Nem lettünk tájékoztatva, hogy vályog. Mi a teendő?
Üdv mindenkinek!
Tavaly vásároltunk egy házat. Egy régi “paraszt házat”. Mikor megnéztük először a párom az ingatlanost megkerdezte, hogy vályog e, az volt a válasz: nem, kis méretű tégla. Arra már nem emlékszünk, hogy a tulajok is meg lettek e erről kérdezve. Az ertekbecslői papíron tégla van írva.
Na már most az lenne a problémánk, hogy:
Kicseréltettük a villanyórat, mert fázisbővítést kértünk, így ahogy vésték a haz oldalát és ahogy ki lett szedve egy két dolog a régi villany szekrényből látszik a falazat és egyik ismerősünk azt mondta ez vályog tégla. Ismerte azt a tulajt is akitől azok vették meg, akiktől mi és azt mondta 90%ban vályog 10%ban tégla.
Nos, mi erről nem lettünk tájékoztatva, sőt sehol nincs feltüntetve tudtommal, hogy vályog tégla, ez így mennyire állja meg a helyet?! Az értékbecslői papíron is annyi van, hogy tégla. Ha tudomásunk van erről, nem vásároltuk volna meg, vagy ha igen nem ennyiért!
Érdemes e ügyvédhez fordulnunk, vagy már megette a fene az egeszet?
Nyilván tudatlanok voltunk, nem néztünk jobban utána stb, ha újra kezdhetnenk nem így csinálnánk az fix, de már nem tudom vissza fordítani.
A ház telibe van gipszkartonozva, tehát a falból nem volt egyértelmű, mert nyilván egyenes, az hogy vastagok a falak azt meg pont nem néztük, mert nem tudtuk kell-e… mivel marhára nem értünk hozza…
Nem értek egyet azokkal, akik szerint az ügyvéd már halottnak a csók.
Mikor mi vettünk idén házat, pont ilyen, utólag felfedezett értékcsökkentő tényezőkről kérdeztem. Azt mondta, olyasmivel nem lehet mit kezdeni, ha repedezett a fal, de nincs szakvélemény arról, hogy statikai hiba okozza, és vétel után szerzünk be szakvéleményt. Mert láttuk a repedéseket, ennek tudatában vásároltuk, és az eladótól sem volt elvárható, hogy szakvélemény nélkül tájékoztasson arról, pontosan miből erednek a repedések. Aztán pont a ti helyzeteteket hozta példának, hogy ha egy ingatlant téglaházként adnak el nekünk, aztán kiderül, hogy nem is az, akkor viszont van miért pereskedni.
Sőt érdemes lenne megnézni, milyen állapotok uralkodnak a gipszkarton alatt, mert ha azzal is gáz van, az rejtett hiba, és csak még egy ok az ügyvédre.
Nem fogok egyesével válaszolni mindenkinek, de hálásan koszonom azoknak akik tudtak normális érdemleges választ adni.
Nincs azzal baj, ha valaki azt írja, hülyék voltatok, hat basszus tisztában vagyunk vele. Írtam, már nem így csinálnám.
De érthetetlen számomra az, hogy sok ember anonimkent miért enged meg ilyen stílust magának. Nem mondom, hogy sokat kommentelek ezen a platformon, de előfordul. És soha nem engedtem meg magamnak ilyesféle megnyilvánulást, bármi volt a poszt. De hat legyetek ettől boldogok.
Egy valamire reagálnék. Ezen a házon sem CSÓK sem babavaro hitel nincs koma, mert nem vagyunj rá jogosultak! Határ mellett élünk, külföldön dolgozunk, mi nem kapunk semmi ilyen államilag támogatott hitelt! CSOK-ot sztem nem is adnak vályog hazra… na mindegy. 🤦♀️
Pontosan ez miatt vagyok kiakadva. Mert kb tégla áron vettük a hazat, és nem kevés oneronk van benne.
Mindenképpen megkérdezünk egy ügyvédet.
Köszi szépen az érdemleges valaszokat!
Óvatosabbnak kellett volna lennetek, már akkor, amikor megláttátok a formáját és az építési évét, sejteni lehet... A gipszkarton héj szintén árulkodó, így már egy ingatlan vizsgáló sem ártott volna, ha nem értetek hozzá.
Mindenképpen felhívnám az ügyvédünket. Érdekelt volt az adásvételben, ő kompetens az ügyben, hátha lehet tenni valamit, de ha nincs sehol leírva, hogy tégla és amúgy jó állapotban van, akkor túl sok tennivaló nem lesz szerintem.
Nem élhetetlen a vályog, csak meg kell tanulni létezni vele. Egy külön életforma.
Megengedhetem magamnak a stílust viszonylag boldog vályogház tulajdonosként, nekem is kb pár percnyi keresgélés volt, hogy mit lehet vele, mit nem, nyilván haragszom az eladótokra, mert nem volt képes rákeresni, mennyire idióta ötlet gipszkartonozni, és még jobban, ha csak az eladás kedvéért csinálta, jelentősen megkárosítva titeket.
Nektek is elég lett volna belegondolni, hogy vajon létezik olyan, hogy téglaház padlásán nem betonon járkálsz? És olyan létezik olyan, hogy vályogház elbírná egy betonfödém súlyát (ha most a falak légzését és páravezetését nem firtatjuk)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!