Valóban jobban megéri egy olcsóbb, felújítást igénylő lakást venni, mint egy perfektet drágábban?
Megvan az az előnye, hogy látod és tudod, mi lett megcsinálva, valamint a lakást pontosan a te igényeidre tudod szabni.
Jártam már úgy, hogy a felújított lakásban egy éven belül eldurrant a vízcső, és akkor derült ki, hogy a szép új csempe alatt a régi ezeréves vezetékek voltak még. Tehát szét kellett verni az egész fürdőt.
Újépítésű lehetne jó, de azt meg a párom nagyon nem tanácsolja: tíz éve van a szakmában, ez idő alatt elég sok társasházon dolgozott. Kivétel nélkül mindenhol arra ment a vállalkozó, hogy gyorsan, olcsón legyen kész, ez pedig nyilván hihetetlenül nagy mértékben megy a minőség rovására.
Konklúzió: nálunk csakis felújítandó jöhet szóba, mivel ha sk újítjuk fel, az olcsó és minőségi lesz.
Aki nem ért hozzá, annak úgy érdemes felújítandóba belevágnia, ha tud szerezni tényleg jó szakembereket. Viszont így valószínűleg drágábbra jön ki.
Kompromisszumokkal azonban egy felújított vagy újépítésű is jó döntés lehet.
Két hozzászólást én írtam, nem véletlenül. Májustól jártam az újabb és még újabb köröket, eladás és vétel körül. És végül karácsony előtt sikerült mind a kettő. A személyes tapasztalataimat írtam meg.
1. Ha új, vagy csak néhány éves, akkor némi alku után (ez kell) megveheted.
2. Tíz év körüli, felújított: kisebb hibák lehetnek, de itt már nagyon kell figyelni a tető és a vizesblokk állapotára.
3. 20-30 éves, sok javítanivaló, de kiváló a telke. Ha marad a vétel után pénzed, megveheted.
4. Régi, részben felújított vagy romos: telekárban, építkezési céllal megvehető. Dózerolás a legjobb megoldás.
Mi felújítandót vettünk és felújítottuk. Volt vele gond bőséggel. A legnagyobb baj az volt, hogy akkor nem tudtam pontosan mit milyen műszaki tartalommal kell megoldani, a "szakemberek" meg mindig azt javasolták ami nekik könnyebb volt, vagy amire jutalékot kaptak a kereskedőiknél.
Most már tudnám mit hogy csináljak és nem is ugyanilyen lenne.
A felújítottnál tényleg kérdés ahogy valaki írta, hogy az milyen mélységben van felújítva. Cserélve a vízcsövek, vagy csak a csaptelepek, a villanyvezetékek vagy csak a kapcsolók, ha gázkazán van az mennyi idős, milyen hatásfokú - mert lehet hogy számodra hiába van, de nem felel meg - a tető szintén egy sarkalatos pont. Kérdés a felújított az mit takar ennél pl. átrakták csak a régi cserepet, vagy rendesen meg van csinálva jó minőségű anyagokkal, alatta fóliával, mert ha nincs akkor előbb vagy utóbb de le fogod szedetni és kicserélteted olyanra ami már életed végéig kibírja. Nyílászárók hasonlóan.
Szerintem vannak jó vételek mindegyikből és talán mindegyiknél a legfontosabb, hogy mennyire tudod minek milyennek kell lennie műszakilag és a Te igényeid szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!