Ti mit néztek meg ingatlan vásárláskor?
Amikor beléptek a házba,mik azok amiket jól megnéztek és mik azok a hibák,amik még bele férnek?
És milyen számotokra az a ház,amit semmi pénzért nem vennétek meg?
Figyelembe veszitek,ha jó helyen van? ( suli,boltok) közelében?
1. A település. (Van-e meló,van-e jó iskola,bolt,cigók aránya,...)
2. Az ingatlan környéke. (Gettó vagy normális utca? Van e zavaró gyár vagy út mellette?)
3. Szomszédok.
4. Az ingatlan jogi háttere. (Jelzálog? Tulajok száma?...)
5. Állapot.
6. Energia tanúsítvány.
7. Ár/érték arány.
Amit a 2. írt.
Nekem személy szerint nem volt fontos, hogy "Jó" helyen legyen, van autónk kettő is. Inkább az volt a fontos, hogy nyugodt, távoleső legyen :)
Hibák, amik beleférnek:
- ronda csempe vagy járólap, ezeket úgyis cseréli az ember ízlés szerint
- nem elektronikus redőny vagy garázsajtó - ezeket nem nagy ár beszereltetni
- elavult konyha, fürdő - mindegy, ezt is cseréli egy igényesebb ember alapból
- garázs hiánya - mindegy, lehet építtetni mellé
- igénytelen kerítés vagy a ház külső megjelenése - ez is könnyen orvosolható
Ami nem fér bele:
- elavult fűtésrendszer
- rossz tető
- rossz vagy hiányos szigetelés
- nedvesedő vagy penészedő falak
- nem a falban futó csövek (tehát mint a panelokban, kilóg minden, ami mind energetikailag, mind esztétikailag borzasztó)
- nem megfelelő nagyságú, túl sötét helyiségek
mivel ezek "alaphibák" és ezeknek túl költséges és munkaigényes a kijavítása.
A környék nagyon fontos, ezen túlmenően még a falak áthallása. Ha kifog az ember egy "jó" szomszédot és papírvékonyak a falak, az minden mást felülír.
A fűtési rendszer az egyik legköltségesebb felújítás, szóval azt is nagyon megnézném. Nagyon apró konyha sem kellene és berendezhetetlen kicsi szobák. A tetőfelújítás is nagyon drága, az sem mindegy. Ezeken könnyen el lehet csúszni, több millióba is kerülhetnek. Személy szerint nekem a nagy belmagasság is hátrány, sokba kerül a fűtés.
Megnézném, hogy van-e tartozása a háznak, ne kelljen az előző tulajdonos helyett fizetnem. És nekem még az is fontos, hogy van-e hajlandóság a lakók között a folyamatos karbantartásra, vagy hagyják évekig lerobbanni a házat.
Nos, nekünk elég nehéz volt, mert sehogyse találtunk megfelelőt, a végén 90%-ban átépíttetük a házat... De így is jobban jártunk, mint sok másikkal, amivel nem tudtunk volna kezdeni semmit.
A fekvés nyilván alapvetően fontos. Erősen emberfüggő, kinek mi a jó környék. Nekem kell, hogy jó régióban legyen (vannak nagyon szegény és gázos részek, pocsék utakkal, ésatöbbi), lehetőleg közel essen ahhoz, ami nekem fontos (munkahely, család), s szép, csendes, erdős környék legyen. Az, hogy lakott területre essen, az annyira nem alap számomra, van láb, bicikli, motor és autó, de azért a közelben legyen valami nagyobb város jól felszerelt boltokkal, állandóan kell valami a házhoz, amióta megvan :) Sokaknak számít persze a közeli bolt és iskola is, én se bánnám, de nem annyira fontos, mint a jó levegő és a szép kilátás. Valamivel csak beviszem a gyereket, ha lesz :) A falunk csinos, jó kis ovija és iskolája van.
Alapvető, hogy ne legyen vizes, ne peregjen a vakolat... Jó, ha nem nagyon régi a ház, mert az komplett vezetékcsere (bár egy fiatal nyaralónál is szükség lehet erre)...
