Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A foglaló ilyen esetben viszajár?

A foglaló ilyen esetben viszajár?

Figyelt kérdés
Vennénk egy lakást ingatlanközvetítőn keresztül.Jelzálog és szocpol van a lakáson.Az adásvételi szerződés megvan. 500e ft foglalót tettünk le.Hitelből és csok-ból vennénk meg a lakást. Egy hitelközvetítőt kértünk fel arra,hogy szedje össze a bankok ajánlatait nekünk.Kiválasztottuk közülük a számunkra megfelelőt,mivel a hitelközvetítőnek ez a bizonyos bank azt mondta,hogy a szocpolt is kifizethetjük a lakáshitelükkel.De most küldtek egy e-mailt,hogy mégsem lehet,ráadásul az eladó nem megfelelő papírokat adott le neki.Amúgy eléggé belesz.r.sak!Most az ingatlaniroda és az eladók azt szeretnék (mivel az eladóknak nics pénzük),hogy fizessünk ki még 250e ft-ot,hogy kifizethessék a mák-nak a szocpolt,és így nekünk kevesebb hitelt kellene felvennünk.De nekünk nincs rá pénzünk és nem erről volt szó.Az eladóknak pedig ketyeg rajta a kamat ugye...Ha ez miatt meghiúsul az eladás,akkor visszajár a foglaló? /amennyiben az ügylet a vevők érdekkörében felmerülő okokból meghiúsul,úgy a foglaló elvész./ez van az adásvételiben,de ők is kötelezettségül vállalták,hogy minden iratot,amit a bank kér határidőkön belül megadnak a banknak a sikeres hitelelbírálás érdekében,de ez sem történt meg ugye... bocsi hogy hosszúra sikeredett!
2015. okt. 19. 19:39
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Mivel az eladó érdekkörében nem teljesült a vállalás, ezért visszajár, sőt a duplája !
2015. okt. 19. 20:05
 2/6 anonim ***** válasza:

[link]

Amennyiben a felek az adott öszzeget foglalónak nevezik, azaz az ügylet létrejöttének biztosítékaként adják, abban az esetben a szerződés meghiusulásáért felelős fél elveszíti azt az összeget, azaz ha a Vevő, vagy a bérlő hibájából (neki felróhatóan) nem jön létre a szerződés, akkor a tulajdonos megtarthatja a foglaló összegét, viszont ha a tulajdonos nem kívánja / tudja a szerződés megkötése és a foglaló átvétele után az ügyletet továbbvinni, befejezni (tehát a tulajdonos nem tud teljesíteni), abban az esetben az eladó/tulajdonos köteles duplán visszafizetni vevője / bérlője részére.

2015. okt. 20. 03:30
 3/6 anonim ***** válasza:

és ha visszajár, mit fogsz tenni?

írtad, h nincs pénzük. de nektek se.

bepereled őket, a pert az idén ki se tűzik.

majd hónapok, vagy 1-2 év múlva lezárul, de ha nem mennek el, akkor hónapokat csúszik.

közben te nem tudsz másikat vásárolni, mert nem lesz foglalód.

nekik meg ha nem tudják eladni, továbbra sem lesz miből visszafizetni, nem hogy a dupláját, de még azt is elköltik, amit átadtatok.

akkor indulhat a behajtási, majd végrehajtási folyamat, egy esetleges minimálbérből letiltás, és több év lesz, mire viszontlátod a pénzed.

nekünk középiskolában megtanították, mi a különbség a foglaló és az előleg között.

amikor évekkel később házat kerestem, és találtam egyet, ami tetszett, mondtam, írjunk papírt az előlegről.

az ügynök mondta, hogy a tulaj csak foglalót fogad el.

mivel hitellel vettem volna, le is mondtam az egészről, rajtam ne nyerészkedjen senki.

később találtam egy másikat, ott már előleg volt.

épp ezért, mert bonyolult az ügymenet. az eladónak is volt hitele, amit én mint vevő, hitelből fizettem ki.

és az első bank, amihez fordultunk, el is utasította a hitelkérelmemet. mindenhol minden papírral több hetes ügyintézés, így az lett a vége, hogy szeptemberben találtuk meg a házat, és csak következő februárban került a nevemre. ez nem mindenkinek felel meg, de én ezért nem vagyok hajlandó százezreket bukni, mert nem engedhetem meg magamnak.

2015. okt. 20. 07:09
 4/6 A kérdező kommentje:
az itt a probléma, hogy a bank közölte,ad hitelt úgy,hogy ezek a dolgok állnak fenn.De most küldött egy e-mailt,hogy mégsem.
2015. okt. 20. 07:57
 5/6 anonim ***** válasza:
Sajnos a bank nem köteles mégcsak megindokolni sem miért utasítja el a hitelkérelmet. Mi is jártunk ebben a cipőben. Mást nem tehetsz, végig kell járni a bankokat, elmondani mi a helyzet. Ha találsz másik bankot aki ilyen feltételekkel ad hitelt, az ügyvédnél kell szerződést módosítani. Ez is költség, de mégis jobb mint bukni a foglalót. Nem lehetetlen, mi megcsináltuk.
2015. okt. 20. 13:51
 6/6 anonim ***** válasza:

Hova lett az 500 eFt foglaló?

Csak mert rühellem az ingatlanközvetítők horribilis és meg nem szolgált díjait, amiatt gondolom, hogy ezt az 500 eFt-ot az ingatlanközvetítő már le is nyúlta az eladóktól, mint a saját jutalékát, holott az adásvétel még nem történt meg, csak a foglalózás?

Különben ebből az 500 eFt-ból miért nem tudja a 250 eFt-ot a szocpolra befizetni az eladó.

Van itt egy kis ködösítés is, hogy most az eladó nem adott be jó papírokat, és amiatt fog meghiúsulni az adásvétel.

Vagy amiatt fog meghiúsulni az adásvétel, mert ti, mint vevő vállaltátok, hogy a hitelből fogjátok a szocpolt kifizetni, de a bank erre beintett.

Mindenesetre a foglaló egy nagyok jó dolog, mert mindenképpen fáj annak, aki miatt a szerződés meghiúsul.

Ha a ti hibátokból nem jön létre az üzlet, akkor a foglalót elbuktátok.

Ha az eladó hibájából, akkor ő kell bukjon egy foglalónyi összeget, azaz nemcsak visszafizeti a foglalót, de még egyszer annyit kell adjon.

Ha az én sejtésem igaz, és az ingatlaniroda már benyelte a félmilliótokat, akkor ő a helyzet kulcsa, ebből a fél millióból fizesse be ő a MÁK-nak a szocpolt, és ha sikerrel lezárul az adásvétel, akkor majd utólag megkapja az eladóktól, ha a hitel megérkezik hozzájuk.

Ennyit az adásvétel gördülékennyebbé tételéhez igazán megtehetne!

2015. okt. 20. 14:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!