Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Az emberek miért ölik bele...

Az emberek miért ölik bele minden nehezen megkeresett milliójukat, tízmilliójukat lakhatásba akkor is, ha nincsen rá szükségük?

Figyelt kérdés

Ez a kérdés ihletett meg,

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__egyeb-kerdesek__12149..

De az alsó szomszédom is most költözik a másfél szobás lakásból egyedül egy 70 négyzetméteres három szobásba, mert örökölt és oda akarja tenni a pénzt. Közben pedig részmunkaidőben dolgozik és nincs autója sem, mert nem bírná fenntartani azt mondja, meg gyerektartást fizet, meg egyáltalán nem jómódú ember. De az összes örökségéből nagyobb lakást vesz azt mondja, meg még pár millió hitelt is felvesz rá, amit a részmunkaidős állása enged.

Na, a kérdésem hogy miért csinálják ezt az emberek sokan, hogy egyből ahogy pénzhez jutnak azt ingatlanba teszik? Olyanok is, akik amúgy rosszul és keveset keresnek, nincs semmi félretett pénzük és az a pénz még sok más helyen is jó lenne, pl. megtakarításba tenni vagy más dolgokat is venni egy részéből. Pl. valakinek már van lakása, aztán hirtelen pénzhez jut egyben, vagy hitelképességhez jut jó fizetés miatt és egyből nagyobbat akar venni, vagy jobb helyen lévőt, stb. Ha valaki nyer 100 milliót, akkor se az van a fejében, hogy vesz valamit 70 millióért és a többit félreteszi, hanem hogy mit lehet venni 100 millióért, vagy pláne még többért részben hitelre is. Akkor is, ha mondjuk egyedül van és kisebb/olcsóbb lakás is bőven kiszolgálná az igényeit.

És ezt olyan kontextusban kérdezem, hogy ezek az emberek amúgy csórók és nincs sokszor maguktól pár millió forint megtakarított pénzük sem, a jól keresők is sokan fizetéstől fizetésig élnek vagy nincs komoly megtakarításuk. Vagy ha elő kellene teremteni pár millió forintot valamire (baleset, betegség, műtét, akármilyen váratlan kiadás miatt), akkor gondban lennének, mert hiába tűnnek jómódúnak, de nincs valahogy félretett pénzük. Sokaknak nemhogy tízmilliók, de milliók sem. A félretett pénzt nem úgy értem, hogy nem feltétlen ott rohad és inflálódik a bankszámlán, hanem nyilván állampapírban, bankbetétben, befektetési alapban vagy bármi ilyesmiben van, de 1-2 nap alatt hozzá lehet férni. Helyette megveszi a legdrágább ingatlant, amit meg tud, aztán megint havi szinten küszködik és pengeélen táncol a pénzzel megtakarítás nélkül.

2023. febr. 26. 08:04
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, én pl a megtakarított pénzemet nem nagyobb lakásba, hanem másik ingatlanba fektetem, amit kiadok.
2023. febr. 26. 08:25
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Mert mibe fektesse akkor?
2023. febr. 26. 08:26
 3/15 anonim ***** válasza:
95%

Olyan befektetés, amit használni, élvezni is tud közben.

A nagyobb, jobb ingatlan az életszínvonalnövelés.

2023. febr. 26. 08:27
 4/15 anonim ***** válasza:
90%

"Ha valaki nyer 100 milliót, akkor se az van a fejében, hogy vesz valamit 70 millióért és a többit félreteszi, hanem hogy mit lehet venni 100 millióért, vagy pláne még többért részben hitelre is. Akkor is, ha mondjuk egyedül van és kisebb/olcsóbb lakás is bőven kiszolgálná az igényeit."

Hát ezt mondjuk embere válogatja.

Különben azt tudom ehhez mondani, hogy akinek nincs rutinja 100 M-val való gazdálkodásban, az először hibázni fog, túlköltekezhet.

2023. febr. 26. 08:31
 5/15 A kérdező kommentje:

1. De gondolom neked van néhány millió félretett pénzed szabadon, meg viszonylag jó havi bevételed. Azokra gondolok, akik mondjuk szarul is keresnek és/vagy minden pénzüket ingatlanba teszik, nem hagynak szabadon tartalék pénzt. Nem az ingatlanbefektetés ellen vagyok, ne értsd félre.

2. Állampapír, bankbetét, befektetési alap, részvény, részvény ETF. Legalább egy részét.

3. De úgy, hogy közben ugyanúgy nem jár nyaralni, nincs autója, szar ruhákban jár, nem költ eleget higiéniára/egészségre (nem feltétlen mindenkinél ebből mindegyik egyszerre, ezek csak példák voltak), tehát az életszínvonala csak egy dologban, a lakhatásban ugrik meg, minden másban pedig ugyanúgy alacsonyan marad? Meg nincs normális félretett tartaléka/vagyona, amihez nyúlhat?

