Mennyivel könnyebb (biztonságosabb, stb.) lakást eladni ingatlanossal (tapasztalatok érdekelnének, azoktól, akik így adták el) ?
Ha nem az ország másik végében örököltél és nem tudsz odamenni megmutatni az érdeklődőknek, vagy nem egy százmilliomos vállalkozó vagy, akinek az ideje a legnagyobb kincse és ha épp az ingatlannal szarakodik, akkor is milliós üzletektől esik el, akkor semmi értelme az ingatlanosnak.
Legombol rólad milliókat azért, hogy csinál pár szar képet a lakásról, feltölti ingatlan.com-ra, alaprajzot nem mellékel és ír hozzá egy óvodás szinten megfogalmazott, sokszor helyesírási hibás leírást. Ez a 90%. Nem éri meg, ezt (vagy jobbat) te is meg tudsz csinálni. Ha jól van árazva az ingatlan és alapból forgalomképes, akkor pedig hamar el fogod adni, nem kell hozzá 100 érdeklődővel foglalkozni. És ezeken az ingatlanos sem tud segíteni, vagy így van, vagy nem.
Én kb 10 km-re laktam az eladandó házamtól, de így is megérte az ingatlanos. Dolgozok, nem tudok minden balfax ingatlanturista (bocsi, érdeklődő) miatt szabit kivenni. Sosem érnek rá ezek a gyökerek, csak ha dolgozik az ember. 10/9 el sem jön. A maradék 1 pedig turista/csöves (láttam hogy fix az ár, deee mennyi a felének az alja báttya).
Valóban nem éri meg felfogadni egy embert azért, hogy az ilyen semmirekellőkkel foglalkozzon. Inkább menjen rá a tulaj munkahelye.
Engem gátoltak eladásnál, vételnél is, végül lemondtam és magam intéztem, pedig előtte sosem (és elég nyuszi voltam meg az egekig dicsérték magukat).
De sajnos ilyenekbe mostanában állandóan belefutok minden szakmában, hogy hiába fizetek, nekem kell "kitanulnom" végül és intezkedni, különben nem halad semmi, csak a probléma lesz több.
2. Te biztos ingatlanos vagy.
Édesapám is adott el házat pár éve és a legtöbb érdeklődő, akik családok voltak, azok hétvégén jöttek. Hétvégén nem lehet ingatlant mutogatni? Dehogynem.
Azt vettem észre, hogy az ingatlanok esete is hasonlóvá vált, mint a használt autóké.
Ahogy a vevők többségében szívesebben vesznek meg egy használt autót egy használt autó kereskedőtől, mint egy magánszemélytől, úgy ingatlant is szívesebben vesznek már meg egy ingatlanközvetítőtől (mármint rajta keresztül), mint egy magánszemélytől.
Lehet, hogy a céges "garancia" miatt, hogy a vevők úgy érzik, van kihez fordulni, vagy van kit bepanaszolni, vagy beperelni gond esetén.
Úgy kell érteni, hogy amikor pár éve eladtam az autómat, hogy újabbra cseréljem, meghirdettem, hasonló áron amin a többi olyan is megy. Nem nagyon jelentkeztek rá érdeklődők, vevő alig volt. Végül egy ismerősöm közeli kereskedő ismerőséhez bementem, beadtam bizományba, hogy adja el. Ugyanazon az áron egy hét alatt eladta az autómat, mint amennyiért nekem két hónapig nem sikerült. Ha most venni akarnék használt autót, akkor is nagy eséllyel kereskedőnél találnék, szerintem ugyanezen jelenség miatt. A használt autók 85 százalékát kereskedők hirdetik már.
Ingatlanomat nem árultam mostanában, de ismerősi körön keresztül látom, hogy közülük többen az ingatlannal jártak így: amikor maguk hirdették, akkor sokáig nem sikerült eladni, amikor ingatlanos keze alá került, akkor gyorsabban eladták mint amikor maguknak próbálták.
Úgy látszik, a világ ilyen fura irányba megy és szívesebben vásárolnak az emberek vállalkozótól, cégektől bármit (az ingatlanos is mindig vállalkozó, vagy cégben dolgozik, ahogy az autókereskedő is). Ez az én meglátásom, magyarázatom, elméletem.
6. A legtöbb ember idióta (mind ingatlanos, mind átlagember) és nem képes néhány jó fotót készíteni, egy jó alaprajzot mellékelni a hirdetésbe, egy jó leírást a szövegbe és reálisan belőni az árat.
Ennyik kellenek egy ingatlan eladásához. Ha az ingatlan rossz lokáció vagy rosszul belőtt ár miatt eladhatatlan, azon egy ingatlanos sem fog tudni segíteni.
Az autók 85%-át azért hirdetik kereskedők, mert sok ilyen sztori van, hogy a magánszemélyeket ci**nymaffiózók keresik meg és kicsalják tőlük az autójukat, vagy fenyegetően lépnek fel és ezért a kereskedő a biztonságosabb. Ez ingatlannál nem áll fent.
7-es, ez lényegében így van.
"Az autók 85%-át azért hirdetik kereskedők, mert sok ilyen sztori van, hogy a magánszemélyeket ci**nymaffiózók keresik meg és kicsalják tőlük az autójukat, vagy fenyegetően lépnek fel és ezért a kereskedő a biztonságosabb"
Azért is, mert a kereskedőn számon tudják kérni, ha a vásárlás után kiderül ez vagy az. A kereskedőnek szavatosságot kell vállalnia és ezt már mindenki tudja (igaz, egyes rossz kereskedők megkerülik a szavatosságot dobós cégek használatával). Plusz a kereskedőnél egy helyen van több autó, lehet nála válogatni, nézelődni.
Az ingatlanosokkal is így van sok átlagember.
Más kérdés, hogy melyik kereskedő, vagy ingatlanos korrekt és melyik nem. Sajnos mindenhol vannak korrekt emberek és inkorrektek.
A korrekt ingatlanos alapos, összegyűjt minden adatot az ingatlanról, mint pl. jellemzők, állapot, jogállások, stb. és igyekszik a lehető legpontosabb tájékoztatást adni és ezekért az információkért akár szavatosságot is vállal.
A jó autókereskedő is, átnézi szerelővel az autókat, tud a hibáikról és ezeket kijavíttatja, vagy ha nem, akkor legalább közli a vevővel és ha mégis vétel után derül ki valami amit a szerelő sem látott, akkor visszaveszi az autót, vagy kompenzációt fizet.
Na de a mai világban... Már ha csak vásárolni akarsz valamit, akkor a webshopok között is keresgélni kell a megbízhatót és én még ilyen megbízható, jó pontszámú kereskedőkkel is jártam már rosszul, sérülten érkezett áru és hárítja a felelősséget, a fogyasztóvédelem pedig nem tudja kötelezni semmire (tapasztalat), egy per pedig túl drága lenne.
A pénz az új isten és egyre több ember mindenre képes, hogy megszerezze, a lelkét eladná, hazudna, csalna érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!