Vennél olyan lakást ahol a társasházban elővásárlási jog van az alapító okiratban?
Több száz tulajdonos van a társasházban, nem közös tulajdon, önálló lakás, megy a hercehurca, eleve az összes idegen tulajdonosnak a tudtára kell adnom hogy ki vagyok személyes adatokkal hogy az eladó aláírassa a lemondó nyilatkozatokat. Vagy ki kell küldenie a levelet számukra hogy nem élnek az elővásárlási jogukkal, dettó az adataimmal. Aztán most mi megállapodtunk egy árban amennyiért ők is megvehetik, aztán ha teszem fel él valaki a jogával bukom az egészet. Már csak a vicc kedvéért merült fel bennem a kérdés hogy mi van ha többen is megvennék közülük a lakást, akkor hogy döntik el? Mert hogy nem volt normális aki ezt kitalálta az tuti, tudom sok helyen kifüggesztik a faliújságra, de nem az a hivatalos eljárás. Az hogy később hogy tudnék egy ilyen bajos lakástól megszabadulni az is kétséges. Hogy miért venném mégis meg, mert pont ott van ahova költözni akartam. DE már nagyon hezitálok….Ti vennétek vagy vettetek így lakást valaha?
Köszönöm🙂
Ilyen feltételekkel, ahogy leírtad biztos hogy nem. esetleg papírozva adnék valami kis előleget meg egy hónapot a jelenlegi tulajnak, hogy házaljon ő az aláírásokért.
De a probléma, ahogy írtad, eladásnál újra jelentkezik.
Simán megvenném, ha épp az a megfelelő ingatlan számomra. Nem értem, miért gondolod, hogy bajos? Hacsak azért nem, mert 100 valahány embert nyilatkoztatni kell az elővásárlási szándékról? Mert amúgy nem "bajos" eladásnál, ugyanis, ha van vevőd, legfeljebb nem ő veszi meg, az neked miért gond?
Ha többen is megvennék a lakás, akkor az veszi meg, aki a legtöbbet adja érte, vagy sorsot húznak :-)
1
Addig nem történik meg az adás-vétel, amíg az elővásárlási jogosultak nem nyilatkoztak. Addig csak előleget vagy foglalót tesz le a vevő (letétbe ügyvédnél). Ha meghiúsul a szerződés, mert valaki él az elővásárlási jogával, akkor visszakapja ezt az összeget.
Természetesen bevonható az eladó az értesítések kézbesítésébe. Az ügyvéd megírja a leveleket, az eladó meg végigjárja a házat és átadja mindenkinek egy elosztó íven, hogy igazolva legyen a kézbesítés. Kapnak 3 napot, hogy visszajelezzenek.
Nem bocsáthatja licitre vagy elővásárlási jogosultak körében igen?
Mert nekem azt mondták ugyan azokkal a feltételekkel veheti meg az elővásárlásra jogosult mint a kívülálló vevő jelölt.
Itt nem a vásárlás a gond, mert neked, mint vevőnek semmi dolgod a többi lakóval. Az a tulaj dolga. Ha valaki él az elővásárlási jogával akkor úgy se tudod megvenni a lakást.
Itt azon kell elgondolkodnia, hogy te ezt később akarod-e magadnak, hogy ha sok év múlva te akarod majd eladni a lakást, akkor ahhoz neked is végig kelljen csinálni.
De ezt csak 1-szer kell lezongorázni, mert 1-szer fogod csak eladni.
Ha 1-2 éven belül eladnád akkor ne foglalkozz vele, túl körülményes. De ha legalább 8-10 évre tervezett, akkor azt ki lehet bírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!