közös, de kevéske pénzüket. Elvileg tartozása nem lehet, bár üdülési joga az van.

Elfogadhatja-e a közjegyző, h csak 1 valamire, de a legnagyobb értékűre lenne végrendelet? A többi örökség értéke jóval kevesebb, biztos nem érik el a kötelesrészt. Igazából semmit nem szeretnék tőle, lemondanék, ha lehetne, mert inkább Anyunak kellene, főleg egyedül lesz. Jövőre a társasházat felújitják, hitel kell rá, vagy a lakást eladni és kisebbet keresni, kocsit (Suzuki Alto) eladni, mert kicsi is és anyunak jogsija sincs.

Én a babámmal vagyok otthon, tölük 2 óra utazásra és szintén jogsi nélkül. A fiam nem egyszerű eset, nem könnyű vele bárhova elmenni és ott lenni. Öszintén nem szeretnék, napokat hivatalokba tölteni, ill. a férjem szabijait erre elhasználni, mikor azok a gyerek orvoshoz cipelésére kellenek.

2016. jan. 19. 01:10
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Szerintem az összeírás több idő, mint amennyi lenne a lemondás anyukád javára a hagyatékin.

És most egy olyan végrendeletet írsz végülis, ami apukád nevében íródik, és még életében aláírja, hogy mindene anyukádé legyen??

Vagy nem nagyon értem.

2016. jan. 19. 13:38
 12/13 xswerdy ***** válasza:
39%

Összeírni össze kell a vagyont, alapvetően annak, aki a temetést intézi. Neki küldi ki az önkormányzat a nyilatkozatot. Ott kell az örökösöket is feltüntetni. Ezt gondolom, édesanyádi intézi mindenképpen.

A hagyatéki tárgyalásra megbízhatod édesanyádat, hogy képviseljen.

Ha nincs végrendelet, akkor a lakás felét megöröklöd, Édesanyád holtig tartó haszonélvezetével. Tehát rendelkezni úgysem tudsz a lakás fölött. Ha netán eladnátok, és kisebbet vesztek, akkor persze alá kell mindent írnod, mint tulajdonosnak.

Minden más vagyont fele-fele arányban örököltök édesanyáddal.

Ha tegyük fel ír édesapád egy végrendeletet, amiben mindent édesanyádra hagy, akkor viszont neked jár a köteles rész.

Szerintem ne foglalkozzatok a végrendelettel, törvényes öröklés után amire nem tartasz igényt, azt édesanyádnak ajándékozod.

2016. jan. 19. 16:37
 13/13 anonim válasza:
2016. febr. 4. 20:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!