10. emeleten tériszony?
Sosem éltem még panelban, sem emeletes házban. Egy földszintes családiban éltem eddig/nőttem fel. Most viszont egyetemre megyek egy messzi városba, és albérletet keresünk. Nagyon olcsón találtunk egy felújított kis 1.5 szobásat, egyetlen baja, hogy 10.-en van. Pénteken nézzük meg. Nyilván akkor majd tudni fogom mi a helyzet, de addig is, válaszolnátok pár kérdésemre:
Valaki azt mondta, hogy végig szédült olyan magasan, ez lehetséges?
Lehet fent érezni, hogy milyen magasan vagy? Ha nem nézel ki?
Milyen érzés kinézni az ablakon?
Félek, hogy bennem lesz a tudat, hogy milyen magasan vagyok. Azt tudom, hogy a gimim 2 emeletes volt, és a 2. emeleten nem volt semmi bajom, de ha nem ki, hanem lenéztem az ablakból, akkor már rossz érzésem volt.
Bátran vedd ki a lakást, először csak a beltérrel törődj. Ha már elrendeztél mindent, akkor néha nézz ki az ablakok valamelyikén, aztán ha kedved szottyan, nézz le az utcára. Ha liftezik a gyomrod, vagy szédülsz, akkor hagyd abba a bámészkodást...nem kell erőltetni. Lehet, hogy elmúlik a tériszonyod, lehet, hogy nem...
A lényeg, hogy a lakásban jól érezd magad.
Az természetes, hogy először furcsa, esetleg kellemetlen. Idővel meg lehet szokni.
Ha 10. emelet és ráadásul még az épület sarkán is van, ez tetézheti a furi érzést.
Mérlegeld, hogy cserébe világos / panorámás lakást bérelsz.
Mérlegeld, hogy a legfelsőbb szint lakása (zárószint) télen hidegebb, nyáron melegebb. Emiatt magasabb üzemeltetési költséged lehet (fűtés-hűtés).
Ma nézzük meg, majd írok.
(Úgy hallottam télen is melegebb. Ez nem igaz? Sokan írták/mondták, hogy télen is 20+ fok felett van a hő, alig fűtenek. Nyáron meg nem laknék ott.)
Hogy télen is melegebb-e kérdésedre válaszolva alapvetően az egymás felett elhelyezkedő helyiségekben a hőmérséklet egyre magasabb (ezt a tapasztalat és a szakirodalom is alátámasztja).
De, hogy pontosan mi a helyzet abban a konkrét ingatlanban, ahhoz a korábbi bentlakók, szomszédok elmondására kell hagyatkozni.
Voltam olyan 10. em-i sarki elhelyezkedésű panel lakásban ahol 3 lehűlő felület volt, és télen bizony hűvös volt. Ezen a jól karbantartott ablakok, az épület utólagos hőszigetelése javíthat, egy takarékoskodó szomszéd aki nem fűt az meg ronthat.
Én a szerződésbe belevenném, hogy ha a lakás kifűthetetlennek bizonyul, akkor az idő előtti bérlői felmondás esetén az óvadék (a "kaució") visszajárjon.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!