Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Alkalmazhatunk több ingatlanost?

Alkalmazhatunk több ingatlanost?

Figyelt kérdés
Van egy ingatlan, aminek 9-en vagyunk az örökösei, ingatlanost akarunk, de 2 személy folyamatosan az általa kiválasztott ingatlanost szeretné.. Lehet alkalmazni 2 ingatlanost is ha elakarjuk adni a házat?
2023. aug. 7. 23:02
 1/6 anonim ***** válasza:
93%

Az ingatlanoson és a szerződésen múlik. Általában a szerződésben kikötik, hogy más ingatlanost nem lehet megbízni ha már azt az egyet megbízod.

Ha a szerződésben nincs ilyen kikötés, annyi ingatlanost bíztok meg, amennyit akartok.

2023. aug. 7. 23:10
 2/6 anonim ***** válasza:
76%
Bármennyi ingatlanost megbízhattok - nehogy már ne! - csak KIZÁRÓLAGOS szerződést ne írjatok alá! Ez ugyanis azt jelenti, hogy akárki adja el a házat - akár ti magatok - a kizárólagosnak akkor is ki kell fizetnetek a jutalékát.
2023. aug. 8. 00:02
 3/6 anonim ***** válasza:
62%
2: nekem olyan szerződésem van, hogy én eladhatom és akkor egy minimális bánatpénz jár az ingatlanosnak, de másik ingatlanossal nem szerződhetek.
2023. aug. 8. 12:48
 4/6 anonim ***** válasza:
84%

Ne haragudj, de ilyen szerződést csak akkor ír alá valaki, ha valamilyen szer hatása alatt áll!

2023. aug. 8. 16:04
 5/6 anonim ***** válasza:
56%
4: kizárólagos szerződésnél milliókat fizetek akkor is, ha én adom el. Így a fotók, videók meg a fizetett hirdetések árát. Még munkadíj sincs benne. A fotókat, videókat én is megkaptam saját használatra.
2023. aug. 8. 16:35
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Pár éve a bíróság kimondta, hogy olyan szerződés jogszerűtlen, ami a tulajdonosnak megtiltaná, hogy eladja maga a lakását. A szerződés /jogszerűen/ max. annyit írhat elő, hogy más ingatlanost nem bízhatsz meg a lejártáig /ettől kizárólagos/, de te magad eladhatod /pl. a munkahelyen szóbakerül és megegyeztek/. Azt kizárólagos szerződésnél kb joggal várja el az ingatlanos, hogy te magad ne hirdesd, mert akkor neki nem éri vesződni vele.

Kizárólagosnál bele szokták írni, hogy ha magad adod el, akkor az ingatlanos által addig a hirdetésre költött igazolt költségeit ki kell fizetni, ezt szokták nagyjából bánatpénznek nevezni.

Ha egyik ingatlanossal sem kizárólagos szerződést köttök, akkor nyugodtan megbízhattok többet is. Ettől ugyan nem fognak jobban igyekezni eladni, de nektek könnyebb, mert 9 örökös az bizony sok, nehéz lenne egyetlen személyben megegyezni.

Én a helyetekben csináltatnék egy értékbecslést, egy profi fényképésszel fotókat és MINDENKÉPP rendes, beméretezett alaprajzot. A fényképeket és az alaprajzot adnám az összes ingatlanosnak használatra, és ragaszkodnék hozzá, hogy az alaprajzot használják is fel. A hirdetés fő szövegét is megrnám, mert a nem kizárólagos szerződéseknél, nagyon nem törődnek vele az ingatlanosok.

Amikor az egyik meghirdeti, akkor ellenőrizném, hogy jól és a lehető legteljesebben töltötte ki az ingatlan.com-on a hirdetésben az adatok részt /emelet, erkély, alapterület, szobaszám, falazat típusa, rezsi, elhelyezkedés, utca/, mert jelenleg nagyon sok az eladó ingatlan, sokan csak a nekik megfelelőkre szűrnek, de ha nincs kitöltve valami, akkor nem lesz a találatok között. Ha nem lakik senki a lakásban, akkor próbáljátok rávenni az ingatlanost, hogy legyen kép arról is, mit lát az, aki kinéz a lakásból. /lakottnál nem akarják, mert akkor felcsönget a vevő és nélkülük letárgyalja az ügyet./

2023. aug. 19. 21:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!