Ha megbízok egy ingatlanost a házam eladásával, ő - azzal a lendülettel - készít egy értékbecslést is?
Szabályai biztosan vannak, de ő mégsem egy igazságügyi szakértő, aki a bíróságra adja be a szakvéleményt, hanem ebből él. És egy tól-ig határnál lehet, hogy vékonyabban fog a cerka. Amolyan jobb, ma egy veréb, mint holnap egy túzok alapon. Neki sem jó, ha évekig csak hirdetgeti, bevétel nélkül.
Szóval #7-es felvetése jogos.
Eladtam egy lakást, kijött a bank értékbecslője, kérdezem, hogy hogyan számolja ki a lakás ertékét.
Azt mondta, nem titok, annyit ír értéknek, amennyi az adásvételiben szerepel.😆
Komoly szakma! 😆
12-es, ez pedig régen is így volt. A helyszíni szemle azért volt, hogy ha irreálisnak tartja a szerződésben szereplő összeget, akkor saját maga becsüli meg.
Mi is vettünk fel annak idején hitelt, és én csak a korrektség jelének tartottam, hogy a bank, ha nem gyanít sumákolást a szerződésnél, akkor elfogadja azt az összeget, ami abban szerepel. Így pl. tervezhetőbb volt a hitelbírálat végeredménye is.
Én pedig örököltem egy házat. Az adó - és értékbizonyítványt - ami a közjegyzőnek kell a hagyatéki tárgyaláshoz -, úgy készítették el, hogy telefonon megkérdezték a burkolatot, a négyzetmétert, a fűtés típusát és írtak egy összeget. De nem jöttek ki, hogy lássák: a tető frissen lett cserélve, cserébe a főfalak térdig vizesek és a szomszéd szennyvize visszabugyog a tulipános kertbe. Ezek mind-mind értéknövelő ill. értékcsökkentő tényezők voltak/lettek volna.
Úgy örököltem, hogy fogalmam nem volt, h mennyire reális a ház értéke. A másik felét fél év múlva szimplán felszorozták; akkor már telefonon sem kerestek.
Még lehet támadni az értékbecslést, akkor kijönnek.
Ne hagyd magad.
Két ingatlant adtam el és kettőt vettem az elmúlt 20 évben. A legjobb értékbecslés az Ingatlan.com, ahol megnéztem a területen levő hasonló ingatlanok árait és azok alapján REÁLISAN(!) beáraztam az enyémet.
16-ról lemaradt:
Szerintem az értékbecslő is ezt csinálja, csak némi hókuszpókusszal, ha nem hülye.
"Én pl. készítek értékbecslést is, de nekem meg van hozzá a képesítésem."
Persze!
Elvégeztél egy másfél órás tanfolyamot, ahol megmutatták, hogy hogyan kell rákeresni és összehasonlítani az Ingatlan.com hirdetések árait.
Vicces vagy!
ma 12:09
Ebben tévedsz, de én nem fogok senkit győzködni.
Az ingatlanosok fordítva ülnek a lovon.
Ugyanis sohasem -az őket busásan megfizető- eladókat képviselik, hanem a minél olcsóbb lakást kereső vevőket. Ezért próbálják mindig lejjebb tornászni a tulajoknál az ingatlanok árát, mert kizárólag a saját nyereségüket nézik.
Amúgy jól néznénk ki, ha egy "gyüttment" ingatlanos mondaná meg a tulajoknak, hogy mennyiért adhatják el a saját házukat.
Normális ember persze messzire elkerüli az ingatlanos hiénákat akik milliókkal vágják meg a tulajokat!!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!