Milyen lakást vegyek?
Rossz/szinte teljesen hiányos szigetelés, ha nem volt előtte felújítva - rossz fűtés, hangszigetelés szinte egyáltalán nincs (jellemzően élvezhetsz olyan pillanatokat, mint pl. a felső/alsó szomszéd egy nagyot rottyant a wc-n, a melletted lakó a konyhában a férjével üvölt az ebéd miatt, hülyegyerekek kiabálnak a belső udvarról felfelé, macska vonyít, kutya ugat).
A csövek valami elképzelhetetlenül illogikus módon tekeregnek a házban (és szintén szigetelés nélkül, bár ez a panelokban is így van), többek között ez is rásegít a rossz fűtésrendszerre (mire a melegvíz a lakásba elér, a csövön át sok hőt ad le a falba - azaz a te szempontodból a semmibe).
A nyáron hűvös, az relatív - ha északi vagy mondjuk nyugati fekvésű, csak a belső udvarra néző, akkor sok esetben igen. De ha mondjuk déli és kinti lakás, akkor pont ugyanolyan meleg, mint bármi más klíma nélkül.
Sok esetben sajnos a vízvezetékekkel is probléma van (szintén a vezetékek korából adódóan).
A nyílászárók is nagyon régiek, ha nem volt felújítás.
Laktál ilyenben, 2.?
Én igen...(egyetemistaként)
Emellett 2 jó barátnőm, egyiknek az édesanyja, és korábbi párom is, szóval elég időt töltöttem ilyenekben...
Egyöntetűen csak azt tudom elmondani a lakásokban töltött idő alapján, amit fentebb leírtam.
A panelnak is rengeteg hátránya van, abban is éltem, ott pl. a lift állandó zaja az idegesítő (ami visszhangzik minden lakásban), de pl. legalább a vízvezetékekkel nincs gond, a fűtésrendszer és a nyílászárók valamint a szigetelés a panelprogramos házakban mérföldekkel jobb, mint a régi polgári lakásokban. Arra sem akarnék rábeszélni senkit, én abszolút családiház-párti vagyok, de ha a kettő között kellene választanom, soha többé polgári...
Nincs mindenhol a panelban sem meleg, ez is tévedés. A felfűtött melegvizet felpumpálják a csövekben, majd a lakásokon áthaladva megy felülről lefelé. A felsőbb emeleti lakásokban általában túl meleg van, középtájt élhető, alul pedig (főleg 1-3 emelet) majd meg lehet fagyni.
Ellenoldala, amikor a házmester szinte egyáltalán nem fűt (lakossági gyűléseken szokott ez téma lenni...), vagy túlzottan. Eredménye: az elsőnél mindenki megfagy (nálunk ez volt :D), a második verziónál a ház 3/4-énél kellemes hőmérséklet van, a 8-10. emeleten lakók pedig beledöglenek a hőségbe és télen is nyitott ablaknál alszanak (pl. édesapáméknál ilyen, jó 26+ fokok vannak télen :D).
Ki kell tapasztalni...
Plusz ugye ott sem mindegy, hogy külső vagy belső lakásról van-e szó. Vannak olyan lakások, amik pl. egyből 2 sarkot is érintenek, és emellett még északkeleti vagy északnyugati fekvésűek is. Na ott igazán hideg van. Ellenben belső, két oldalról fűtött lakásokkal körülvett lakásban kevesebbet is kell fűteni és a hőmérséklet is kellemesebb télen akkor is, ha a házban mondjuk nem fűtenek olyan erőteljesen.
Fontos lehet az is, hogy laknak-e a melletted lévő lakásokban, nem csak fűtés, hanem zaj szempontjából is.
Sokmindenre oda kell figyelni választásnál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!