Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Érdemes elmenni ingatlanirodába?

Érdemes elmenni ingatlanirodába?

Figyelt kérdés
Szegeden szeretnék venni lakást, az interneten már nézelődtem. Érdemes elmenni egy ingatlanirodába, hogy segítsenek? Hogy működik ez? Aki volt már, kérem leírná a folyamatát, tapasztalatokat, stb.?

2015. febr. 17. 18:26
 1/5 anonim ***** válasza:
73%
Az ingatlan.com oldalon megtalálható az interneten meghirdetett összes ingatlan. Ezek egy részét ingatlanosok, más részét a tulajdonosok hirdetik. A tulajdonosokkal felvéve a kapcsolatot általában alkudni is lehet. Az ingatlanosokon keresztül meghirdetett lakásoknál a helyzet nyilvánvalóan az, hogy az ingatlanos a jutalékból él, az ő jutaléka bele van kalkulálva az árba, neki tehát nem érdeke az ár mérséklése és még ha van is nagy kínálata, elsősorban a drágábbakat fogja felajánlani. Ezen kívül az ingatlanos nem ismeri teljes részletességgel az ingatlannal kapcsolatos összes körülményt, ez sokszor csak a tulajdonossal való közvetlen tárgyalás során derül ki: milyen terhei vannak az ingatlannak, milyen a tulajdonosi szerkezet, van-e haszonélvező, ilyen részletfizetésbe hajlandó belemenni a tulajdonos stb. Nem kell tehát azt hinni, hogy az ingatlanközvetítőn keresztül történő vásárlás bármiféle többlet-biztonságot nyújt.
2015. febr. 17. 18:51
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem értek feltétlenül egyet az első válaszolóval.

- A (teljes) jutalék nem mindig van ráépítve az alapárra.

- Alku szinte minden esetben van.

- Az ingatlanosnak is célja az üzletkötés, sőt, az a célja, hogy TE, az Ő ÜGYFELE juss hozzá a lakáshoz, ezért segíthet is az alkuban - ha másnak az ügyfele veszi meg vagy a tulajdonos maga adja el, egy fillért sem lát (vagy csak a felét), és jobb ma egy veréb...

- Lehet, hogy az ingatlanos a drágább lakást ajánlja először, de akkor sem hajt el, ha az olcsóbbat akarod megvenni:)

- Az ingatlanosnak kötelessége (lenne) lekérni a tulajdoni lapot, így tisztában kell(ene) lennie a tulajdoni viszonyokkal / terhekkel / jogokkal - bár a tulajdoni lapot az ügyvéd is lekéri, szóval legkésőbb akkor kiderül, ha valami nem lenne rendben - persze akkor már elég nagy kellemetenséggel jár:( Vagy magánszemély is lekérheti az ügyfélkapun kereztül 1000 forintért bármely ingatlan tulajdoni lapját. (Ezt érdemes még ajánlattétel előtt megtenni - én megtettem, és kiderült, hogy a telek 20%-kal kisebb a hirdetettnél:()

Ennek ellenére az, hogy el kellene-e menned egy ingatlanirodába, az tőled függ: szerintem jobb, ha végigböngszed magad az ingatlan.com-ot + a nagyobb irodák honlapját, és célzottan azokat az ingatlanok iránt érdeklődsz, ami tetszik (ingatlanossal vagy anélkül), és nem adod meg sehol az e-mail címed (amíg nem választasz lakást). Ha bekerülsz az e-maileddel egy iroda adatbázisába, nagy esélyed van rá, hogy bombázni kezdenek különböző ajánlatokkal, és 90%-uk nem fog megfelelni az elképzelésednek, mert (1) nem elég finomhangolásúak a keresők, (2) a te elképzelésed is változhat idővel, de azt már nem fogják a rendszereikben kijavítani:(

Ha viszont szívesen veszd, hogy keressenek helyetted, és küldözgessék az ajánlataikat (amikből mégis hátha találsz olyat, amiben látsz fantáziát), akkor mégis menj el egy irodába!

2015. febr. 17. 21:11
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Tavaly adtam is el ingatlanokat, vettem is. Először jó magyar szokás szerint "majd én eladom" alapon. Mit ne mondjak, egyetlen komoly érdeklődő nem volt. Aztán elmentem egy ingatlanirodába, kerestem egy ingatlanost, megbíztam az eladással. Két hét alatt eladta a lakásokat, nekem csak a szerződéskötésre kellett mennem. Utána venni akartam, rengeteg házat néztem meg, de nem találtam olyat, ami tetszett volna. Ezek után elmentem néhány irodába, aztán az egyik helyen mutattak olyat, ami jónak tűnt. Megnéztük, az ingatlanos végigvezetett, majd helyettem lealkudta az árat az általam kért összegre, intézett mindent. Szóval nekem jó tapasztalataim vannak az ingatlanosokkal.
2015. febr. 18. 13:03
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
2015. febr. 18. 21:28
 5/5 anonim ***** válasza:
2013-ban Budapesten ingatlanos céggel adtam el egy felújítandó, nagy házat telekárban (drága telek volt). Rögtön volt vagy 50 jelentkező, sajnos mégsem ment olyan gyorsan, mert jött a dunai árvíz. Oda ugyan soha nem ér el, de elmentek a vevők. Végül ősszel két vevő is jött, az ingatlanos nagyon rendesen intézett mindent, még este is odarohant hozzám bringával, hogy gyorsan írjak alá, hozza az energiatanusítványost. Másnap aláírtuk a szerződést. És venni is ingatlanossal vettem, miután kinéztem egy házat a neten. (Hónapok óta kerestem, 40-50 ház után majdnem feladtam. Vagy nagyon rosszak voltak, vagy osztatlan közös (brrr...). Gyakorlatilag 3 nap alatt megvolt a vételi szerződés is. A NAV, földhivatal stb. mind az ingatlanos cég ügyvédje intézte, az 70-80 ezer ft szokott lenni, de megéri.
2015. febr. 20. 12:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!