A garázs nekem fontos lett volna, de sajna nem jött össze. Ilyenkor jó, ha lehet építeni a ház mellé később, nálunk nem lehet, sehol nem fér el, max. egy másik telken, azok itt nem drágák.
S persze nagyon fontos a méret és a beosztás, főleg, ha az ember nem akarja totál újjáépíteni a házat, de még akkor sem mellékes a dolog...
A benapozás is érdekes lehet s azt sem lehet megváltoztatni, maximum új ablakokkal, de a ház tájolása, ugye, marad, a fedett tető is árnyékol, ha tetszik, ha nem...
A szigetelés és a nyílászárók kicsit sem érdekeltek minket, mivel tudtuk, hogy nekünk úgyis jobb kell. Igazából kár lett volna szigetelt házat vennünk, s a szigetelést leszedni és újrarakni... Ha ezzel nem akartunk volna foglalkozni, akkor persze fontos lett volna, minél több, annál jobb.
Ma már megkérdeznék egy szakembert, hogy a kinézett ház alkalmas-e arra, hogy hőhídmentesen le lehessen szigetelni... Nálunk a tetőtéri "kutyaházakkal" volt gond.
A burkolás módosítható, de én azért szívesen vettem volna egy eredetileg jó járólapot a jelenlegi konyhába és a teraszra...
A konyha, a fürdőszoba és a rendes szobák mérete nekünk igen fontos (mi az első kettőt lazán áthelyeztük, na ez hátrány, mert vinni kell a vizet és a szennyvizet, plusz a burkolat is más eme helyeken). Sosem tudtunk mit kezdeni a nagy nappali, apró minden egyéb beosztású házakkal, nekünk 2 rendesebb méretű szoba mindenképpen kell, egy nekem, egy a páromnak, s nagy, ablakos konyha is. Ezért is kellett kompromisszumot kötnünk, mivel kevés ilyen ház volt. Ráadásul a 2 szint is fontos nekünk, pénz pedig nem volt nagyon sok, Észak-Fejér sem nagyon olcsó környék...
Az ember anyagi lehetőségei és igényei igencsak befolyásolják a kompromisszumkészség megfelelő fokát. Ha még jobban válogatunk, sose lett volna házunk.
A szomszédok is fontosak persze, mi elbeszélgettünk az itteniekkel.
Nem vennék:
Észak-déli fekvésben, úgy, hogy a szobák többsége az északi főutcára néz.
Nem napon barnult szomszédság.
Rossz vagy nagyon régi (nádas-deszkás födémes) tetővel.
Beázás a tető miatt, dobos szag, leomlott vakolat.
Rossz kazán, radiátorok.
Rosszul záródó ablakok, ajtók.
Ezeket csak akkor venném meg, ha TELEKÁRBAN adják. Lebontod, építesz a helyére másikat.
Kívülről: van-e repedés a falon, harántirányú, süllyed-e (süllyedt-e) a ház. Egyenes-e a tető, vagy meg van rogyva. (A látható vonalai, élei).
Belépve: reped-e, milyen állapotú a fal, megkopogtatom a festést, mert van ahol csak a régi festés van megrepedve. (Volt olyan, ahol volt egy szép beázás nyom, kijavítva, újrafestve, mikor a tulaj észrevette, hogy azt nézem, hirtelen nagyon ideges lett. Volt olyan, ahol a boltíven futott fel egy tisztes repedés, és a néni azt mondta, hogy ez nem fog ráomlani soha, hát remélem.) Figyelem, milyen a levegő a házban, nyirkos-e (nedvesedés), van-e nedvesedésre utaló nyom, doh, penész, de ezeket már a netre feltett fotókon is lehet látni. Mi az alapja (tégla, beton).
Nyílászáró (de azt lehet cserélni), fűtési rendszer (minél kevesebbet kelljen hozzányúlni).
Belefér: a nyílászáró, még a fűtés is, ne legyen budi, szerkezetileg legyen masszív.
Világos helyiségek.
A jó környék nekem fontos. Nem izgat, hogy hol a bolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!