Ingatlan ajándékozás és eltartási szerződés. Ilyet tényleg meg lehet csinálni?
Sajnos igen.
"Minden cselekvőképes nagykorú személy jogosult más személlyel – beleértve valamelyik leszármazóját is – eltartási szerződést kötni.
Az eltartási szerződést a megkötését követő 30 napon belül kell az illetékes földhivatalhoz benyújtani.
Az ingatlan tulajdoni joga az eltartó nevére kerül, a tartási jog bejegyzése mellett. Ez a jogügylet kizárja, hogy az ingatlan öröklés vagy köteles rész tárgya lehessen a jövőben.
Az eltartási szerződést csak az eltartottnak és az eltartónak kell aláírnia ügyvéd vagy közjegyző előtt.
Fontos tudni, hogy ha az eltartott korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen a fent írt eltartási szerződést megkötni nem lehet, az eltartottnak az illetékes gyámhivatal bírósági úton hivatalos gyámot rendel ki."
Rhella: SAJNOS?
Sajnálod, hogy rendelkezhet valaki a saját vagyonával még életében és nem hal meg szép csendesen, pedig már várják a "leendő örökösök" az ingatlanját?
Úgy gondolom, hogy "nem sajnos" a kérdés. Ha a szülő/nagyszülő nem beszámítható, akkor ezt illik tisztázni vele, és eszerint gyámolni, ha meg beszámítható, akkor majd ő rendelkezik afelett a vagyon felett, ami az övé.
Az örökség a halál pillanatában áll be. Ha akkorra már rendelkezett a vagyonáról, akkor nincs miről beszélni.
Persze, egy eltartási szerződést meg lehet támadni, de ha a felmenő valóban szabad akaratából és teljes tudatában döntött úgy ahogy döntött, ez az ő akarata volt.
"Leendő örökös" nincs, csak örökös van, amely jogi helyzet a halál pillanatában áll be. Addig NEM BESZÉLHETÜNK örökségről és örökösről sem.
3-as: A "sajnos" arra vonatkozott(na), hogy a "leendő örökösök értesítése nélkül". Ugyanis ezt nagyon nem tartom szerencsés dolognak.
Ugyanis nem egy esetet láttam már, ahol ezzel a módszerrel golyózta ki az egyik testvér a másikat az örökségből.
Utólag rohangálni meg a bírósághoz .... hááát.
Tehát akinek gyereke van, ne adhasson el ingatlant? Vagy adhasson, csak szóljon a gyereknek? Ennek amúgy mi értelme lenne, ha csak értesítés kellene és nem engedély? :)
18 év alatti gyerek esetén a gyámhivatalt kell értesíteni, hogy eladom a lakásom, amit 40 év múlva megörökölne a kölök?
De mondhatjuk azt is, hogy ha elkótyavetyélem a vagyonom, akkor nincs örökség, így nincs örökös és nincs kinek szólni :)
""sajnos" arra vonatkozott(na), hogy a "leendő örökösök értesítése nélkül". Ugyanis ezt nagyon nem tartom szerencsés dolognak. "
Ne haragudj aranyoskám, de a gyerekeim közül azt, aki évtizedek óta le sem s z a r és felém sem néz, azt nekem külön ki kellene értesítenem, hogy a másik kettővel eltartási szerződést kötöttem? Na ne már! A sajátommal, józan ítélőképességem birtokában, saját szabad akaratom szerint azt cselekszem, amit én akarok. Minden külön értesítés helyett!!!
Ha nem érdeklem, akkor ha megmurgelek se érdekeljem, és ne álljon nekem sorban a markát tartani, hogy ő is örökös. Egy túrót örökös ő!!!
1. Nem vagyok sem aranyoskám, sem semmi más magának, a személyeskedést gyakorolja máshol, máson.
2. Kissé egyoldalúan, egy szemszögből nézve olvasta és reagált arra, amit írtam.
3. Egy kukkal se említettem olyat, hogy a leendő eltartottnak kellene bárkit is kiértesítenie, ez csak maga képzelte bele.
4. Sok öreg bár elvileg, papír szerint még ítélőképessége birtokában van, sok esetben a valóságban már korántsem.
5. Nem minden családban olyanok a gyerekek, hogy le se sz..ják a szülőket, mégis egymás között nem túl jól jönnek ki, és előjöhetnek az aljas trükkök egymás ellen.
6. általában az a gyerek, aki év közben se nyitja rá felmenőjére az ajtót, az az eltartásból sem fog kérni.
Ugyanis nem az örökségről volt szó, hanem az eltartási szerződés megkötéséről, amikor még jóesetben nem szagolja alulról az ibolyát a delikvens.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!