4. A 100 milliót mondjuk Pestre írtam, meg lehet ez most 50 millió akkor tök mindegy, ne a számot nézd. Hanem hogy valaki pénzhez jut és az egészet (vagy még többet hitellel) ingatlanba teszi úgy, hogy nem is lenne rá szüksége.

2023. febr. 26. 08:37
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

"közben ugyanúgy nem jár nyaralni, nincs autója, szar ruhákban jár"

Minél jobb lakásod van, minél több igényedet kielégíti, annál kevésbé vágysz elutazni.:)

Az autó az macera is, ha olyan körülmények közt él, hogy eddig se kellett, akkor mért vegyen csak mert van pénze? Gyalog vagy BKV-val megy munkába, távolabbra tud taxizni, vonatozni, stb. Én évente 20x megyek úgy, hogy gyorsabb, praktikusabb az autó, akkor 1000-3000 Ft-ért szoktam taxizni.

Ruha: Hát sokan elégedettek vele, attól, hogy neked nem tetszik.

Nem mindenki olyan elégedetlen az életével, hogy rögtön 5+ fronton költekezni kezdjen.

A vásárlás is megterhelő ám.

2023. febr. 26. 08:55
 7/15 anonim ***** válasza:
91%

Azt meg kell érteni, hogy mindenkinél más a fontossági sorrend! Igaz ez egy-egy nemzetre, sőt népcsoportra/rasszra is, még ha ez elsőre rasszista sztereotípiának is hangzik, ha PC-k volnánk, akkor valóban az, de attól még igaz...

Magyarok elsöprő többségénél a fontossági sorrendben az első helyen áll a lakhatás, annak minősége, annak birtoklása nem pedig bérlése. Hogy 2-3. helyen mi áll, az már változó, de a többségnél a 2. helyen áll az autó, a 3. helyen az étel és csak 4. helyen a ruha! DE ez meglátásom szerint nem lesz igaz a következő generációra, azaz a most 14-20 évesekre!!! Ezt úgy ránézésre, mi a fontos számukra... (lehet nincs igazam)

Félreértés ne essék, én ezt nem valami negatívumként említem meg, mint ellenpéldát, véleményt nem akarok róla alkotni... a cigányságnál 1. helyen áll az autó (annak megléte minimum, de sok esetben presztízs az is, hogy az mégis milyen) 2. helyen az öltözködés, beleértve ékszert is, 3. helyen az étel és csak 4. helyen a lakhatás. Tőlünk keletre hasonlóan gondolkodnak, mint mi, magyarok. Nyugati szomszédunk, az osztrákok, náluk 1. helyen az autó áll és mivel a közlekedési lehetőségeik is ehhez vannak idomulva, nem is állhat az náluk 2. helyen. 2. helyen náluk az étel vagy az öltözködés és csak 4. helyen a lakhatás. Akiket még jobban ismerek, azok a csehek, náluk is első helyen áll az autó, 2. helyen azonban a lakhatás!

Az ingatlan legalább olyan jó befektetés, mint az értékpapír, szóval nem értem a kérdést, ill. nem értem miért tartod ezt rossz döntésnek, hogy abba fektetnek be. Vagy ha csak az a problémád, hogy teszik ezt eszetlenül, azzal még akár egyet is értek! Tény és való és azt értem, hogy hirtelen nem lehet belőle kivenni a pénzt, de arra ott a kölcsön, mint lehetőség! Én is minden pénzem ingatlanba ölöm, és ha hiszed, ha nem mindössze 1M forinttal kezdtem... annyiért vásároltam, most tartok kb. 4.5-5M forintnál és reálisan jelenleg 10-12M forintért eladható. Duplázz értékpapírral 5 év alatt, és körbetapsollak! Azonban erre többet már nem költhetek, mint 1M forint (de az elég is ahhoz, hogy késznek mondható legyen), mert 10-12M forintnál feljebb ennek már nem bír menni az ára, az elhelyezkedése okán, s ha azt akarom, hogy ezen legyen nyereség és kitűzött cél, hogy 80-100%-os nyereség legyen, akkor ott meg kell tudni állni. Sokan vannak, akik a környéken túltolták, és most értékesítenék. Senki nem vesz vidéken, 60-70m2-es külterületi ingatlant, földút mellett 40-50M forintért! Látom, hogy rengeteg pénzük benne van, hogy bizonyos, hogy jó ha 10M forint nyereségük lenne rajta, ha ennyiért eladnák, de ki az a hülye??? Azt nehéz megtalálni! Évek óta hirdetnek egyesek és keresik a vevőt 6-7 ingatlanossal is akár... Szóval lehet csinálni ezt jól is, csak oda kell figyelni, mit csinálsz!

