Édesanyám ajándékozási szerződéssel szeretné rám illtve öcsémre iratni a régi házunkat 1/2-1/2-ed részben. Milyen iratokat kell beszereznem illetve mennyibe kerülne a teljes ajándékozás elintézése. Mi a menete?
Tévedés! Semmilyen illetéket nem kell fizetni, egy ügyvéd kell hozzá. Az ő munkadíját kell kifizetni, ez általában a ház értékének 0,5-2 %-a, ügyvédtől függ.( Ez teljesen friss infó, mivel épp most ajándékoztam egy lakást a fiamnak)
A tulajdoni lap kell hozzá, nekünk ezt is az ügyvéd kérte ki.
Egyeneságon az ajándékozás tudtommal is illetékmentes. Hiába magasak az ajándékozási illetékek amúgy...
Azt meg egyenesen rühellem, amikor egy ügyvédnek van pofája 2%-ot elkérni egy ilyen ügy lepapírozásához. És nem is egyedileg szerkeszti, hanem van egy sablonja, és csak a személyeket meg az ingatlanokat írja át. Jó ha 2 órát foglalkozik vele, és kaszál százezreket. Igazságtalannak tartom a százalékos díjazást...
Utolsó, nagyon sok igazság van abban, amit írsz az ügyvédi díjakról(: Nekem még szerencsém van, mert 30 éve ugyanaz az ügyvédem, rengeteg adásvételi, bérbeadási stb. szerződést írt már nekem, így én a minimális 0,5 %-ot fizetem, de tudok róla, hogy általában 1-2 %-ot kér. Viszont hihetetlenül jó ügyvéd, mindig naprakész, és ami fontos, mindent ő intéz. Volt olyan vásárlásom, hogy míg felénk egy tulajdonosi átírás éveket(!) vesz igénybe, (addig ülnek rajta a földhivatalban), amikor a szerződés aláírása után 3 héttel már megkaptam a tulajdonlapot. De az is igaz, hogy ehhez nagyon jó ügyvéd kell, akinek mindenhol "kinyílnak" az ajtók.
Ja, kérdező, mostanában elég gyakran változnak a törvények, addig írjátok meg a szerződést, amíg ki nem találják, hogy az egyenesági ajándékozás után is illetéket kell fizetni. Most még illetékmentes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!