Mikor akar magához térni az ingatlanpiac? Nem értik meg, hogy már rég elmentek falig, és azonis túl?
Mikor fognak lejjebb menni az árak? Mikor érti meg a "piac", hogy ezt így nem lehet? Már a hitel intézmény sem működik, senki nem fog százezreket fizetné ÉVEKIG.
És valamiért mégis kicsit mindig emelkednek az árak. Mikor fog ez kidurranni?
Kedves kérdező!
Levezetek neked egy ingatlan áremelkedést a saját tapasztalatomból.
Lett vásárolva egy egész jó vidéki kisvárosban (Bp.40 km-re) egy panellakás. 1. emelet, 1,5 szoba, erkéllyel 1997-ben 1250000 forintért (készpénre) (Ami mai értéke kb. 5,5-6 millió forint) Annyiért garázs sincs 2023-ban nálunk. Idén lett eladva 3400000 forintért az ingatlan 1 héten belül. Ez idő alatt a lakás felújítására összesen 4 millió forint lett költve. Ez így tisztán 28750000 forint növekedés 26 év alatt. Ami elképesztő!!!
Nos vegyük az inflációt minden évben egyenletesnek. Ami természetesen nem igaz, de ha az lett volna, akkor HAVONTA 92000 forinttal nőtt volna ennek a lakásnak az ára 1997 májustól - 2023 májusig levonva a felújítást.
Természetesen mondanom sem kell, hogy mennyi volt a havi átlagfizetés 1997-ben.... Tényleg ez csak érdekességképpen írom, hogy a növekedés lehet stagnál vagy csökken kicsit, de a régi 2012-2013-2014-es évek nem hiszem, hogy visszatérnek valaha is árakban.
20
Azért Budapesten nem a 300 nettó a mérvadó, sima bolti eladó hazavisz 400 körül + jutalékok.
"Azért Budapesten nem a 300 nettó a mérvadó, sima bolti eladó hazavisz 400 körül + jutalékok."
És Budapest Magyarország lakosságának 9-10%-át teszi ki. Ne jöjjünk már mindig Budapesttel. BP-en kívül többen élnek, vagy ők nem számítanak? Csak a budapesti átlag a mérvadó?
"Nem válthat mindenki."
1. Na itt a probléma..., mert nem létezik olyan élethelyzet az otthoni ápoláson kívül ami meg tiltaná a munkahely váltást! Mindig lehet jobbat találni, ami még jobban is fizet!
Aki kevesli a fizetését és a kisújját sem mozdítja, hogy ez változzon, az meg is érdemli a sorsát! És ezeknek az embereknek a "mi lesz, ha..." a legnagyobb félelmük.
De most komolyan, azok akik nem mernek munkahelyt váltani, hogy akar majd aláírni egy 15-25 éves lakás hitel szerződést? Egyértelmű, sehogy, mert "mi lesz, ha..."!
"meg azért nem midegy, mi mindent kell csinálnod a bónuszokért stb."
Ez a 2. problémás pont. Sokan többet akarnak keresni, de nem hajlandók feláldozni a szabadidelyüket. Ezek a népek gyakran hangoztatják ennyi pénzért nem teszek jót a cégnek... (Hétköznap túlmunka +50%, szombat +100%, vasárnap +150, folyamatos munkarendnél általában nincs vasárnapi +50%), de rendes munkaidőbe kevesebb pénzért végzik ugyan azt a munkát.
A 3. egyben a lekényesebb pont, a mik a vágyaid és valójában mire van szükséged. Nagyon sokan akik keveset keresnek a legújabb csúcstelefonokat veszik meg maguknak legyen az akár egy iphone, samsung stb. Ez a réteg sokszor 1,5-2,5 havi keresetüket is beáldozzák a nemes cél érdekében, pedig egy 80-120000 ft-os telefon is valószínüleg elegendő lenne a mindennapi életükben. Aztán vannak a márkás ruhák, nincs ezzel baj ha ez nem okozna problémát. Nem egy olyan embert ismerek akik hónapokig spórolnak egy 50000-es cipőre, mert 20-25000-essel nem lehet többet mutatni, mint ami... stb.
4. Napi kajálás kérdése. Ez az amire egy átlag ember a legtöbbet költi főleg a mosta ~40% átlag élelmiszer infláció mellett. Szintén nem egy embertől hallottam, hogy neki 8-10000 ft kell a napi étkezésére (Ezt még 2 éve mondták nekem...), mert csak így tudnak normálisan étkezni. Egyszer az egyiknek elküldtem mit eszek napi szinten (és még ő volt fennakadva mennyit költök kajára): reggeli lidis péksüti 2 db + kakaó, ebéd menü a plázából, vacsora településen lévő vendéglőből kiszállítva. Az a durva ez 2 éve 5-5500 ft-ba megvolt naponta, most aktuális áraknál is megáll 8-8500 ft-ba (ott ahol én eszek).
Az otthoni főzés a legolcsóbb, és aki keveset keres annak főznie kéne. De aki jól keres az is el tudja verni a pénzét feleslegesen.
Bár amióta így felmentek az árak átálltam a főzésre, pedig nagyon sokat keresek és megtehetném, hogy továbbra is rendelek. De nem vagyok hajlandó elkölteni egymagamra 260000 ft-ot kajára, így inkább főzök néha rendelek és a felébe sem kerül.
Nem azért nem válthat mindenki, mert nem lehet jobban találni, hanem azért, mert akkor az adott feladatot senki se végezni. Például minden óvodapedagógus váltana, mert abból a fizetésből nem lehet megélni. Akkor Te a gyerekedet hová fogod vinni, ha soha többé nem lesz óvoda, mert nem lesz aki ott dolgozzon? Senki se fog állattenyésztésben dolgozni, mert egyszerűen nincs pénz benne, főleg úgyhogy bizonyos fajtáknál kemény fizikai munka, nagyon kevés pénzért. Ezt se fogja senki se csinálni, már így is kevés a munkaerő, de ha mindenki váltana, akkor Te hogyan vásárolnál húst a boltba?
Mostmár érted miért írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!