Hogyan kell adózni lakáskiadás-bevétel után?
Figyelt kérdés
Nemrég vettünk egy lakást bérlővel együtt. Néhány hete utalta át a márciusi bérleti díjat. Ezt most hol kell bejelenteni? És hogy/mikor fizetem utána az adót? És mennyit?2023. márc. 21. 21:39
1/8 anonim válasza:
NAV-nal (milyen meglepő, ugye?) kell egyéni adószámot kerni és az éves adobevallaskor kell bevallani. Amúgy régebben az éves adó az éves bevétel 90%-ának a 15%-a volt (Nem tudom, ez változott-e)
2/8 A kérdező kommentje:
És akkor majd az éves adóbevallásnál kell fizetni az adót? Vagyis addig tegyem félre?
2023. márc. 21. 22:19
3/8 anonim válasza:
Elvileg negyedévente kell fizetni, ha Jól tudom. De a NAV-nal mindent elmondanak, amikor adnak adószámot hozza.
5/8 anonim válasza:
A 1819-et kell felhívni, és/vagy egy könyvelő tanfolyamára elmenni.
6/8 anonim válasza:
1: Változott, én is úgy tanultam, hogy ha van már adószámod, akkor arra kell adminisztrálni, de az infóvonal azt mondta, az adóazonosító jelre kell adminisztrálni minden esetben a hosszútávú lakáskiadást.
7/8 anonim válasza:
NEM KELL ADÓSZÁM! Ha nem sima polgárnak adod ki.
Legegyszerűbb ha bemész a NAV-hoz. És kérsz csekket.
Negyedévente kell befizetni, a következő hónap 12.-ig. (Jelenleg április 12...)
A hivatalban szükséged lesz:
személyi
lakcímkártya
adókártya
A csekken szerepel majd az adóazonosító jeled, ami az adókártyádon is megtalálható.
8/8 anonim válasza:
Bocs elírtam!
"Ha nem sima polgárnak adod ki."
Ha sima mezei polgárnak adod ki, akkor nem kell!!
És elég ha egy füzetben könyvelitek hogy megtörtént a pénz átvétel. Csak a bérlőnek is adj 1 lapot.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!