Érdemes elmenni ingatlanirodába?
Nem értek feltétlenül egyet az első válaszolóval.
- A (teljes) jutalék nem mindig van ráépítve az alapárra.
- Alku szinte minden esetben van.
- Az ingatlanosnak is célja az üzletkötés, sőt, az a célja, hogy TE, az Ő ÜGYFELE juss hozzá a lakáshoz, ezért segíthet is az alkuban - ha másnak az ügyfele veszi meg vagy a tulajdonos maga adja el, egy fillért sem lát (vagy csak a felét), és jobb ma egy veréb...
- Lehet, hogy az ingatlanos a drágább lakást ajánlja először, de akkor sem hajt el, ha az olcsóbbat akarod megvenni:)
- Az ingatlanosnak kötelessége (lenne) lekérni a tulajdoni lapot, így tisztában kell(ene) lennie a tulajdoni viszonyokkal / terhekkel / jogokkal - bár a tulajdoni lapot az ügyvéd is lekéri, szóval legkésőbb akkor kiderül, ha valami nem lenne rendben - persze akkor már elég nagy kellemetenséggel jár:( Vagy magánszemély is lekérheti az ügyfélkapun kereztül 1000 forintért bármely ingatlan tulajdoni lapját. (Ezt érdemes még ajánlattétel előtt megtenni - én megtettem, és kiderült, hogy a telek 20%-kal kisebb a hirdetettnél:()
Ennek ellenére az, hogy el kellene-e menned egy ingatlanirodába, az tőled függ: szerintem jobb, ha végigböngszed magad az ingatlan.com-ot + a nagyobb irodák honlapját, és célzottan azokat az ingatlanok iránt érdeklődsz, ami tetszik (ingatlanossal vagy anélkül), és nem adod meg sehol az e-mail címed (amíg nem választasz lakást). Ha bekerülsz az e-maileddel egy iroda adatbázisába, nagy esélyed van rá, hogy bombázni kezdenek különböző ajánlatokkal, és 90%-uk nem fog megfelelni az elképzelésednek, mert (1) nem elég finomhangolásúak a keresők, (2) a te elképzelésed is változhat idővel, de azt már nem fogják a rendszereikben kijavítani:(
Ha viszont szívesen veszd, hogy keressenek helyetted, és küldözgessék az ajánlataikat (amikből mégis hátha találsz olyat, amiben látsz fantáziát), akkor mégis menj el egy irodába!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!