Szerződés szegésnek számít ez a tétel? Adott egy 2023.11.06-aláírt adás-vételi szerződés, szerződés 3.pontja szerint a eladó amint átadja a lakást a vevőknek, ügyvédnek a letéti számláról a vétel árat ki kell egyenlíteni.
És arra mi vonatkozik még, mikor kell a letétbe kerülnie, és legkorábban mikor keletkezik fizetési kötelezettsége?
De mért nem hívod fel őket?
Első kézből megtudnál mindent, és ők is.
"az is benne van hogy mikor én kijelentem hogy átadom a lakást akkor 5-napja van az ügyvédnek hogy a letétből kifizesse a vételárat!"
Ez már jobban hangzik, mert ez nem a Te kötelezettséged, hanem valaki másra ró feladatot a javadra. De sajnos ez csak az ügyvéd feladata és nem a vevőé. Az ügyvéd ezt objektív okokból nem fogja teljesíteni, mert a pénz még nincs letétben.
És csak következtetés útján lehet azt levezetni, hogy a vevő legkésőbb mikorra helyezze letétbe a pénzt. Szerintem sajnos ez kevés. Ez abból is látszik, hogy ez nem érvényes a vevőre, mert ha már a szerződéskötés napján átadtad volna a lakást, akkor a vevőt már 5 nap múlva szerződésszegéssel vádolhattad volna, ami nyilvánvalóan nem felel meg a felek akaratának.
Ha nincs más a szerződésben, akkor a felek akarata szerint a május 23-i dátum a végső határidő a lakás átadására és ehhez képest további 5 nap arra, hogy megkapd a vételárat.
Valójában okolásért tettem ide fel ezt a kérdést igenis a vevő nagyon legyen észnél ne bízón ügyvédben se!
Saját elképzelés, saját akarat legyen esetemben is ügyvéd azokat védelmezi akik fizetnek neki.
Vevőkel beszéltem még intézik a hitelt, nem értem miért ilyen hosszadalmas egy hitel felvétel?
Elmondásuk szerint novembertől van folyamatban?
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
13: És mit találtál még a szerződésben, ami téged védne a későbbi fizetéstől?
Csak a május 23-i határidő van?
Semmi nincs ami az én érdekeimet képviselné!
Gyanakodom azon is hogy a május 23.-időpont utáni fizetés az már szerződés szegés.
Itt egy 20-milliós vételről van szó,már azon gondolkodom hogy az ügyvédnél nyilatkozom hogy én a házat átadom a akár a mai napon,és kezdjenek vele amit akarnak.
Vagy egy másik ügyvédnél!
Nem szabadott volna egy ilyen szerződést aláírnod. Ezeket a garanciákat a szerződés tervezésénél kellett volna kérjed az ügyvédtől. Fizetési határidők beleírása az alap.
Ha van legkésőbb, akkor kell lennie legkorábbnak is.
Valamit biztos tartalmaz a Ptk, ami ide vonatkozik!
Tényleg 6 hónapos átadási / fizetési határidőt kötöttetek ki?
Ez az ügyvéd a te ügyvéded ugyanúgy, mint az övék. Kéne tőle felvilágosítást, segítséget kérned. Ha nem ad, akkor bevonni egy másik ügyvédet. Tudok ajánlani Pesten.
Legrosszabb eset, hogy nem kapják meg a hitelt és akkor a foglaló kétszerese a tied, te meg kereshetsz új vevőt.
A hitelképességükről információt nem kaptatok a szerződés előtt? Mutatott előzetes hitelbírálatot? Nem tiltólistásak?...
Szerintem még a bankba bemehetnél a szerződéssel, hogy adjanak felvilágosítást!
De a vevő is részletezhetné, mire várnak, hol tart az ügy, mivel te ugye a pénzedet várod...
Hívj fel minden szereplőt!
Sőt, 6,5 hónap... Ezt kötbér nélkül nem szabadott volna.
2-3 hónap a hitelfelvétel max.
A Ptk. szerint járhat kötbér, meg kell kérdezni az ügyvédet.
Sorjában!
-Ügyvéd a vevőt védi miszerint nem gondolom hogy,nem érdekük a fizetés hiszen már 2-milliót bele tettek a vásárlásba.
-Foglaló volt 1-millió.
-Aki azt fogalmazta meg hogy nem szabad lett volna egy ilyen szerződést aláírnom?
-Benne van mikor átadom a lakást,5-napon belül ki kell fizetni a vétel árat a letétből!
-Én adtam nekik közel és távol 5-hónapot a hitel felvételére.
-De mai napi információ nincs még letétben a vétel ár,a vevő intézik a hitelt ügyvéd elmondása szerint?
-Igen az LTP ellenőrzése az ügyvédi kötelesség!
-Szerintem az ügyvéd csak magát védi,az én káromra.
-Ezért is kérdettem,hogy ez már innentől szerződés szegés szerintem.
-Nem baj Húsvét után másik ügyvéddel átnézettem,és után lépek mert ez már nekem is sokk!
-Másik igen 6-hónapos az átadási idő de az én rám vonatkozik addig minden képen át kell adni a házat a vevőnek és nem a kifizetésre vonatkozik!
Hát én nem várnék a helyedben húsvét utánig, még csak kedd van. Ha úgy látod, nem az érdekedet nézi. Van másik kiszemelt üggyvéded?
Egyáltalán kérdezd meg, azon a héten dolgozik-e, sokan kiveszik szabadságnak az a 4 munkanapot.
Az is biztos, nem most kapkodnék, előbb tájékozódtam és léptem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!