A férjem elhunyt, a ház amiben éltünk/élünk ajándékozás által kapta a szüleitől. A gyerekünk még pici, a házat van jogon eladni? Mert máshová szeretnék költözni a kisfiammal
Az a probléma, hogy a gyereked örökli a házat a férjed után. A gyám hivatal emiatt nagyon ritkán engedélyezi az eladást. Sőt jelzálog hitelt sem vehetsz fel rá.
Ha az előbbit valami csoda folytán sikerül még is eladnod, és a férjed szüleinek ez nem tetszik, akkor leállíthatják az adásvételt az ajándékozás visszavonása miatti perrel.
Mindenkivel meg kell beszélni az eladást/vásárlást.
A férj szüleivel is, és a gyámhivatallal is- az ügymenetet. Előbb én a helyedben körbejárnám a az ingatlan vásárlási lehetőségeket, és eszerint beszélném meg az érintettekkel.
A férj szülei biztos meg fogják érteni ha kellően megindokolod a költözést. Aki azt mondja, hogy mi közük hozzá...semmi, de a jó kapcsolat, a férj emléke iránti tisztelet, megkívánja ezt.
A gyámhivatal indok alapján engedélyezni fogja az eladást ha ez a jogszabályi feltételeknek, és a gyermek érdekének megfelel.
Nem tudom hogy mikor történt a haláleset, és az akkori értékelést elfogadják-e alapul. A vásárolni kívánt ingatlanra előszerződést kell kötni - tudomásom szerint- amelyben meg van jelölve a vételár. A gyámhivatal mindent összevetve dönt. Vélhetően a gyermek nevére engedélyezi csak az ingatlanvásárlást, amennyiben Ő örökli a szülőtől az ingatlant.
Először is részvétem!
Ajándékozás 10 évig támadható meg, ha ez több mint 10 éve történt, akkor az anyós, após már nem támadhatja meg az ajándékozást, ilyen esetben sem, ha a gyermekük elhunyt. Ettől függetlenül nyilván az a korrekt ha ezt megbeszéled velük.
A gyámhivatal nem szokta megakadályozni az eladást, ő csupán a gyermek érdekeit képviseli, ami az, hogy az öröksége megmaradjon. Menj be és érdeklődd meg a pontos menetét, illetve beszélj a férjed szüleivel is a tervről.
Egy barátnőm pont így járt sajnos, simán elfogadták indoknak, hogy a ház nagy, nehezen tudja fenntartani egyedül mind fizikailag, mind anyagilag, illetve messze van a gyerekek iskolájától/ovijától ahhoz, hogy egyedül tudja logisztikázni őket. Neki nem kellett hitelt felvennie, egy 2,5 szobást lakást vettek. A ház teljes ára belement, eddig az összegig a gyerekeké a tulajdonjog, amit ő pluszban beletett, az az övé.
Persze. De ugyanúgy a gyerek nevére kell hogy kerüljön, es minden forintot a házra kell fordítani, vagy lekotni a gyereknek mert az az ő hagyatéka, ha esetleg nem volt szerződés, és nem került a nevedre.
Pl: lakás er 100 milliót, te veszel 50 M èrt, plusz felújítás, stb, a többit elkell neki tenni, mert neked semmi közöd úgymond a gyerek öröklesehez.
Értem, es köszönöm szépen!
Es külföldön is vehetek vele lakást?
Nagyon szépen megköszönném az erre vonatkozó infót is!
(Mert lehet kikoltoznék külföldre a tesómékhoz közel. Ott lennének az uncsitesói, lenne nekem igazi segítségem is.
Köszönöm!
Akkor először veszek itt egy másik házat kozelebb a munkahelyemhez(masik varosban van) majd azt is eladom idővel es utánna megyek külföldre.
Abba csak nem szólnak bele majd?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!