Jó áron lévő belvárosi polgári lakás jobb vétel lehet mint ugyanott egy panellakás?
Lényegében ugyanabban az árban lenne.
Mindkettő ugyanúgy 46m2
A polgári lakás 1800as évek végén épült, műemlék védelem alatt áll,a lépcsőházban csigalépcső vezet fel a lakáshoz
3,8 belmagasságú,rézkilincses duplaszárnyú beltéri ajtók, hatalmas nagy ablakok,mennyezeti stukkó, szeparált konyha, abból nyíló külön bejátú cselédszoba
(halószobának tökéletes lenne)egy nagy nappali, külön vécé
A másik pedig a tipikus panel
Különben abszolút korrekt élhető állapotban van mindkettő.
A panel 32,9 millió
A polgári lakás pedig irányáron 35 millió
Arra is gondolok,hogy hosszabb távon melyik lehet a jobb befektetés.
Befektetés szempontjából a polgárit mondanám.
Részemről KIZÁRT a panel, volt benne részem 20 évig, soha többet!!!
Mindenképpen a polgárit mondanám, már csak azért is mert belvárosi és ez nem jellemző a panelekre (legalábbis Budapesten)
Befűtés szempontjából a polgáriban idővel csinálnék 2,80-3 m-nél álmennyezetet, rengeteget számít a rezsiben. (Lecsiszolt tetőléckeret, polisztirol/hungarocell betétekkel: [link]
Mindig is jóval nagyobb volt az értéke egy nagypolgári lakásnak mint egy panelnak.
Ez a különbség mára csökkent árban, érthetetlen okból.
Attól függ mi a cél.
A panel gyakorlatilag gondozásmentes, alacsony rezsivel.
Befektetésként és rövidtávú kiadasra egyértelműen a "polgári" jobb, viszont ha lakni kell benne, akkor nem biztos.
Egy 45 m2 lakás amúgy sosem lesz polgári, csak egy valaha polgári feldarabolva, vagy cselédlakás.
A polgári lakások 100-200 m2-esek, es azokhoz illik is a belmagasság. Ezekben az utólag feldarabolt kis lyukakban meg olyan érzésem van, mintha egy aknában lennék.
Én is a polgári felé húzok.
Annyi,hogy a polgári lakásnak nincs erkélye,míg a panelnak van.
Igazából emiatt is agyalok egy kicsit rajta.
Szerda délelőtt 10-kor nézem meg a panelt,aznap délután 4-kor pedig a polgárit.
Egy (panel)erkély csak 1, maximum 2 hónapig lesz neked érdekes, míg meg nem unod, vagy bele nem fáradsz a hátrányaiba.
Télen nem fogsz kiülni a hideg, eső, köd miatt, nyáron meg a 40 fok miatt. Arról nem beszélve, hogy örökké tele leszel cigicsikkel, porcicákkal, szeméttel. Beszélgetni nem tudsz ott, mert kapásból 40-en hallják, még ha halkan is adod elő.
Először mindenki nagy illúziókkal vág neki az erkélynek, hogy ilyen virág, olyan virág, ülőgarnitúra, grillezés aztán ha megnézel egy paneltelepet, gyakorlatilag üresek az erkélyek, maximum teregetésre, vagy lomtárnak használják, de a fentebb leírtak miatt az is necces.
Mindezt tapasztalatból mondom!
Egy 2 m2-es erkély miatt ne hozz egy minden szempontból rossz döntést!
Én alapból panelpárti vagyok, mert olcsóbb, kényelmes és én szinte egész életemben panelokban laktam és sosem szenvedtem a zajtól, 1 lakástól eltekintve egy ideig ott lakó extrém zenehallgató, éjjel-nappal kopogó szomszédtól.
Viszont esetedben szerintem (a megadott infók alapján) nem kérdés hogy ugyanabban az árkategóriában és méretben, szobabeosztásban a polgárit választanám, persze ha a lakások és az épületek állapota is kb ugyanolyan, és mindkét környék rendben van. Vélhetően sokkal értékesebb az a lakás. Viszont nem tudom, lift van-e, és ha nincs, hányadikig kell fölmászni minden nap. Kérdés az is hogy a vezetékek mikor voltak felújítva, nem életveszélyes-e a lépcső, normálisak-e a szomszédok, mekkora tartozása/ vagyona van a társasháznak, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!