Mennyire drága csak klímával fűteni?
Adott egy 99 nm-es családi ház, amit vétel céljából néztünk meg. 4 db hűtő-fűtő klíma van telepítve fűtésre. Szigetelés: 12 cm aljzat, 15 cm homlokzat, 20 cm födém. Belmagasság kb. 290 cm.
Új szigetelt nyílászárók.
Tapasztalatok érdekelnének, horror lenne-e a fűtés? Elektromos paneles rásegítésről se hallottam túl jókat ár tekintetében. Gáz nincs bevezetve a házba. Köszi.
Akárkit kérdeztem, eddig senki se mondta biztonsággal hogy csak klímával egy ekkora családi házat elég melegre és komfortosra be lehet fűteni. Akik próbálták, többnyire fáztak és csak-csak bekerült egy kandaló vagy egy jó cserépkályha a házba.
De sokan mondják, még ma is a legjobb a vegyestüzelésű kazán, esetleg puffertartállyal kiegészítve, központi fűtésed van vele, padlófűtés is megoldható és komfortos a ház, átmelegednek a falak is. A klímával kapcsolatban az emberekben egyre inkább az a kép alakul ki, hogy annyira nem is jó mint amekkora reklámkörítés van mögötte, és kezdem én is ezt gondolni.
Egyáltalán nem a reklámkörítéssel van baj, hanem az emberek szemléletével. Az emberek tekintélyes része még mindig azt gondolja, azzal hogy majd gázra-fára-szénre-klímára vált és akkor spórolni fog. Nem fog egyikkel sem. Spórolni azzal lehetne, ha szigetelnének. Ráadásul a modern fűtések (mint a klíma) csak szigetelt házban működnek. A régi faablakokhoz, csupasz tégla falakhoz egyszerűen kell a böhöm nagy fás kazán meg a folyamatosan nagy lángon égő gáz, hiszen nem tartja meg a ház a hőt.
Még mindig ott tartunk, hogy a szigetelést drága úri huncutságnak tartják, pedig ez lényegesen fontosabb kérdés, mint az hogy mi ég a kazánban.
Amikor én a faluban szigeteltem a házat, az emberek értetlenül nézték és csóválták a fejüket, hogy „műanyagba csomagolom a házam”.
A kárörvendők őszinte sajnálatára elmaradt a penészözön, ugyanis nem csak a platós teherautós brigád járt nálam, hanem előtte rendes páratechnikai tervezés készült.
Az emberek annyira nem hisznek a szigetelésben, hogy amikor elmondom, tényleg 22 fok van nálam évente 150 ezerből és nem csak este amikor ők hulla fáradtan a begyújtással bajlódnak, hanem 0-24. Nevetve legyintenek, szerintük nem akarom megmondani az igazat.
/a szomszédom 500 ezerből vesz egy kamion fát, heti 10 órát dolgozik vele 2 hónapon át mire felvágja és így is csak este van meleg nála!/
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!