Mi történik, ha nem adom le a B400 nyomtatványt a földhivatalban?
Sziasztok!
Ingatlant vásároltam idestova 1 éve. Azóta sem jött semmilyen papír az illetékhivataltól, hogy fizetnem kellene illetéket (nincsen semmilyen mentességem).
A földhivatal a nevemre írta az ingatlant, és erről küldött is egy értesítést. Amikor leadtam a papírokat, akkor benyújtottam a földhivatalnak a B400 nyomtatványt, de erről semmilyen átvételi elismervényt nem kaptam.
Vajon lehet az gond, hogy a földhivatalnál elkeveredett ez a nyomtatvány? Mert ugyebár, ha pár év múlva kiderül, nem akarok sok évre visszamenőlegesen fizetni kamatokat, esetleg büntetést. Nem lenne gondom, ha tudnám bizonyítani, hogy leadtam, de így parázok.
Vagy ha nem adtam volna le, akkor a nevemre sem került volna az ingatlan, és már ezzel bizonyítom a leadás tényét?
És egyáltalán mi a földhivatali menetrend akkor, ha valaki nem adja le? Attól még a rendelkezésre álló iratokat elküldik a Nav-nak, vagy felszólítanak hiánypótlásra?
A vétel ár 4 % az illeték.Ezt ki tudod számolni.
Adóként add fel,és közöld mire vonatkozik az összeg.
Máris rendezve van.
Nekem az a fura, hogy te beadhattad a tulajdonjog bejegyzési kérelmet, elvileg azt csak jogi képviselő, azaz az ügyvéd teheti meg. Egyébként a földhivatal B400 nélkül nem jegyzi be a tulajdonjogodat, hanem hiánypótoltat, ergo azzal, hogy bejegyezték a tulajdonjogod, kvázi bizonyítva van, hogy beadtad.
Szerintem hívd fel a NAV-ot, lehet valahol beakadt az ügy.
#3 Igazad van, nem adtam be a papírokat (illetve csak részben)!
NAV árverésen vásároltam az ingatlant. Ebben az esetben a vételár kifizetése után 30 nappal (ez a jogerőre emelkedés ideje) a NAV végrehajtója küldte meg a papírokat a földhivatalnak.
A földhivatal pedig küldött nekem egy "VÉGZÉST", miszerint fizessem ki az eljárási illetéket (6000 Ft körüli összeg), különben megszünteti az eljárást. Ennek a levélnek az indoklás részében valahol szerepel az is, hogy nem adtam be a B400 nyomtatványt, viszont azt nem írta, hogy ha ezt nem adom be, akkor nem kerülhet az ingatlan a nevemre. Ez a kitétel csak a 6000 Ft körüli összegére szólt.
Bementem személyesen, és bankkártyával kifizettem az összeget, és beadtam a B400 nyomtatványt. A fizetésről természetesen kaptam számlát, viszont a nyomtatványról nem kaptam aláírt másolatot, vagy átvételi elismervényt, vagy bármit.
És hogy miért nem akarok a Nav-nál jelentkezni, az szerintem világos. Elvileg az ő kötelezettségük, hogy kiszabják rám az illetéket. Készhezvételtől számított 30 nap múlva kell kifizetni. Addig is 15% kamattal kamatozik nekem ....
3-as vagyok
Értem, ez amit leírtál teljesen tiszta és normális ügymenet, így szokott történni mindig árveréseknél a procedúra.
Valószínű, amit kaptál határozatot a tulajdonjog bejegyzéséről (ugye kaptál?), ott szerepel az indokolásnál, hogy hiánypótlás után te benyújtottad a B400-at. Néha tudnak hanyagok lenni az ügyintézők, szóval ha erről nincs szó a határozatban, akkor be lehet tekinteni a Földhivatalnál az iratokba és a határozat irattári példányán lehet látni alul a címzetteknél, hogy a hivatal megküldte a NAV-nak a határozatot, B400-al együtt. Innentől fogva meg már - ahogy te is írod - egyébként sem a te felelősséged, hogy mikor szablyák ki az illetéket.
Megmondom őszintén, hogy nem tudom, hogy az milyen lenne.
Egy "Egyszerűsített határozat - szemle" nevű papírt postáztak nekem. Ebben gyakorlatilag benne van, hogy az adóst törölték mint tulajdonost, engem bejegyeztek, illetve, hogy a végrehajtási jogot is törölték az ingatlanról. Gyakorlatilag kaptam egy papírt, hogy teljesen tiszta az ingatlan, én vagyok a tulaj.
A hátoldalán sok szöveg, miszerint fellebbezni nem lehet ellene, önálló pert lehet indítani, és annak az eljárásrendjéről ír. Semmi más!
Pecsét után felsorolják, hogy értesülnek róla:
- a NAV végrehajtója (nem illetékosztály)
- a volt adós
- én
Egy szó sem esik benne az illetékosztályról, illetve a B400 nyomtatványról.
Egy körben voltam bent a földhivatalban, de azt mondták, nincs rá idejük, hogy utánanézzenek. Kérdezzem a NAV-ot :(!
Elvileg másféle határozatot is kellett volna kapnom? A földhivatal köteles utánanézni, ha kérem, csak erélyesebbnek kellene lennem?
Tényleg, elfelejtettem, hogy az esetedben, árverésnél egyszerűsített határozat van (10 éve dolgoztam kb a földhivatalnál), bocs, az úgy kicsit más.
Amit tudok javasolni, hogy hívd fel a döntésfelülvizsgálati osztályt a földhivatalnál és érdeklődj náluk (neten találsz elérhetőséget), hogy mi a helyzet. Bár nyilván nem mentél perre és nem is akarsz, de általában ettől függetlenül ott elég készségesen szoktak segíteni, utánanézni dolgoknak. Korábban ők dolgoztak a fellebbezésekkel, mint másodfok és onnan régen nem pattintották le az embert úgy, mint az elsőfok. Gondolom, mivel ugyanazok dolgoznak most is ott, most se nagyon fognak válasz nélkül lerázni. Ja és én most a budapesti tapasztalatokat mondom, nem tudom, hogy hol van a te ingatlanod és hogy ott is ennyire segítőkészek-e.
Egy másik lehetőség, hogy írsz a Földhivatalnak egy emailt, amiben érdeklődsz, hogy kiment-e a NAV-nak ami kell. Azt iktatják és kötelező nekik valamit válaszolni.
3-as voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!