Kell e illetéket fizetni?
Olyan kérdésem lenne, hogy volt egy lakásom, amit eladtam 8 millió forintért, majd pár hónapra rá vettünk egy lakást 10,75 millió forintért, amelyben 70%-os tulajdonrészt szereztem.
Az ügyvéd szerint fizetnem kell illetéket, de én a törvény alapján úgy értelmezem hogy nem kell. Valaki tud segíteni, hogy mi az igazság?
Tudom hogy szja-t nem kell fizetnem, de szerintem illetéket sem, mert ha eladok egy lakást és egy éven belül másikat veszek, akkor a kettő forgalmi értéke közti különbségre kell az illetéket megfizetni.
De mivel én 70%-os tulajdonrészt szereztem, így megvett lakás forgalmi értéke: 10 750 000*0,7= 7 525 000 Ft
Tehát a 8 milliós eladási érték magasabb mint amit a vételre költöttem, ergo nincs vagyonszerzés, tehát nincs illeték sem. Én így gondolkozom!
Az ügyvéd szerint pedig az eladott lakásnál is csak annyi tulajdonrészt lehet figyelembe venni, mint ami az újban is van. Tehát szerinte: 8 000 000*0,7= 5 600 000
Tehát 7 525 000 - 5 600 000 = 1 925 000 a vagyonszerzés, tehát ennyi az illeték alapja és ennek a 4%-át kell fizetni (77 000 Ft)
Melyik lehet az igaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!