Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mitől lehet magas a páratartal...

Mitől lehet magas a páratartalom a lakásban és az ablakok körül megjelenő penész? 1 éve nem laktak itt.

Figyelt kérdés
Ezelőtt nem volt penészes. Én festettem át, nyoma sem volt. 4-en laktak itt, gondolom főztek és fürödtek rendesen. Most egyedül vagyok és 70-80 közötti a páratartalom a lakásban úgy, hogy nem főzök annyit, mosni meg még nem mostam itt egyéb okból és a ruhákat is a padlástérre fogom teregetni. Nekiálltam szellőztetni jobban, de nem mindig hatásos. 3 hete lakom itt. Talán a fűtetlen falak miatt vagy a túl sok szobanövény okozza ezt ? Főleg ott van penész az ablak körül, ahol a sok virág van. Locsolni se kellett nagyon őket, mert nem száradt ki a földjük. Egy családnak nem volt gondja ezzel,nekem miért van? Sólámpáim is nedvesek.
2023. nov. 2. 21:14
1 2
 11/16 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
Dehogy kintről jön be a pára. Elég a zuhanyozás és máris 90 fok felett van a páratartalom. Egy megoldás van: mindig figyelni a páratartalmat és annak megfelelően folyamatosan szellőztetni. Érdemes mindig legalább 70% alatt tartani.
2023. nov. 3. 17:56
 12/16 Bogica0616 ***** válasza:
Nem értem a kérdésed és a reakciód kedves kérdező, de a gondod több tényezős. A szobanövények is gond, a teregetésed is, ha bent teszed. Keveset szellőztetsz és persze átlagban egy ember kevesebbet fűt mind ahol gyerek van. Kint pedig esős az időjárás, te pedig festettél ami szintén párával jár.
2023. nov. 3. 18:20
 13/16 anonim ***** válasza:

Ha egy éve nem lakták, nyilván keveset volt szellőztetve, amúgy meg ideiglenesen elég könnyű eltüntetni a penészt némi Szavóval.

Tetőtéri, zárószinti lakás? Mert akkor simán lehet baj a tetővel is, nálunk is volt, ráadásul nagy viharok idején többször is előfordult, hogy elmozdult egy-egy cserép.

Ez nem mellesleg egy újépítésű ház, amiből mindent kispóroltak, egy hőhidas, szarul szigetelt kókány gané az egész. Mikor beköltöztünk, itt is 80% volt a páratartalom, dohos levegő, mindenhol penész, a ruhák nem száradtak meg és büdösek maradtak, a sólámpa nálunk iszonyat sok vizet eresztett és szétmarta a padlót meg tönkrement stb stb. Beszereztünk egy párátlanítógépet, na ez eleinte naponta 2-3x is megtelt. Több év levelezés, ügyvédi felszólítás, fenyegetőzés árán végre sikerült megcsináltatni a tetőt és a rossz szigetelést, de ezek mellett is kell napi szellőztetés, nyáron megy a klíma, az esős idő beköszöntével meg a párátlanító. Ruhákat vagy száritógépezek vagy ha teregetni kell, akkor mindenképp bekapcsolom a párátlanítót, fürdés után ablak kinyit, főzés közben/után is szellőztetés (elszívót sajnos nem lehet beszerelni). Így azért általában 50-55% között van a páratartalom, ami normál.

2023. nov. 3. 22:27
 14/16 anonim ***** válasza:

11:

"Dehogy kintről jön be a pára."

Pedig de:

[link]

2023. nov. 3. 23:09
 15/16 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
#14. Oké. de ez egy kinti, 8 fokos levegő 88% páratartalommal. Ha ezt a levegőt beengeded a szobába, és felmelegszik, akkor lecsökken a páratartalma, mert a meleg levegő jóval nagyobb mennyiségű vizet tud magában tartani!
2023. nov. 4. 08:37
 16/16 anonim ***** válasza:
Ha azt látod hogy rendszeresen olyan magas a páratartalom, érdemes lehet venni egy párátlanítót. Limitált hogy a szellőztetéssel mit lehet elérni. Én is olyan lakásban élek ami hajlamos a penészedésre. Vettem egy párátlanítót 60-ért és teljesen megoldotta a problémát, illetve a ruhák száradását is gyorsítja teregetéskor.
2023. nov. 4. 20:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!