CSOK-kal vásároltunk ingatlant, ami illetékmentes így, de a NAV mégis kijön ellenőrzésre, de miért?
Lehet kiszúrtak random vagyonosodási vizsgálatra.
Egy munkatársam lánya vett házát a férjével ~10éve. A csajnak jólmenő vállalkozása volt azóta is jól megy. A férje pedig németeknél dolgozott és azóta is ott van. A lényeg a NAV nem hitte el, azt az összeget amiért vették ezért ők felértékelték, majd az alapján kellett illetéket fizetniük. Pedig az adásvételin a banki értékbecslő által meghatározott összeg szerepelt. A nav pedig megállapította, hogy ennél az többet ér... Jelen értéken, mintha egy 100 milliós házat kp-ra vennél meg. Lehet a kp miatt jöttek.
A te esetetben ez szerintem lényegtelen.
Minket is megkerestek, de csak nyilatkoztattak végül.
Az illetékmentesség csak a lakóegység(ek)re vonatkozik, melléképületekre, egyéb építményekre nem. (Pince, garázs, terasz, medence, disznóól, stb.) Nekünk le kellett nyilatkozni, hogy mink van a területen és annak kb. mekkora az össz értéke. Erre kellett illetéket fizetnünk. Szerintem nonszensz, el is mondtam a nav-os komának, dehát ez a jogszabály... :D Fel is hívta a figyelmemet, hogy reálisat adjunk meg, mert ha süt a nyilatkozatból, hogy alá lőttük, akkor ellenőriznek, értékbecsülnek.
Utána olvastam, valahol ezért alapból kimennek, nem nyilatkoztatnak. Gondolom erről lehet szó, ha egyéb probléma lehetősége nem áll fenn.
Biztos, hogy van valami, amit kiszúrtak. Annyira nem megy jól, de nem panaszkodom.
Van egy lakótelepi lakásban 1/3 tuladonom, utána vettünk a férjemmel közösen egy szintén lakótelepi lakást 9 éve, ott fizettünk illetéket(akkor nem jöttek ki), most eladtuk, és vettünk egy kertes házat CSOK-kal. De 2-3 évvel ezelőtt a férjem vett egy kisebb ingatlant ott is kifizerttük az illetéket(akkor sem jöttek ki) most meg kijönnek, amikor illeték mentes😑ezért is csodálkozom 😅 van pince, garázs is meg terasz is😁😔
Ha nincs "fekete pénz" bennük, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy csak annyiról van szó, mint nálunk is.
6 voltam
6-os és kellett valamit fizetni?
Abszolút nincs benne semmi extra, amit eladtunk ingatlant annak az ára+csok+hitel😁
Igen sajnos, bár nem sokat. A szerződésünk nem tartalmazta, hogy a vételár mekkora hányada vonatkozik a lakóegység(ek)re, ezért nyilatkoztattak.
Nekünk van két teljesen jó állapotú garázsunk is, külön szerkezetű terasz/filagória, meg néhány bontandó épület és épített medence is. Ennek az összértékét adtuk meg (persze azért okosan) és ezután szabták ki az illetékfizetési kötelezettséget. Azt hiszem talán 3 millió után fizettünk végül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!