15 éve ápolom a szomszédos ingatlant, de a bíróság döntése, hogy nem birtokolhatom el. Szeretnék a 15 évi munkámért kártérítést kérni . Hogyan kezdjek hozzá?
...egy lehetőséged van csak. ha úgy gondolod, hogy megéri ügyvédet fogadsz, és a többit bízd rá.
(uis, ha az ingatlan tulajdonosa fellelhető, a "kártérítést" rajta követelheted, polgári peres eljárásban.)
De, mi van akkor, ha Ő (is) erre hivatkozik:
...kötelezett valaki rá, hogy gondozd?
Így van, senki nem kötelezett vagy kért meg rá téged.
A végén még nehogy te üssed meg a bokádat birtokháborítás...stb címén. Tudod, még mindig Magyarországon élünk.
Én is úgy tudom ,ahogy a kérdező,és erre törvény is van .
Ha a szomszéd telkét 15 éven kereszt én gondoztam,és a szomszéd ez idő alatt nem szólított fel,jogom van az elbirtoklásra .Ezt kérelmezni kell,ügyvéd nélkül ez nem fog menni .
A jogszabály mai napon (2014.II.11.) hatályos állapota
XI. fejezet
A tulajdonjog megszerzése
Az elbitoklás
121 § - 122 § - 123 §
124. § (1) Az elbirtoklás megszakad, ha
a) a tulajdonos a birtokost a dolog kiadására írásban felszólítja vagy eziránt bírósághoz fordul,
b) tulajdonos a dologgal rendelkezik (112. §),
c) a birtokos a birtokot akaratán kívül elveszti, és azt egy éven belül nem szerzi vissza, illetőleg egy éven belül nem kéri a bíróságnál, hogy a dolog újabb birtokosa a dolgot adja vissza.
(2) Ha az elbirtoklás megszakad, a birtoklásnak addig eltelt ideje nem vehető figyelembe, és az elbirtoklás a megszakadást okozó körülmény elmúltával újból kezdődik.
"Hogyan kezdjek hozzá?"
úgy, hogy csak egy lehetőséged van, ügyvédhez fordulni.
Ha senki nem kért meg rá, hogy gondozd, akkor az esélytelen, ne kezdj hozzá, mert nincs jogalapja. Kábé mint ha a parkolóban követelne pénzt tőled a hajléktalan, mert amíg vásároltál, ő vigyázott az autódra.
Az önkormányzatnak pl. joga van parlagfűmentesítő kaszálást végezni, és ennek árát a tulajdonostól követelni, de
-nem vagy önkormányzat
-még az önkormányzat is csak eredménytelen felszólítást követően teheti.
"A tulajdonos akivel megbeszéltem, hogy ápolom a telket sajnos elhalálozott. Még az életében bejelentett a házba állandóra . Ez már 10 éve történt. Most az örökös ki akar tenni és használati díjat igényel. Én ezért akarok kártérítést kérni tőle."
Kérdések...!
"akivel megbeszéltem, hogy ápolom" erről a tényről, van róla valamilyen érvényes szerződés, okirat?
"Még az életében bejelentett a házba állandóra. Ez már 10 éve történt."
1) érvényes Bérleti szerződés volt-e?),
2) a régi tulajdonos mikor hunyt el?
mert attól az időpontól számítva, az örökös (új tulajdonos jogosan követelheti a bérleti díjat, és az esetleges hasznon-bérleti díjat is, amit az ingatlan közben kitermelt!
Kérdés...
ki fizeti az elhunyt halálának időpontjától számítva az ingatlan felmerülő költségeit? (Ingatlanadó, Kommunális adó stb...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!