Hol van olyan internetes oldal, ahol ki tudom kalkulálni a lakásom eladása után mennyit adózom, és mi maradhat nálam?
Az SZJA-nal 2 alapfogalamat érdemes elkülöníteni:
1. Bevétel
2. Jövedelem
Sosem a bevétel, hanem a jövedelem adóköteles. Ezért minden bevételnek a jövedelemtartalmát kell vizsgálni.
A lakóingatlanok eladásának adózása kicsit speciálisabb. A vétel után ugyanis viszonylag gyorsan, 5 év alatt elérik "elfogy" a bevétel jövedelemtartalma, ezért nem adóköteles, és valószínűleg ezért ír 0-át a NAV adókalkulátora is.
Érdemes felmenned az njt.hu oldalra, és ott rákeresned az 1995. évi 117. törvényre (SZJA) és azon belül a 66.§-t olvasnod. Az "értékcsökkenés" ezen belül a (6) bekezdésben van. Viszonylag érthető átlagember számára is, szerintem ha elolvasod, minden világos lesz.
Azért mégis nehezen hihető hogy eladom 20m-ért a lakásom és nem kell egy petákot sem fizessek adóba? :)
Lehet csak én vagyok hitetlen.
Mi olyan hihetetlen azon, hogy a törvény leginkább csak az ingatlanokat "hivatásszerűen" adókat-vevőket bünteti?
Ha legalább 5 évig tartottad, akkor eleget befizettél már így is ingatlanadó címén, nem kérik tőled pluszban ezt is.
Vagy ha drágábban vetted, mint amennyiért eladtad. Miért büntetnének még azzal is hogy adózz a semmi után?
Azoknak kell fizetni, akik megveszik, felújítják, tovább adják jóval drágábban.
Vagy ha örököltek és a becsült ár felett megy el 5 éven belül.
...stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!