Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy szokták az ingatlan...

Hogy szokták az ingatlan eladást-vételt, ha csak abból a pénzből lehet megoldani, amit a házamért kapnék?

Figyelt kérdés

Egy házat eladni, vagy olyat találni, ami nekem tetszik elég sokáig tart. Hogy szokták ezt időben összeegyeztetni?

Mennyi idő kb. mire valaki kap hitelt? Ha elkezdem árulni a házamat, érdemes máris nézelődni, másikért? És ha találok, ami tetszik, az én házamat meg nem tudom eladni, mennyi előleget szoktak adni? És mennyit várnak a vevőre?

2014. jan. 1. 18:24
 1/4 anonim ***** válasza:

nézelődni érdemes elkezdeni, bár venni könnyebb, mint eladni.

mivel nagy valószíbűség szerint eladni is úgy fogod, ahogy te venni akarsz, vagyis a vevőd hitelt akar felvenni, elda eg ymásikat, stb... ez így fál vaskarika lenne, és nem lenne vége, el sem kezdődne. szerencsére valahol mindig van egy láncszem a történetben, örökség, stb.

de megoldás lehet, ha az ügyvéd, mivel úgyis ott írják a szerződést, beleírja, hogy tulajdonjog fenntartással adja el az eladó. ez azt jelenti, hogy csak akkor lesz a vevő az új tulajdonos, ha teljesen kifizeti. persze ilyenkor is lehet rosszul járni, ha valahogy nem jól zárul a kör.

előleget 10%ot szokás adni, ami foglalónak számít, vagyis ha a vevő mégsem veszi meg, nem kell visszaadni, és ha az eladó mégsem adja el , duplán kell visszaadni.

mennyit várnak a vevőre? ezt bele kell írni a szerződésbe, de attól függ, a vevő miből fizet, ha hitelből, akkor általában annyit, amennyi a hitel megszerzésének normális ideje, vagyis kb 1 hónap.

2014. jan. 1. 19:09
 2/4 A kérdező kommentje:
Hitelt nem szeretnék felvenni, ha minden jól megy, most eladjuk anyósom házát, ha még a miénket is sikerülne, a kettőből már összejönne 20 milla körül. De ehhez persze az kell, hogy mind a kettő el legyen adva.
2014. jan. 1. 19:36
 3/4 anonim ***** válasza:
A házamat örököltem, de születésem óta benne laktam. Nem tudtam felújítani, alig volt már lakható (csak a víz és a villany működött, de beázott a tető stb.). Tavasszal átadtam teljes körűre az ingatlanos cégnek, ősszel sikerült eladni telekárban. Kaptam előleget, ebből kifizettem a céget, aztán keresgéltem, sajnos egy eladó átvert, összesen 60 napom volt a kiköltözésre. Kifizették az első felét az árnak. A neten találtam másikat, ott letettem a 10%-ot, aztán nekiláttam lomtalanítani egy felfogadott emberrel. Úgy egyeztem meg az eladóval, hogy vihetem a holmit, a bútorokat, ők is hagynak nekem berendezést. A sajátom házamat kiürítettem, három napra a kutyával szállodába költöztem. Aztán másnap a vevővel leírtuk a villany és vízóra állását, mindent átirattunk az ügyfélszolgálatoknál. Átadtam a kulcsokat, megkaptam a pénzemet. Két nappal később lejátszottam ugyanezt, mint vevő. Aznap este már a sajátomban aludtam. Nagyon jól meg kell szervezni, rokoni vagy baráti segítség sem árt hozzá.
2014. jan. 5. 00:53
 4/4 anonim ***** válasza:
Ha több a vevő, akkor szándéknyilatkozat kell, ez a vételár 1%-a, aztán megegyezés esetén 10% leadása ügyvéd előtt, ez beleszámít a vételárba. A villany-, víz és gáz átírása után a teljes összeg kifizetése (szintén ügyvéd előtt), majd kulcsok átadása a birtokba adás.
2014. jan. 5. 00:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!