Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért van az, hogy Európa...

Miért van az, hogy Európa gazdag országaiban 2-3 éve szarban van az ingatlanpiac, Európa szegény országaiban meg virágzik?

Figyelt kérdés

Olyan országokban mint Franciaország, Németország, Ausztria már 2-3 éve bajban van az ingatlanszektor. 2024-ben már azt írták stabilizálódni látszik a piac, de most nézem a Q3, Q4 adatokat, azóta ismét lassú csökkenésnek indultak. Tehát nem tért magához.

Közben meg Horvátországban, Magyarországon, Bulgáriában pedig mennek felfele az árak, mintha nem is lenne háború a közelben meg semmi. Már közelítenek a Nyugati árakhoz.

Ráadásul az ukrán menekültek azok mind Nyugatra mentek a jóléti országokba (kivéve akik megelégedtek Lengyelországgal). Senki sem ment Horvátországba, Magyarországra, Bulgáriába, mindenkinek a fasza országok kellettek. Ők is a keresleti oldalon jelentek meg a piacon, mert kell lakniuk valahol. Az árak mégis lefele mentek, számomra érthetetlen okokból.

Ráadásul az említett kelet-európai országokban soha nem látott demográfiai krízis is van, 10-15 év múlva egy fiatalnak már 3 nyugdíjast is el kell tartania. Az élelmiszerárak szintén itt növekedtek gyorsabban, már utolérték vagy megelőzték a Nyugati élelmiszerárakat, holott a minőségük rosszabb. Mindezt töredék annyi fizetésből kell kigazdálkodniuk.

Tehát azt lehet mondani, hogy Európa keleti részén még rosszabb lett az élet relatíve Európa nyugati részéhez. A kivándorlás is szintén felgyorsult keletről nyugatra.

Valaki el tudná magyarázni nekem józan fejjel, elfogulatlanul, hogy miért jobb ha Kelet-Európában van ingatlanod ahol bagó bérek vannak, mintha Nyugat-Európában lenne?

(Én nem szándékozom ingatlant venni, sem eladni, csak szemlélőként kérdezem, mert egyszerűen nem értem a piac működését. Valaki fel tudná nyitni a szemem?)

tegnap 12:21
 1/4 anonim ***** válasza:
29%

Nagyon egyszerű: az általános vélekedéssel szemben Nyugat Eu már közel sem olyan jó, Kelet Eu pedig közel sem olyan rossz hely. Az elmúlt 15 évben nagyon komoly változások voltak.

Nem akarok rasszista lenni, de a nyugati nagyvárosokban akkora arab gettók vannak már, hogy a fehér ember nem szívesen lakik ott.

A 15 éve lesajnált cseh, lengyel, magyar városokban sokkal jobb a helyzet.

A piac keményen beárazza kereslet alapján az ingatlanokat.

tegnap 15:26
 2/4 A kérdező kommentje:

Én sem akarok rasszista lenni, de Budapest belvárosában már lassan magyar szót nem hallani. Rengeteg a pakisztáni, kínai, indiai, filippínó, néger, egyéb ázsiai. Debrecenben dettó. Ha ez alapján árazna a piac akkor nem ilyen árak lennének.

Valamint több szempontból sem állja meg a helyét ez. Mert amikor valóban növekedtek az arabok száma Németországban, ami 2016 környékén volt a csúcson, akkor felfele mentek az árak. Most hogy az arab világból megállt a bevándorlás (de kelet-európából felerősödött), most meg csökkennek.

Nem jön ki a logika.

tegnap 16:01
 3/4 anonim ***** válasza:
Ausztriáról tudok nyilatkozni, most vettem házat, elég nagy keresgélés után, elég sok ingatlanossal neszélgettem, és fogalmam nincs, honnan veszed, hogy bajban lenne az ingatlanpiacunk... növekvő trendben van évek óta, szóval simán úgy sejtem, lehetséges, hogy a többi értesülésed is simán fals.
tegnap 17:32
 4/4 anonim ***** válasza:

"Ráadásul az ukrán menekültek azok mind Nyugatra mentek a jóléti országokba"

Nyilván ezért van minden munkásszállónk rogyásig tömve ukránnal...

tegnap 17:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!