Szerintetek érdemes kiköltözni a városból?
Két évre költöztem ki a város legszélére gyerekekkel, ahonnan 6-7 km-re volt a belváros. Tapasztalatok:
- üzemanyag: cégautóval jártam, havonta kb. 3-400 km pluszt jelentett
- tömegközlekedés: ritkán, korlátozott ideig járt a busz (este 9.40-kor az utolsó), sokszor mentem késő éjjel a tini gyerekekért, amikor esti programjuk volt, reggel, délután, ha elment az orruk előtt, álltak és várták 40 percig a következőt esőben, fagyban is
- különórák, edzések előtt nem volt már idő hazamenniük, ilyenkor reggel 6.45-kor elmentek, és sokszor este 7-7.30 volt mire hazaértek
- kimozdulás, szülőknek esti program külön szervezést igényel, ha nagyobbak a srácok, jók a szomszédok, már egyszerűbben megoldható
Szóval nyugisabb és szebb a városon kívül élni, de ezekre fel kell készülni.
5 éve költöztünk Debrecenből Józsára. Hasokló okok miatt, amit te is leírtál. És nem bántuk meg, bár a feleségem tartott tőle eleinte...
Valóban benzinben költségesebb a közlekedés, de kompenzál érte sokminden.
Mióta kertes házban lakunk, szívesebben jönnek a barátok, rokonok is, pláne ha ott is van gyerek. A gyerekek a nagy kertben jól elmolyolnak, és szaladgálnak a friss levegőn. Míg lakótelepi voltam, fogalmam sem volt, milyen a fán teljesen megérett gyümölcs. Annak a zamata össze sem hasonlítható a piacon kapható gyümölcsökével, vagy az érett paradicsom finom ízével. Ha hiányzik a levesből egy kis petrezselyemzöld, vagy snidling, csak kimégy és szedsz frisset.
A feleségem tanár, és én is szellemi munkával keresem a kenyerem. Még a fejfájásom is elmúlik, ha délután játszom egyet a gyerekkel a kertben, vagy kertészkedek egy kicsit a friss levegőn.
Mondjuk Józsán ovi és iskola is van, és Tesco, meg Spar, Posta is van helyi, de még piac is. Szóval egy bevásárlás kedvéért nem kell bemenni Debrecenbe.
Ha valami jó program van Debrecenben, akkor autóba ülünk és bemegyünk. Egyáltalán nem szorultunk be a faluba.
Mondjuk családi ház vásárlásnál is bele lehet futni nagy bakikba, beázó és felújításra szoruló tetőbe, rossz szomszédságba (állandóan flexelő vagy fűrészüzemet működtető szomszédba), hajnalban kórusban ugató kutyákba. De összességében sokkal jobban szeretek kertes házban elni, mint panelben, még akkor is, ha több munkával és odafigyeléssel, és jobb szervezéssel kell megoldani mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!