Milyen lehetőségeim vannak az ingatlanos kikerülésének?
Az ingatlanos kb egy év elteltével hozozz egy darab vevőt, és mit tesz isten, vásárolni is akar. Az ingatlanomat direkt hirdettem jofogáson is, magánszemélyként, direkt azért, hogy ha valaki az ingatlan.com-on az ingatlanirodás-képes hirdetések közt meglátja a lakásom, talán van annyi esze, hogy megnézi jofogáson is fennvan-e (én 2 már két lakásomat is így vettem, nem értem ez hogy nem evidens..) és így hibátlanul meg lehet kerülni az ingatlanost.
Ha én most finoman jelzem a vevőnek privátban, hogy jelentkezhetne a magánhirdetésemre is, és az ingatlanost hagyjuk a francba, jól érzem, hogy ezt megszívhatom?
(az ingatlanos "szakmánál" semmirekellőbb munkát elképzelni sem tudok, zárójeles megjegyzés. Először van dolgom velük, de úgy érzem a jelenléte az ügyletben konkrétan csak hátráltatja az egészet. Épp alkudozunk, de én nem alkudhatok négyszemközt a vevővel, hanem csak az ingatlanos közvetítésével, ami borzalmasan lassú..)
az ingatlanos is élni akar valamiből. Ő a közvetítésből él. Hogy van köztük spekuláns, azt nem vitatom.
Elvileg minden kereskedőre lehetne ugyanezt mondani.
Pl. autókereskedő, aki nyugatról behozza az autókat, és természetesen drágábban adja el, mint amennyiért ő vette.
De akinek nem tetszik, mehet 1000 km-re mondjuk Hamburgba és nyököghet németül (esetleg angolul) valakinek, aztán esetleg 5 autó megnézése után dolgavégezetlenül hazajöhet. Pont azért élnek meg az autókereskedők, mert a legtöbb embernek esze ágában sincs ezt megcsinálni. De aki akarja, senki nem gátolja meg ebben.
Hasonlóan, az ingatlanossal se volt muszáj szerződést kötnöd, sőt, közben bármikor fel is mondhattad volna. Csak persze nem akkor, amikor már hozott valakit, akiből kinézed, hogy meg is venné tőled a házadat.
#13 Az autókereskedő azért más. Az hogy behozza távolról, műszakilag rendbe hozza, intézi a papírügyeket, az adásvételi szerződést, gyakorlatilag a vevő rendszámozva, műszakiztatva, forgalmival együtt veheti át a kocsit. Ez mind-mind sok munka, tehát az autókereskedő dolgozik.
Nem utolsósorban, az autókereskedők ismerik az autókat műszakilag.
Ezzel ellentétben az ingatlanos nem ír adásvételi szerződést, nem végzi el az ügyvédi feladatokat, és az ingatlanhoz műszaki szempintból semmit nem ért. Alap kérdésekre sem tudják a választ. Tehát kb. senmi munkavégzés nincs a hirdetésfeltöltésen és az ingatlan mutogatáson túl... Az ingatlanos akkor érne valamit, ha pl. releváns műszaki, építőipari végzettsége lenne.
#13:
Nem minden ingatlanos ilyen egyszerű közvetítő. Én is adtam el ingatlant. A közvetítő kötött velem szerződést a kiközvetítésre, megtalálta a megfelelő vevőt, megírta a szerződést (nem volt jogász), minden papírmunkát elvégzett, elmentünk hitelesíttetni az aláírásunkat, a vevő abban a pillanatban átutalta a pénzt a számlánkra, bemutatta a mobilján a bank visszaigazolását és a közvetítő (ingatlanos) a földhivatalban minden szükségeset elintézett. Mindezért 1% díjat kért.
"megírta a szerződést (nem volt jogász), minden papírmunkát elvégzett,"
Kizárt, vagy ügyvédi iroda közvetítette az ingatlant (erre van lehetősége az ügyvédi irodának), vagy nem Magyarországról beszélünk.
Itthon ahhoz, hogy a földhivatal bejegyezze a tulajdonosváltozást, ügyvédi ellenjegyzés kell a szerződésre. (persze vannak más esetek, amikor bírósági határozat vagy közjegyzői végzés alapján történik a bejegyzés, de ezek vagy hagyatéki vagy peres ügyek folyományai), de olyan bejegyzési jogalap, hogy egy ingatlanos ingatlan adásvételi szerződést ír nincs.
#18:
jól sejted, hogy külföldön volt, de az aláíráshitelesítés az ügyvédnél történt és ő ellenjegyezte. Az is meglehet (eszembe jutott), hogy az ügyvéd intézte a földhivatali bejegyzést (külföldön Kataszteri Hivatalnak mondják), de ebben nem vagyok biztos. Fő az, hogy az esetleges földhivatali benyújtáson kívül (amint fentebb írtam) mindent de mindent az ingatlanos végzett el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!