Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mikor bontják végleg a panelhá...

Mikor bontják végleg a panelházakat?

Figyelt kérdés

Panellakást szeretnék vásárolni, de tartok attól, hogy mire 20 év mulva kifizetem, akkor már túl idős lesz az egész ház és bontásra itélik, mert életveszélyes lesz benne lakni.

(már most is legalább 30 évesek a panelházak, ha jól rémlik, valaki azt mondta, hogy összesen 30 évre lettek ezek tervezve)

Innentől egycsapásra semmissé válik a sok milliós lakásom. Megéri egyáltalán panellakást venni?

Aztán van 10 emeletes panelházak meg 4 emeletesek is. Úgy képzelem, hogy ha egyszer meggyengül egy 10 emeletes panelház, akkor azt nem nagyon lehet megjavitani. Ellenben egy 4 emeletes sokkal kisebb és könnyebb, kisebb nyomást fejt ki a talajra, a daruk is könnyebben felérik, szóval azt könnyebb és olcsóbb helyrehozni, mint egy 10 emeletest.

Tehát helyesen gondolkodok, hogy hamár panelt veszek akkor 4 emeletesben vegyek?

Aki panelt vesz, átgondol egyáltalán ilyesmit?

2014. nov. 23. 17:37
 1/10 anonim ***** válasza:
43%

A 4 emeletesek többsége panelból készült. Vagyis a falak és a mennyezet méterszer méteres tömbökből áll. Ezeket a házakat 50 évre tervezték, de ezek sem fognak összeomlani.

A 10 emeleteseket pedig nem panelekből, hanem házgyári elemekből épültek. Ezeknél egy fal egy összefüggő elem.

A panellakásokban többnyire egyedi, konvektoros fűtés van, a házgyáriakban központi fűtés.

Mielőtt vásárolsz, érdeklődj a közös költség felől is. Ha a ház esetleg részt vesz a panelfelújítási programban, akkor ez nagyon magas lehet.

2014. nov. 23. 17:52
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

-én évekig panelházakat építettem egy nagy építő ipari vállalatnál,

-akkor azt mondták,hogy a téglaház 100 évig áll,a panel csak 50-ig fog,

-de szerintem ezek is jók lesznek még 100 éves korukban is,olyan dögerős vasbetonból lettek öntve a fal és födémpanelok is,hogy csak na,

-és elmondok egy szakmai titkot is az erősséggel kapcsolatban ,raktunk 4 és 10 szintes házakat,ugyanazon elemek voltak mindkettőnél,tehát túlméretezett falak vannak a 4 esben is,és a 10-esnél is mindegy volt,hogy a legalsó szintre tettünk egy falat vagy a legfelsőre,mert mindegyik ugyanolyan erős volt,

-ennek az volt az oka,hogy a tervezők,nem merték vállalni azt a rizikót,hogy fölfelé haladva egyre gyöngébb fal is elég jó lesz,mert mi van,ha a lüke kivitelező véletlen összecserebeléli őket,

-aztán most a 10.en lévő fal is pont annyit bír mint a fogadószinti,azaz kb 10-szer erősebb mint szükséges,

2014. nov. 23. 17:58
 3/10 A kérdező kommentje:

az igazi problémám az, hogy lesz egyszer egy időpillanat, ami vagy közel van (20 év) vagy távol (60 év), de egyszer biztos eljő az a pillanat, amikor a most 8-9 millióért vett panellakásom megsemmisül, semmivé lesz, nem lesz más csak egy bontási terület. És kb 6 négyzetméternyi telek tulajdonosa leszek (60 nm osztva 10-zel).

Szóval nem tudom , hogy mit csináljak. 8 millióm lenne egy panelra, de 14 már nem egy családi házra / téglaházra.

2014. nov. 23. 18:04
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
hidd el, hogy a panel még a gyereked felnőtt korában is állni fog. Egy műsorban hallottam ami ezzel foglalkozott hogy az összefogó pántok vannak 100 évre(minimum) hitelesítve a beton meg még tovább
2014. nov. 23. 20:25
 5/10 A kérdező kommentje:

"hidd el, hogy a panel még a gyereked felnőtt korában is állni fog"

Hát ezzel nem nyugattál meg :-)

Ugyanis mire a gyerekem felnőtt lesz, addigra lesz kifizetve a 20 éves törlesztő.

Namost odáig még nem hozott egy fillért sem az, hogy lakástulajdonos vagyok, mert addig fizetem a havi 50 ezret, ami albérletre is mehetne.

Onnantól, hogy kifizettem az utolsó forintig is, onnan hozza a hasznot azzal, hogy nem kell "lakbért" fizetni.

Szóval úgy nyugatnál meg, ha azt mondanád, hogy ne aggódjak, még a gyerekeim gyerekei is felnőnek, mire fölmerülne a bontás gondolata.

