Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ha van 2 lakásom, és el...

Ha van 2 lakásom, és el cserélem egy kertes házra egy az egybe, akkor kell érte illetéket fizetni?

Figyelt kérdés

Bocsi a kérdésért, lehet, hogy nem ide tartozik.

Tehát, ha van egy 10 M. és egy 9 M. ingatlanom és elcserélem egy 19 M. ingatlanra, akkor kell utána illetéket fizetni a NAV-nak?

és ha az ingatlan amire cserélem 23 M. de nem kérnek különbözetet, csak csere? Akkor a különbözet után kell fizetni? Akkor is ha a 23 M ingatlant mondjuk oda adja 19 M.-ért és a szerződésben is ez van?

Köszönöm a válaszokat!

2012. szept. 3. 12:55
 1/10 anonim ***** válasza:
62%
Szerintem nem kell fizetni, de ezt kérdezd meg a NAV-nál, biztos meg tudják mondani.
2012. szept. 3. 13:45
 2/10 anonim ***** válasza:
62%

Ha a két ingatlanodnak együtt, és a kertesnek is 19M az értéke, nem kell fizetni, hiszen nem szerzel több vagyont.

Ha a kertesnek 23M az értéke, és ezt le is írjátok a szerződésben, akkor természetesen neked kell fizetned a 19M és a 23M közötti különbözet után fizetned vagyonszerzési illetéket.

Hiába nem fizeted ki az eladónak a 4M Ft-ot, egy nagyobb értékű házad lesz, mint ami volt.

2012. szept. 3. 14:01
 3/10 anonim ***** válasza:

"ha az ingatlan amire cserélem 23 M. de nem kérnek különbözetet, csak csere?"

Elvileg nem kell illetéket fizetned, gyakorlatilag meg ha valami szerencse folytán áron alul jutsz hozzá ingatlanhoz, az qrvára nem érdekli a NAV-ot, ők akkor is a piaci ár után fogják kérni az illetéket. Nem érdekes, hogy mi van a szerződésben, nem érdekes, hogy tényleg mennyit fizettél, ők kijönnek, felértékelnek, és szedik be az illetéket.

...tapasztalatból mondom!

Vettem egy házat, ami 19-20 között érhetett, de az eladó meg volt szorulva, így 16,9-ért vettem meg. Nav arra hivatkozva, hogy a környéken ennél többért mennek a házak, kijött felértékelni, elsőre 21-et mondtak, de miután tartottam magam a valósághoz (16,9), ezért lementek 19-ig. Azaz 2,1 milláért simán fizetnem kellett pluszban illetéket... Mondjuk szerintem aki árverésen vesz ingatlant, az is ugyan így szív...

2012. szept. 3. 15:16
 4/10 anonim ***** válasza:
Pontosan. Ilyen esetben a legjobb, ha nem is adásvételi szerződést köttök, hanem csereszerződést.
2012. szept. 3. 15:16
 5/10 anonim ***** válasza:

Hát igen, az egy másik kérdés, hogy a NAV elfogadja e a szerződésben szereplő árat és az ingatlanok értéke tényleg egyezik e szerintük is...

Ritka, hogy elfogadják simán elsőre.

2012. szept. 3. 15:17
 6/10 A kérdező kommentje:
HÚ! Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
2012. szept. 3. 17:46
 7/10 anonim ***** válasza:
Ha reális a szerződés szerinti ár, akkor elfogadják, ha feltűnően kevesebb érték van benne, akkor lehet, hogy lesz értékbecslés, ez nem feltétlenül van.
2012. szept. 5. 08:17
 8/10 anonim ***** válasza:

Kit érdekel a reális ár??? Miért nem az után kell fizetni, amennyit az ember TÉNYLEG fizetett?

Veszel házat valakitől, aki kerülendő az árverést, áron alul adja. Akkor mi után kell adózni? Azért, amit tényleg kifizettél (a már adózott jövedelmedből...), vagy azért, amit ideális esetben érhetne???

2012. szept. 5. 08:53
 9/10 anonim ***** válasza:

Sziasztok! A lakásunkat cseréltük el családi házra +kp-t fizettünk 2010-ben.Az Illetékhivatalnál a két ingatlan szerződésben meghatározott csereérték közötti árkülönbségre fizettük az illetéket,amit a tulajdonosok száma határozott még meg.Ez összegszerűségében kettőnknek (76000ft)volt. Arról nincs tudomásom,hogy a hasonló ügylet napjainkban miként változott meg?

A két lakás tulajdonjoga nálatok kinek a nevén van,mert aszerint is számít az illetékszámítás.

Ne süllyesszd el az illetékbefizetés igazolását,nálunk is és hallottam másnál is a Salgótarjáni NAV ismét be akarta szedni a már kifizetett illetékösszeget! A mai napig nem értem:Miért nem kérdezte meg (Fejér megyéhez tartozunk)a lakóhelyünkön illetékes Adóhivatalt,befizettük-e az összeget? Nekik egy telefonhívás lett volna,de nekünk a telefonhívás költsége mellett az ajánlott levél feladásának költsége is terhelt!!!!

2012. szept. 30. 02:39
 10/10 A kérdező kommentje:

Az egyik ingatlan a férjem nevén van (ez a kisebb), a nagy meg az én nevemen. Ugyan ilyen arányban lenne a ház is.

Köszönöm válaszod!

Ildi

2012. okt. 1. 21:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!