Mit írjunk a nav felé?
Figyelt kérdés
Vettünk egy házat, június elején volt a szerződéskötés, ma küldött mindkettőnknek férjemmel a nav egy levelet a mezőgazdasági épülettel kapcs. Na most tudni kell, mi úgy vettük az ingatlant, hogy volt 2 lakásunk, egyik enyém, másik férjemé. Mind a 2 lakást beleforgattuk az ingatlanba, tehát a 2 lakás összesen 40 milla, a házat amit vettünk 38 milla, tehát a ház után nem kell illetéket fizetnünk, a fent maradó 2 milla ami a 2 lakásból maradt pedig nem kell adót fizetnünk mert mind a 2 ingatlan több mint 5 évig volt tulajdonunkban. Ezeket az ügyvéd is elmondta. Na most a nav a mezőgazdasági épületre kíváncsi, hogy milyen állapotban van és azután akar kivetni adót, van egy hosszú ól aminek a falazata tégla is meg minden is, összeeszkábált, a tető is pala de hol vannak lukak hol nem, van egy garázs de ajtaja nincs és annak a folytatása hátul egy műhely féleség. Max csak áram van bevezetve oda. Eléggé tele voltak limlomokkal, így azt se lehetett megállapítani, hogy volt alapja vagy sem, de szerintem igen. Azt nagyából ennyi. Ma küldték a levelet felhőben, 5 napunk van rá válaszolni, de a birtokbaadás július 18-án van, felhívtuk az eladót aki azt mondta nem biztos hogy "otthon" lesz mert ő is gőzerővel keres magának ingatlant. Szóval ilyen esetben attól még köteles minket beengedni? Voltak ilyen kérdés hogy mikor épült, de szegény öreg néni se tudta megmondani, mert ők is így vették már az ingatlant hogy azok a melléképületek már ott voltak. Holnap megpróbálom felhívni az ügyvédet de pénteken általában nincs. Az 5 napot rendes 5 napnak tekintsem, vagy 5 munkanapnak? Mert a levélben 5 napot írt szó szerint. Próbáltunk család, közeli ismerősöktől tanácsot de persze nem tudtak adni, hogy ilyenkor mivan.2024. jún. 27. 21:56
1/13 anonim válasza:
Hívd fel a NAV-ot. Nagyon korrekt és segítőkész ügyintézők dolgoznak ott.
2/13 anonim válasza:
Az ügyvéddek beszélj, a navosok át akarnak majd nyomni a palánkon.
Nekünk is ez volt, hogy a melléképületre verték magukat, de az ügyvéd adott nekik,😆
3/13 anonim válasza:
A navosok jutalékot kapnak, szóval lehet kedves és udvarias az ügyintéző, de a te érdeked nem az ő érdeke. Az ügyvédedet hívd fel, mert neki ezt tudnia kellett volna, hogy a melléképületből gond lehet.
4/13 anonim válasza:
Ugyontezo megis mire kapna jutalekot? Csak beszelget veled a telefonban. Meg konkret beazonositas se kell. Elmondod mi a kinod es elmondja mi a teendo.
5/13 anonim válasza:
Ha a NAV kevesli az összeget akkor tartanak bejárást és ha úgy gondolják akkor megemelik az illeték összegét. Nyilván ha odamegy a navos és egy beomlott disznóolat lát akkor nem fogja megemelni az illetéket.
6/13 A kérdező kommentje:
Nem az ügyintéző kapna jutalékot én ezt sehol nem írtam 😅 attól még a navtól kaptam a levelet hogy egy ügyintézőnek kellett megírni a levelet 😅 a lényeg az hogy illetéket akarnak kivetni a mezőgazdasági épületre, ha már nem kell befizetnünk maga a házra illetéket, se a fent maradó részből adót, szúrja a szemüket hogy nincs mit befizetnünk, most raláltak rá okot. Végül beszéltem nevelőfaterommal, és azt mondta ezt régen ő nála is eljátszották, csak rá akarnak játszani a pénzünkre.
2024. jún. 28. 07:56
7/13 A kérdező kommentje:
Kedves 5#
Fentebb leírtam hogy semmilyen illetéket nem kell fizetnünk, mivel 2 lakást forgattunk bele a házba, a 2 lakás értéke nagyobb mint maga a ház, tehát a ház egész részét fedezte a 2 ingatlan, így nem kell illetéket fizetni utána.
2024. jún. 28. 07:59
8/13 anonim válasza:
Kedves Kérdező
Nem sikerült értelmezned amit írtam, ha a nav kimegy és felturbózza az illetéket akkor kell illetéket fizetnetek.
9/13 A kérdező kommentje:
Beszéltem az ügyvéddel azt mondta úgy látszik ez most bevett szokásuk lett hogy ilyen illetékmentes ingatlanvásárlásnál külön veszik a mezőgazdasági épületet, hogy valamit csak kelljen fizetnünk, mert kell a pénz, ezt konkrétan így jelentette ki.
2024. jún. 28. 08:31
10/13 anonim válasza:
Elsőkörben vissza írnám nekik július 18 a birtokba vétel, majd utána 5 napon belül válaszolok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!