Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Kellemes napot ha nekem is és...

Kellemes napot ha nekem is és a páromnak is tartozása van akkor el tudja venni a végrehajtó a házat? Mármint ha a tulajnak és a haszonélvezőnek is tartozása van de 2 különböző személy?

Figyelt kérdés
nov. 14. 10:20
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez végrehajtás szempontjából tökéletes.

Így lakó nélkül meg lehet venni árverésen, tehát lesz rá kereslet.

nov. 14. 11:08
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Milyen tartozás? Hitel, közmű? Ugyanannak tartoztok?
nov. 14. 11:08
 3/10 A kérdező kommentje:
Páromnak hitel és közmű, nekem meg örökölt tartozás szintén hitel és közmű
nov. 14. 11:17
 4/10 A kérdező kommentje:
Van hogy egy nagyon olcsó romos falusi ház amit megtudnánk venni részletre és arra lennénk kíváncsiak hogy ha a tulaj néven tartozás van de bejelölöm a párom holtig tartó haszonélvezőnek ( akinek szintén tartozása van) hogy akkor is el tudják venni a fejünk fölül?
nov. 14. 11:19
 5/10 A kérdező kommentje:
Mármint én lennék a tulaj élettársamat bejegyeznènk holtig tartó haszonélvezőnek akkor is elveheti a végre hajtó? Ha mind a 2 önknek van tartozása? Mert azt tudom hogy ha a tulajnak nincs akkor nem lehet hiába van a haszonélvezőnek de itt mind a 2 önnek lenne tartozása
nov. 14. 11:21
 6/10 anonim ***** válasza:
86%

"Ez végrehajtás szempontjából tökéletes."

Csak akkor ha ugyanaz a végrehajtó!

Amúgy egy rémálom lesz végrehajtási szempontból.

nov. 14. 11:36
 7/10 anonim ***** válasza:
82%

Itt sok dolog jön össze.

1. tulajdont csak tulajdonostól lehet "elvenni", a haszonélvező NEM tulajdonos. Vagyis a haszonélvező adósságát nem lehet az ingatlanra terhelni, hiszen az nem az ő tulajdona. A tulajdonostól viszont el lehet venni - azaz el hete árvereztetni.

2. a haszonélvezet nem szűnik meg a tulajdonos váltással és az új tulajdonos semmire nem menne az ingatlannal ha van haszonélvező, mert annak haláláig be se költözhet. Ebből következően nem lenne aki megvenné. Csak nagyon jó ingatlanokat tudnak így eladni amiknél megéri töredék áron megszerezni befektetési céllal, hogy ráért azt a pár évtizedet is kivárni az új tulaj amíg él a haszonélvező. VAGY egy olyan személy/csoport szerzi meg, aki/ami gondoskodik a haszonélvező korai eltávozásáról, vagy mert korán meghal, vagy mert nem bírja tovább a zaklatásukat és lemond a haszonélvezetéről amíg még életben van.

Ha pedig nem sikerül elárverezni vagy csak filléreket kapna a hitelező érte, akkor a tartozás éppen úgy megmarad.

3. a tartozást nem csak tulajdon elvételével tudják behajtani, azt szépen letiltják az illető jövedelméből ha így dönt a bíróság. Akkor pedig nem lesz pénzetek arra, hogy fizessétek a részleteket és kénytelenek lesztek magatok eladni, eladni pedig úgy tudjátok ha lemondtok a haszonélvezeti jogról. Semmiképp nem lesztek előrébb.

nov. 14. 11:43
 8/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek főleg az utolsónak a részletes kimerítő választ
nov. 14. 11:53
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez így elég bonyolult. Ugye "új" ingatlanra, amit még nem terhel a jelzálog bejegyezhető haszonélvezet, egyébként már nem is lehetne alapítani rá. A tulajdonjogot biztos elvehetik. (Tehát ha párod a haszonélvező, talán őt nem tehetik ki és akkor reménykedhetsz, hogy mindig jóban lesztek és engedi, hogy ott lakj.) Bár olyan is van, hogy ha a haszonélvező halmoz fel tartozást, akkor megszüntetik a jogát - bár ezt a tulajdonos szokta kezdeményezni felé... De kérdés akkor, hogy melyikőtöknek mit terhel a hitele, mi volt a biztosíték, volt-e kezes. A közmű is kérdés, hogy szerződik-e veletek egyáltalán amíg tartozásotok van felé, vagy lesz egy romos házatok fűtés és víz nélkül.

Az örökségnél, ha jól tudom, nem muszáj tartozást örökölni, ha nem éri meg, vissza lehet utasítani. Ennek járj utána.

A másik, hogy a részletfizetés feltételei nem tudom, mik lesznek, hogyan lehet szerződni róla, pl. mi vár rátok, ha nem tudjátok fizetni és mi van addig, amíg nem fizettétek ki az egészet, hisz addig - akár évekig - valószínűleg nem lesztek tulajdonosok és így a haszonélvezetet sem lehet intézni.

nov. 14. 12:00
 10/10 anonim ***** válasza:

#8 "Az örökségnél, ha jól tudom, nem muszáj tartozást örökölni, ha nem éri meg, vissza lehet utasítani. Ennek járj utána."

Ez így van, tartozást nem lehet örökölni. Csak választhat az örökös aközött, hogy kell neki az örökségként szereplő ingatlan a tartozásokkal együtt vagy nem kell. Ha kell neki akkor természetesen csak úgy tarthatja meg ha kifizeti a tartozást, hiszen a hitelezők mindig előbb jogosultak a hagyatékból a kártalanításra. Akkor el kellene adni az ingatlant és abból kifizetni a tartozást, a maradék lenne a hagyaték amit megörökölhet.

Ha nagyobb az adósság, mint amennyit az ingatlan ér, akkor egyszerűen vissza kell utasítani az örökséget és úgy a hitelező csak annyi pénzhez tud jutni amire a hagyaték fedezetet ad, ha kevesebb, akkor kevesebbet. Ha viszont valamiért meg akarja tartani az ingatlant, autót, egyebet az örökös, dönthet úgy, hogy neki megéri többet fizetni érte a hitelezőnek, mint amennyit érne maga az ingatlan vagy egyéb. Csak ilyenkor "örökli" valaki az adósságot, ha maga dönt így.

nov. 14. 12:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!