Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ebben az esetben kell adót...

Ebben az esetben kell adót fizetni a lakás eladása után vagy sem?

Figyelt kérdés
Nagymamám lakása az Apu nevén volt 96 óta. Tavaly sajnos elhunyt, ezért én örököltem. Most szeretnénk eladni. Azt tudom, h a lakás vásárlás és eladás közt ha eltelik 5 év akkor nem kell utána adózni. Na most nem tudom mit kell nézni, azt, h a család tulajdonában van a lakás lassan 20 éve, vagy azt, h az én nevemen van 1,5 éve. Mert ugye én nem vettem az Aputól, hanem sajnos örököltem.
2014. dec. 1. 21:09
 1/6 anonim ***** válasza:

Azt kell nézni, hogy mióta van a te tulajdonodban.

Viszont az eladási árból levonhatod azt az összeget, amire a hagyatékoláskor felértékelték, valamint azokat az összegeket is, amit a megszerzésére fordítottál és az értéknövelő beruházásokat is (ha voltak)

2014. dec. 1. 21:23
 2/6 anonim ***** válasza:
Amikor kiküldi a NAV az adóbevallási ívet év végén, akkor a mellékelt tájékoztatóban elolvasod a kitöltési útmutatót, abban részletesen benne van ez is. Minden évben módosíthattak rajta valamicskét.
2014. dec. 1. 22:49
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Én ilyen adóbevallást még sosem kaptam.
2014. dec. 1. 23:40
 4/6 anonim ***** válasza:

Akkor menj be egy kirendeltségükhöz és kérj! Ott kézbe adnak már a portán. Egy vastag A4-es füzet a bevallás tájékoztatója a törvénnyel együtt.

Ha telefonon kérsz, akkor ki is viszik, ingyenes a kipostázás is.

2014. dec. 1. 23:55
 5/6 A kérdező kommentje:
Értem, de nem fognak hülyének nézni, hogy 15 évesen ilyet kérek?
2014. dec. 1. 23:59
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha kiskorú vagy, kell a gyámhivatal engedélye is az eladáshoz.

Ha megkapod az engedélyt, még akkor sem biztos, hogy el tudod adni egyhamar.

Valószínűleg ebben az évben már nem fogod tudni eladni.

Ha jövőre el tudod adni, akkor az eladásból származó esetleges jövedelmed csak a rákövetkező év (2016) május 20-ig kell majd bevallanod.

Teljesen felesleges bemenned a NAVhoz, mert amit most kapnál tájékoztatót, az a 2013 évi adóbevalláshoz való.

Az adóbevallási nyomtatványokat és a tájékoztatóját (ami a törvény kivonatát és nem a teljes törvényt tartalmazza) nem év végén, hanem az adóévet követő év elején postázzák.

Nem is lenne logikus év végén postázni, amikor még nem zárult le az adóév.

Másrészt a neten fenn van az SzJA törvény aktuális változata (és a régebbiek is), abban megtalálod teljes részletességgel az ezt szabályzó részt.

Plusz a NAV honlapján fenn van a letölthető nyomtatványok között az SzJA bevallás(ok) nyomtatványa is, kitöltési útmutatóval és súgóval.

Harmadrészt az eladáshoz ügyvéd kell, aki secperc alatt megmondja neked, hogy mennyit kell majd adóznod belőle.

Nem kell hülyét csinálni magadból a NAVnál, hogy bemégy most egy adóbevallási csomagot kérni (ami erre az évre nem is használható) úgy, hogy a lakás jó eséllyel nem lesz eladva még ebben az évben sem. Kérsz egy 2013-as évi csomagot egy olyan bevalláshoz ami majd esetleg 2016-ban lesz....

2014. dec. 2. 07:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!