Eladjam a belvárosi otthonom?
Három éve vettünk egy vidéki nagyvárosban egy nagyon jó belvárosi lakást felújítva, pont olyat, amire mindig is vágytunk. Azóta csinosítgatom, sok mindent javítottam rajta, növeltem az értékét. Imádunk itt lakni, de csak télen. Az utóbbi 1-2 évben ugyanis egyre több szabadtéri rendezvény van a környéken éjszakába nyúlóan, hatalmas hangerővel, szinte azt mondani, hogy minden hétvégén.
Már többen tiltakoztunk a környékről írásban és szóban is, hogy a lakókra is tekintettel kellene lenni, de semmi nem történik. Nyilván az önkormányzat érdeke, hogy minél többen menjenek, minél nagyobb legyen a bevétele, szóval hárít bennünket és falakba ütközünk mindenhol, soha semminek nincs felelőse.
Az idén már egymást érték a rendezvények, óriási hangerővel, hajnalig dübörögve. Teljesen kikészültünk idegileg, nem lehet egész nyáron csukott ablaknál élni, meg hát akkor is nagyon hallatszik a borzalmas zaj.
Most a nyár végén már oda jutottunk, hogy eladjuk a lakást, de ez nagyon nehéz döntés, ugyanis nem telt még el az öt év a vétel óta, így adózni kell utána az értéknövekedés miatt. Két nyarat kellene még kibírnunk itt, de már rojtosak az idegeink és tényleg tehetetlenek vagyunk.
Ti hogy látjátok, lécci adjatok tanácsot. Köszönöm.
Add ki albérletbe és a befolyt összegből bérelj magadnak másikat! Így nullára kijössz és még megmarad a kecó is! Manapság eladni bukta,főleg az 5 év miatt. A bérlés meg nagy biznisz,DE!!!! csak szerződéssel!
100%-os válasz!
De ha veszel másik ingatlant a befolyt összegből, akkor nem kell adózni, nem?
Semmiképp se maradnék ott. Nem normális, hogy kikészültök.
Egy ismerősöm járt hasonló cipőben, bár ő nem rendezvények, hanem bulizó szomszédok miatt. Elköltözött, kiadta albérletbe és abból bérli azt, ahol ő lakik.
A legfontosabb kérdés: mennyiért tudnátok eladni?
Mert ha túl nagy lenne a vesztegség, én meggondolnám az eladást...
3: Az értéknövekedést mi alapján számoltad? Az nem az, amit ráköltöttél.
Én vettem 6 éve egy lakást, költöttem rá másfél milliót és kevesebbért adtam el, mint amennyiért 6 éve vettem, mert annyira lementek azóta az ingatlan árak.
Igen, tudom, hogy az 1-es válaszában sok az igazság.
Viszont: idegenkedem az albérlettől, soha nem laktunk benne. Nem vagyunk már mai gyerekek, 40-en felül mindketten, közelebb az ötvenhez. Másrészt féltjük a bútorainkat. Vigyük magunkkal az albérletbe? Egy csomó költség és bútorozatlan albérletet nehéz találni. Ha itt hagyjuk őket, tuti lelakják, jó minőségű, drága bútorok.
A mellettünk lévő házban nem régen adtak el kettő lakást is, kb. meg tudom becsülni, mennyiért mehetne el. Kb. 2 millió plusz bevételünk lenne, ami után adózni kell és miután három év már eltelt a vétel óta, a 2 milló 60 %-a után kell 16 % adót fizetni, tehát 192.000,- Ft-ot amiből levonhatók pl az ügyvédi díj, energetikai tanúsítvány.
Szóval ezért gondolkodom nagyon az eladáson, bár tény, hogy pénzkidobás, de kényelmi, nyugalmi szempontból talán megéri.
Akkor már csak egy kérdés maradt:
a lakás árából tudtok-e megfelelő ingatlant venni, ahol tovább élhettek?
Ha tudtok normális környéken venni az árából a költségek levonása utána lakást, akkor adjátok el.
A nyugalom ezerszer fontosabb, mint az a 190 ezer forint kiadás.
Csendesebb, de jó környéken ugyanilyen minőségben nem kapok. Csak olyat tudunk venni, ami jócskán felújításra szorul, kezdhetjük elölről.:((
Ráadásul anyagilag is kimerülünk a kiadások miatt, a lakáskasszánk meg csak két év múlva telik le, akkor lenne 2 milliónk felújításra. Addig egy lelakottban éldegélnénk és erőt kellene gyűjteni egy felújításhoz, amihez ráadásul nem is lenne túl sok pénzünk. Ez van. Pontosan ezért nehéz a döntés.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!