Hogyan lehet "feldolgozni" a költözést?
Már nem lakom otthon, mert másik városba költöztem pár hónapja, de szüleim azt tervezik, hogy eladják a lakást, ahol az egész eddigi életemet töltöttem. Alapvetően kettős a dolog, mivel rengeteg olyan emlék van, ami odaköt, ami miatt kifejezetten fojtogató is volt ott lakni, viszont így, hogy elköltöztem, jó volt oda hazamenni. Nagyon furcsa arra gondolni, hogy abban a lakásban eddig csak mi laktunk, csak a mi emlékeink vannak benne, és sírhatnékom van, ha arra gondolok, hogy többé nem léphetek be oda.
Tudom, sokan éreztek már hasonlóan: hogy lehet ezt feldolgozni, vagyis mi segített a továbblépésben?
Én is kiborultam tőle. 18 évesen úgy sírtam, mint egy kisgyerek.
Ez egyfajta gyász, megtanulod, hogy semmi sem örök, a dolgok egyszerűen csak elmúlnak, és nincs hatalmad felettük. Nem könnyű, de túl lehet élni.
Át kell programozni az agyad. Én szerencsés vagyok, gyerekként is többször költöztem, meg azóta is. 25 évesen eddig 18 helyen laktam :D Úgyhogy az ilyesmi abszolút nem ráz meg.
Két dolog van, amihez ragaszkodom: a laptopom és a hangszereim. Ha ezeket viszem magammal, bármelyik lakásban egy pillanat alatt otthon tudok lenni.
Meg kell tanulni elfogadni, hogy a lakás csak egy lakás, semmi több. Nem fontos, hogy hol van, az a lényeg, hogy tető legyen a fejed felett. Közhely, de tényleg igaz, hogy ami fontos, az belül van. :)
Légy részese a költözködésüknek, necsak a pakolásban segíts nekik, hanem az új helyen a berendezkedésben, a rendcsinálásban is, hogy mielőbb lehetőleg minden a helyére kerüljön. Segíts kitalálni nekik, hogy mit hova tegyenek. Ez esetben már félig-meddig a saját otthonodnak is fogod érezni.
Az érzés másik fele pedig abból ered (majd meglátod), hogy rájössz: ahova a szüleid téged "hazavárnak", arra a helyre fogod azt mondani, hogy "hazamegyek".
Két dolog van: egyrészt van a lakás, ami valóban egy "tárgy", minket szolgál ki, másrészt van az otthon, ami egy elvont fogalom, csak összekapcsolódott a lakással. Amikor sajnálod ott hagyni a lakást, akkor valószínűleg az otthonodtól nem akarsz megválni.
Próbáld tudatosítani magadban, hogy a lakást otthagytad, és új otthonod lesz. Egyébként az idő mindent megold, szép lassan egyre jobban megszokod majd az új helyet, és az fog az otthonoddá válni.
Kb. 35 éves voltam, amikor édesanyánk elhunyt, azok után volt zsinórban, hogy a gyerekkori házban, az ottani emlékekkel álmodtam, és nem tudtam szabadulni tőle.
Egy vasárnap d.u. fogtam magam, elmentem abba a házba, becsöngettem, és elmondtam: ebben a házban nőttem fel, szeretnék még egyszer utoljára körbenézni, engedjék meg, hogy legalább az udvarra bemenjek és megnézzem, most milyen. Hogy mekkorára nőttek a fák, ott van-e még a régi alsó-épület stb. stb. Akkor láttam, hogy az az udvar nem is olyan nagy, mint amekkora emlékeimben volt. De attól kezdve már másként emlékeztem vissza.
Nagyon kedves dolgokat írtatok. :-) Köszönöm mindenkinek.
Igazából őszintén megmondom, ezért lehet engem furcsának tartani, de én hiszek egyfajta ún. animizmusban, vagyishogy a dolgoknak van lelke. Szóval nekem ilyenformán maga a lakás is jelent valami többet, nem annyira az otthon.
Igaz az, amit valamelyikőtök írt, hogy hálásnak kell lenni a tetőért a fejünk felett, meg az is, amit más, hogy a lényeg, hogy a szüleim hazavárjanak, és végezetül én is gondolkozom rajta, talán egyszer majd becsöngetek, hogy megnézhetem-e, mi lett a lakással. :-)
Nagyon elszomorít, a fényképezés nem rossz ötlet, bár rengeteg felvétel van, videók is, de hát persze ez mind nem ugyanaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!