Mennétek vagy maradnátok?
Van egy kb. 70-75 milliót érő lakásunk (3 szobás), amin van 14 millió hitel.
Később akartunk volna venni egy nagyobb lakást, amik most olyan 110-120 millió körül vannak, gondoltuk addig meg meghúzzuk magunkat és gyűjtögetünk. Viszont mikor mi kezdtük, még a kinézett ingatlanok 70 millió körül voltak (a mienk 50 volt, szóval a mienk drágult 25 millát a nagyobbak meg 40-50 milliót).
Ti eladnátok most a lakást és vennétek nagyobbat sok-sok hitellel vagy inkább még kivárnátok?
Havi nettó bevételünk 1.7 millió.
Kérdező, az ingatlanárak együtt mozognak.
Ha később veszel másik lakást akkor nem csak annak változik majd az ára, hanem annak is amit eladsz. A különbség marad meg általában.
A lehetőségeidtől függ, hogy neked mi a jobb. Jelenleg a hitelek eléggé magas kamatozásúak, nem biztos hogy most a legjobb egy új hitelt felvenni, mikor a régi hiteled sokkal kedvezőbb. De te tudod, hogy nektek mennyi pénzetek van hitelt törleszteni, mennyire szeretnétek másik lakásba menni stb.
Ha most jól elvagytok a jelenlegi lakásotokban akkor célszerű lenne előbb ezt a hitelt lecsökkenteni amennyire lehet és úgy költözni majd később másikba amikor a hitelek kamata is kedvezőbb lesz.
De ha most találtok egy olyan ingatlant ami nagyon tetszik, tudtok jó hitelt felvenni ami nem rontja az életlehetőségeiteket, vagyis ki tudjátok fizetni a sokkal több törlesztőrészletet és nem szeretnétek, hogy ez a jó vásárlási lehetőség elvesszen, mert azt a lakást most tudjátok csak megvenni mert most eladó - akkor vegyétek meg!
Egyedileg, csak a ti érdekeiteket, lehetőségeiteket és az adott vásárlást, ingatlant kell nézni és úgy dönteni. Erre nincs általános válasz, hogy jó lenne vagy nem lenne jó. Lehet, hogy X ingatlant Y típusú hitellel A Z banknál felvéve most nagyon jó vásárt csinálnátok, de egy másikkal meg tönkremennétek tőle.
Ha a pénzt nem nézitek akkor mit csinálnátok?
Annyival nagyobb a drágább lakás, és szükségetek van a plusz helyre?
Annyival jobb helyen van? Negyed annyi idő beérni a munkába férjednek, vagy neked csak egy könnyű séta a suli/ovi?
Stb
Miért akartok nagyobba költözni, és mikor akartok miatta nagyobba költözni?
#11 Tapasztaltam, hogy ez nem így van. A különbség is arányosan nőtt.
Most meg a csok plusz miatt a mienk simán beszorulhat a 80 millió alatti kategóriába (5-10 millió drágulás), a nagyobbak meg kilőhetnek még tovább.
A deviza hiteleket ilyen kamatok mellett osztották, mint ami most is van. Ekkor a többség rohant kiváltani a ft hiteleit.
Én bele futottam a covid és háború okozta áremelkedésbe mikor építkeztem. Közel 10 milliót "buktam" 95 m2en. Ez ugy lett kompenzálva hogy lekerült a 40 m2es dupla garázs a tervekről :(
Én így oldottam meg, de ismerek olyat is akinek félbe maradt a háza, meg olyanokat is akik kimaxoltak egy személyi hitelt, mert nem készült volna el a ház lakható állapotra. Lakhatatlan ház + albérlet az kb = lakáshitel + 7-8 millió személyi hitel költségeivel.
Ez előtt a gyűjtési fázisban kifejezetten élveztem a támogatások okozta áremelkedéseket... Én 55 millióból építkeztem fel, a főnököm 3 ével korábban meg 32 ből. Ő is 95 m2est épített.
Szóval nagyon is átérzem hogy tart a kérdező az áremelkedéstől.
Oké, hogy van egy jól kinéző nettó, de ebből mennyi marad hó végén figyelembevéve a hosszútávú terveket is (megtakarítás, vésztartalék képzés, esetleges családalapítás, gyerek támogatás stb), mert ma már nem olyan nehéz eltapsolni 1M-et sem havonta egy nagyobb családnak. Na meg nagyobb lakás jó eséllyel nagyobb rezsi és a költözésnek is vannak extra költségei.
Az viszont jogos félelem, hogy a csok+ megtolja majd az árakat, feltéve persze, ha olyan ingatlanról van szó, ami alkalmas lesz rá.
Leírok valamit, hátha lesz értelme számodra:
Vettünk 2 éve egy 90nm lakást Miskolc belvárosában.
Úgy voltunk vele, hogy 5 évig elég lesz, utána kiderül.
Most azon gondolkodunk, hogy nyaralót vegyünk, családi házat, vagy a szomszéd néni lakását ha eladó lesz.
Mindhárom opció kb ugyanannyiba kerülne.
A szomszéd lakást nem lehet könnyen hozzácsapni?
Mivel mindketten HO-ban dolgoztok egy nyaraló tökéletes lenne számotokra is. Rengeteg mindent át lehet vinni oda, nyáron nem is kell Budapesten lakni.
A gyerek is jobban örülne egy kertnek szerintem mint egy íróasztalnak.
És 2 ingatlan mindig jobb mint 1.
Vagy agglomerációban egy családi ház, abban elfér mindenki
#17 Köszönöm, hogy ötletelsz ezen! Sajnos ezek egyike sem járható számunkra (nem full ho-ból dolgozunk, heti 5-ből 3-4 nap valamelyikünk bent van, egy-két nap vagyunk otthon mindketten csak).
#16 Megfordítom, mennyinek kell maradnia… Nem ideális helyzetről beszélünk, hanem arról, hogy lapot húzunk valamire, hogy ne járjunk rosszabbul, eredetileg mi sem így terveztük.
Ráhibáztál amúgy, eddig olyan havi 1 millió elment mindenfélére, amiből 300 volt a törlesztő, most lakástakarék előtörlesztés miatt ez lement havi talán 150-re, meg én gyeden voltam gyakran (néha persze cseden az ellensúlyozta), volt benne két magánkórházi szülés stb. Így átlagban 6-7 milliót tudtunk félrerakni. (Technikailag amúgy több hitelünk van pmáp-ban és tbsz-en van a fedezet, csak attól is tartok, hogy jövő január-február környékén sokan kiveszik a pénzüket és ingatlanba fektetnek az állampapírosok közül). Meg van egy kevés egészségpénztár, nyugdíjpánztár, nyesz, életbiztosítás, babakötvénybe is raktunk valamennyiket (a maradék meg devizában áll, etf-be van fektetve, pmápban van, még egy kevés aranyunk is van).
De mi az, amiből nem tudsz engedni? Nálam az, hogy a gyerekek jó oktatást kapjanak, hogy egészségesen étkezz és sportolj, legyen családi élet, tudjuk tartani a baráti kapcsolatokat.
Az összes többi “luxus” nélkül megvagy és reménykedsz benne, hogy csak bejön valami lehetőség, ha értelmesen be tudnék rakni egy íróasztalt valahova, akkor nem is zavarna semmi, majd alakul valahogy, azért fognak örökölni a nagyszülőktől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!