2014. nov. 23. 21:42
 6/10 anonim ***** válasza:
Még az sincs kizárva! Abba a betonba ami abba van tényleg minden benne van. Egyedül a gépészeti hálózat nem fog annyit bírni
2014. nov. 23. 23:17
 7/10 anonim ***** válasza:

Feleslegesen aggódsz, maga a beton tartós, a gyenge pont talán az elemek összekötésénél a hegesztés, de eddig nem nagyon olvastam, hogy probléma lenne valahol is.

Természetesen lehet bármi, de ez igaz a téglaházra is!

(téglaház esetén gyakoribb, egy talajsüllyedés, nagyobb beázás is életveszélyessé teheti)

A panelházaknál a közmű a gond, víz, villany, csatorna, ezek anno kisebb igényre lettek építve (nem volt ennyi elektromos készülék, mosógép, stb.), és el is öregedtek 30 év alatt, de már cserélték-cserélni fogják, felújítják. (ennek jelentősége a közös költségben lehet)

Minden tönkremehet, de ilyen hozzáállással akkor ne vegyél semmit, ne legyen semmid!

A társasházaknak van BIZTOSÍTÁSA, és még Te is köthetsz a lakásra külön, bármi baj esetére.

2014. nov. 24. 07:54
 8/10 anonim ***** válasza:

Te figyelj, ha ennyire semmi sem győz meg, akkor miért akarsz panelt venni? Miért nem veszel téglaházat akkor?

Amúgy véleményem szerint ha egy ház karban van tartva folyamatosan, akkor nincs probléma, nincs veszélye, hogy egyszer "összedől".

2014. nov. 24. 09:01
 9/10 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat!

Bár azt a kérdést nem vitattuk meg, hogy mi lesz a kritikus időpillanatban, amikor lakhatatlanná, életveszélyessé nyilvátnitják a panelt. Mert bár senki nem hiszi, de egyszer eljön az idő. És mi lesz , ha az állam nem támogatja a lakókat? Akkor hirtelen egy 8 milliós panel semmit sem fog érni. Mehet mindenki a hid alá.

Persze, megtörténhet ez egy kertesházzal is, de ott egyszerűen az emberben előkap 2 milliót és megerősiti a rogyadozó falat, pl egy téglafalat mellérak. Meg ott van a telek is. De egy panelnél nincs semmi.

"Minden tönkremehet, de ilyen hozzáállással akkor ne vegyél semmit, ne legyen semmid!"

De azért a kiszámitható kockázattal számolni kell. Egy ingatlant nem azért veszek, hogy egyszercsak köddé váljon. Márpedig ez meg fog történni, 100% eséllyel. A kérdés csak az, hogy ez 10, 20, 50, 100 vagy 150 év múlva.

"A társasházaknak van BIZTOSÍTÁSA"

A biztositás ezt biztos nem fedezi. A biztositás a _hirtelen_ fellépő eseméynek ellen véd. Pl: jégeső, tűz, elemi kár, árviz, villám, betörés. De ez biztos nem biztositási esemény.

Azért vennék panelt, mert erre van pénz. 8 millió van, de 14 nincs.

"nincs veszélye, hogy egyszer "összedől"."

Szerintem legkésőbb 150 év múlva, de egyszer biztos összedől, vagy életveszélyes lesz.

Azért köszi a válaszokat, igazából arra lettem volna kiváncsi, hogy vesz-e valaki ugy panelt, h előtte megnézi az épület korát, hogy aszongya 30 év, tehát van még egy jó 20 év benne. Tehát nem veszek 30 éves futamidejű ingatlan hitelt, mert 20 év után összedől a kecó. Ez persze csak egy erős túlzás, de nem mindegy, hogy egy panel már csak 30 évig lesz meg, vagy még 80-ig. Ezzel számolni szokott valaki?

2014. nov. 25. 20:25
 10/10 anonim ***** válasza:

8 millióért is tudsz venni téglalakást. Kérdés, milyen igényeid vannak, de 8 milliós panel sem olyan nagy szám (igaz, kérdés hol van). Úgyhogy ez nem igaz.

Azt nem igazán értem, hogy a családi háznál előhúz 2 millát és felhúz mellé egy falat. Ezt hogy értenéd? Aki családi házban lakik, annak tutkó van pénze? Az összedőlő fal mellé felhúz egy másikat vagy hogy érted ezt?

Szerintem túlzottan parázol a semmin.

Amúgy gondolnám bank sem igazán adna hitelt olyan lakásra, ami várhatóan még előbb összedől, mint ahogy lejár a törlesztés.

Mi panelban lakunk, igaz, most költözünk családi házba, de amikor vettük eszembe sem jutott, hogy a ház össze fog dőlni. 80-as évek elején épült 4 emeletes, jó állapotú panel. 6 éve lakunk ott, semmi probléma nem volt. Hitelt is kaptunk rá.

2014. nov. 26. 08:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!