Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Aki szerint drágák az ingatlan...

Aki szerint drágák az ingatlanok, miért nem nézi meg mennyit is keres?

Figyelt kérdés
Nagyon röviden: Úgy értem, hogy mindenki fel van háborodva, hogy pl Pesten mi mennyibe kerül mondjuk 10-15 évvel ezelőtthöz képest. Akkor kérdem én, a fizetése meg mennyivel is nőtt eközben? :D Én 2013-ban 98.000 Ft- kerestem, most 750.000-et. Ha százalékosan leosztjuk, annyival a fizetések is nőttek, pont úgy mint az ingatlan árak is.
2024. jan. 29. 15:50
 1/10 anonim ***** válasza:
91%
Van egy erős csúsztatás a kérdésedben. 2013-ban a 98 ezer forint a minimálbér volt, jelenleg a 750 ezer pedig átlag feletti fizetés. A 98 ezerhez a jelenlegi minimábért kell hasonlítani, ami 266 800 forint. Megmutatnád a statisztikát a pesti ingatlanárak változásáról? Akkor tudunk válaszolni a kérdésedre.
2024. jan. 29. 16:00
 2/10 anonim ***** válasza:
31%
A kérdezönek igaza van, nála ugyan kiemelkedö a különbség, de mindenkire érvényes, hogy a 2013-as és a mostani fizetése közt nagyságrendi különbség van.
2024. jan. 29. 16:08
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

2007-ben gyári szalagmunkásként kerestem netto 90 körül 1-2 nap túlórával.

Most ez 250 körül lehet, max 300

nettó minimálbér most kb 175.

2024. jan. 29. 16:32
 4/10 anonim ***** válasza:
77%

Én 2013-ban másfél milliót kerestem havonta, most is ennyit keresek.

Akkor én mondhatom, hogy drágák az ingatlanok, vagy nekem sem szabad? 🤔 😃

2024. jan. 29. 17:09
 5/10 anonim ***** válasza:
39%

Kérdező, az igaz, hogy sokan eltúlozzák az ingatlan árakat, de az sem igaz, hogy a jövedelmek annyival nőttek volna mint az ingatlanok árai.

A válság előtt magasabbak voltak az ingatlanárak, a devizaválság viszont nagyon lenyomta. Sokan ezt a nyomott árat veszik alapul és ahhoz képest nézik az árak emelkedését, az tényleg extrém magas. A devizaválságot megelőző ingatlanárakhoz érdemes nézni. Nekem is meglepő volt, de a minimálbér %-ban jobban emelkedett mint az ingatlanok árai - ami becsapós, mert összehozni az ingatlanra a pénzt sokkal nehezebb még ha %-ban kisebb is volt az emelkedése, hiszen nem mindegy hogy a 69 ezer emelkedik vagy a 30 millió.

Tényleg nem a nagyon alacsony bért kellene hasonlítani a mostani magas fizetéshez, mert az tévedést okoz és hiteltelenné teszi a kérdést.

"A válság előtt: 2001-2008

2001-BEN BUDAPESTEN 160 EZER FORINT KÖRÜL ALAKULT AZ ÁTLAGOS NÉGYZETMÉTERÁR, ... Az időszak végére az általános gazdasági növekedés mellett a családtámogatási intézkedéseknek (a 2002-ben, 2004-ben majd 2005-ben megemelt szocpol) és a devizahitelezés bővülésének is szerepe volt abban, hogy Budapesten közel 70, Pest megye városaiban 120, míg a nagyon alacsony bázisról induló Észak-Magyarországon 140 százalékkal emelkedtek a lakásárak."

[link]

"A budapesti lakásárak, 2024. január

Az előző hónaphoz képest (2023. december), az lakásárak Budapesten 0.72%-kal csökkentek. Jelenleg a négyzetméterenkénti átlagár 856986 Ft. Az előző hónap elején a négyzetméterenkénti átlagár itt 863193.0 Ft volt. "

[link]

Vagyis míg 2008-ban a cikk szerint a budapesti lakások nm ára kb. 272 ezet Ft volt, a minimálbér meg 69000Ft, addig mostanra a nm ár 860 ezer Ft, a minimálbér 267000Ft. A lakás nm ára kb. 215%-t emelkedett a minimálbér meg kb. 280%-kal.

Ha viszont a válság utáni árakat nézzük, akkor ahhoz képest persze hogy a béremelkedés sokkal kisebb mértékű volt.

"2008 őszén aztán berobbant a válság, a forint gyengülése miatt több százezer devizahiteles került hirtelen nagyon nehéz helyzetbe. ... A LEGINKÁBB VÁLSÁGÁLLÓ TERÜLET EGYÉRTELMŰEN A NYUGAT-DUNÁNTÚL VOLT, AHOL 2013 VÉGÉIG MINDÖSSZE 12 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTEK AZ ÁRAK.

Ehhez képest Budapesten és az agglomerációban elérte a 20 százalékot a visszaesés, a legsúlyosabban pedig az amúgy is legolcsóbb észak-magyarországi régió volt érintett, az ottani városokban 5 év alatt 35 százalékkal csökkentek a lakásárak."

[link]

2024. jan. 30. 01:18
 6/10 anonim ***** válasza:
23%

#5:

Nettó minimálbér nem emelkedett ennyivel.2008-ban ez 56190 ft

most ez 177422 ft.Ez 215%

De nagyon sok minden változott,akkor sávos adózás volt most 1 kulcsos

Akkor nagy munkanélküliség volt,most munkaerőhiány,lehet túlórázni.

Áfa megnőtt,családi pótlék eltünt,de van adókedvezmény,és persze a lakástámogatások.

2024. jan. 30. 06:13
 7/10 anonim ***** válasza:
52%

#6 A minimálbér ennyit emelkedett. Pont. Hogy te most ebből a nettót veszed vagy bruttót az lényegtelen.

Egy családos ember a gyerekek után kapott adókedvezménnyel most több pénzt kap a minimálbérből mint korábban a 0% adójával, mert most a járulékokból is le lehet venni a z adókedvezményét.

Tök mindegy. Ez csak egy viszonyítási pont, ettől még minden esetben az illető jövedelme és a vásárolandó lakás árát kell összevetni és ettől az el fog térni.

2024. jan. 30. 09:33
 8/10 anonim ***** válasza:
60%

Kettő "aprócska" baj van ezzel a megállapítással:

A kisebbik: a te fizetésed növekedése nem kizárólag a gazdaság és az árszínvonal általános alakulását követi, hanem a te szakmai fejlődésed is jelentősen befolyásolja.

A nagyobb baj pedig, hogy az ingatlanokat nem havi fizetésből szokás venni, hanem hosszú távú megtakarításból és hitelből. Ha neked 10 éve tized ennyi volt a fizetésed (csak mondtam valamit), akkor nyilvánvalóan sokkal kisebb a megtakarításod, az önerőd. Az aktuális fizetésed csak a hitel törlesztésében számít.

2024. jan. 30. 11:44
 9/10 anonim ***** válasza:
52%

#8 "Az aktuális fizetésed csak a hitel törlesztésében számít."

Ez így van. Viszont a jelenlegi sokkal magasabb jövedelmekből lehet nagyobb megtakarítása későbbiekben és a lakásokat az emberek nem zsebből szokták megvenni, hanem hitelre. Az önerő az amit általában összeraknak az első lakásnál és a többit, a nagyobb részt hitelből fizetik. Vagyis ha most kedvezőbben tud hitelt felvenni és azt fizetni akkor előnyösebb helyzetben van, mint korábban amikor ugyan lehet, hogy nagyobb önereje volt, ellenben nem tudta fizetni a hitelét.

Pont emiatt nem lehet ilyen egyszerűen összehasonlítani, hogy X volt a kereset és Y meg a lakás ára, jaj sokkal jobb/rosszabb volt korábban.

Amikor az első lakásunkat akartuk megvenni akkor sokkal kevesebbe kerültek a lakások, a jövedelmünk talán jobb volt arányában, ellenben 36% volt a lakáshitelek kamata. Egyszerűen lehetetlen volt hitelt felvenni és fizetni utána. Nem is tudtunk lakáshitellel vásárolni, hiszen kellett mellé 2 kezes is aki vállalta volna a kockázatát hogy ezt mi nem tudjuk fizetni és akkor majd neki kell. Valójában sokkal drágább volt így akkor lakást venni, mint most.

2024. jan. 30. 11:53
 10/10 anonim ***** válasza:
38%

"Ez így van. Viszont a jelenlegi sokkal magasabb jövedelmekből lehet nagyobb megtakarítása későbbiekben és a lakásokat az emberek nem zsebből szokták megvenni, hanem hitelre."

Persze, de a hitelhez önerő kell.

A mostani fizetéséből amit félre tud rakni, azt pedig nem a mai árakon fogja a lakáspiacon elkölteni, hanem majd az 5-15 évvel későbbin.

"és a lakásokat az emberek nem zsebből szokták megvenni, hanem hitelre."

Amik jóval drágábbak, mint néhány éve.

Ha egy gazdaságban a gazdasági teljesítményéhez képest erőn felül nőnek a fizetések, akkor az inflációval és a kamatok megemelkedésével jár. Ennek az iskolapéldája látható most itthon.

2024. jan. 30. 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!