Egyébként az, hogy valaki egyedül cseréli a kisebbet nagyobbra, az pl. egy hibás gondolkodás eredménye, de ha jól gondolom olvasod sűrűn a gyakorit, így láthatod, hogy ez egyre általánosabb, hogy sokan úgy gondolják, hogy birtokolni kell egy 3 szobást és akkor utána lehet bele keresni egy nőt/férfit és lehet vállalni a gyermeket. Mert ülnek a garzonjukban egyedül és a pártalálásban gátolja őket az életvitelük a jellemük, a kommunikációs készségük egyaránt, ezt azonban nem elismerve keresik másban a hibát, majd körbenéznek és felteszik a kérdést, hogy mit is akarnak, hogy ide egyáltalán kit meg hogyan... Aztán úgy döntenek, hogy az elsődleges cél a nagyobb ingatlan mert az majd meghozza nekik a párt... Pont mint a madarak! Ez is egy sztereotípia, nem feltétlen van így, de azé' van így, mert ezt számos sopánkodó kérdés itt alátámasztja!

2023. febr. 26. 09:34
 8/15 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem presztizskérdés. Az utóbbi 5 évben 2 X tapasztaltam, nem nagy ismeretségi körömben.

Az első eset: az élete nagy részét panelban éli le. Panelban neveli fel 3 gyerekét. A gyerekek már középiskolában/ gimnáziumba járnak mikor örököl. Panelt eladja vesz egy 200 nm alapterületu házat. A ház akkori értéke, kb. 3 panellakásnak felelt meg. Gyerekek kirepültek, ketten lakják a házat. Most a rezsi fizetése is gondot okoz nekik, alig tudják fenntartani.

Második eset, túlárazott "luxus" lakás, mely 50+ sebből vérzik. ( Hatalmas nagy épitési bakik valósultak meg) viszont egy olyan környezetbe költöztek, hogy ott azok laknak akik VM. számitanak a városban. Most már sokan költöznek el onnét mert dzsungel lett ( sokemeletessel korbeépitették) így már nem annyira "elit" kornyéknek számit.

Mind a két eset arra mer következtetni, hogy ezek az emberek legalulrol származnak ( ami ehelyen nem negatív) és azokhoz a körökhöz szeretnének tartozni, akikre a közösség felnéz, elismer ha másért nem az ingatlanáért. A nagy ingatlan, ugyanúgy mint a prémium autó a jólétet sugározza kifelé.

Magyarországon nagyon fontos, hogy mit mutat kifelé az ember, mert amit látnak azt hiszik el.

Az utólsó példám, pl. a lakóközösség-, a közös elosztóra kototték rá az áramot.

2023. febr. 26. 10:32
 9/15 anonim ***** válasza:
88%

Én is minden vagyonomat egy házra költöttem, és nem bántam meg, 1 év alatt kb 4-5 millióval növekedett az értéke. Legalábbis a kivitelező idén ennyivel drágábban építené fel. Nagyon valószínű, hogy évek múltán kevesebbért biztosan nem fogom eladni, mint amennyibe belekerült. Az persze más kérdés, hogy az akkori értékéből mit lehet majd venni.

Egy családi ház esetében azért az eladhatóságot is figyelembe kell venni. A legjobb indok szokott lenni, minek egy főnek "nagy" ingatlan, mert 40-50 m2-en is el tud lenni.

Az ellenérvek erre:

- 1 szoba + nappalis családi házat szinte lehetetlen eladni.

- általában szinte mindenki hitelből építkezik, így hosszú távon kell egy házzal számolni.

- A minimum méretű családi ház szerintem 2szoba +nappali, és legyen már tágasabb, mint egy hasonló paraméterű lakás, tehát ~70-80 m2. Így van hova rakni a cuccokat.

- A hitelem törlesztője ~30-40000 ft/hóval kevesebb, mint a legközelebbi városban egy 48 m2-e panel bérleti díja

- Mivel egy agyon szigetelt házról van szó, a rezsi költsége sem több mint az 48 m2-es panelnak csak majdnem 2x akkora.

- 7500ft/hó általányba a fűtés+ meleg víz! Szerintem nem sok ember mondja erre, hogy nem tudná kifizetni, és 24°C van a házban.

Nálam fontossági sorrend: 1. ház, 2. kaja, 3. autó, 4. ruha.

Engem nem érdekel a látszat, mint sok más embert, de nem vagyok igénytelen!

Én szívesebben autózok a 18 éves ~1,3 milliót érő autómmal, és megyek haza az 55 milliós házamba. Szerintem ez jobb, mint 15 milliós új autóval, 200000 ftnyi ruhába haza menni a 20 milliós házba/ albérletbe/mama hotel -be.

2023. febr. 26. 16:06
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

"1 szoba + nappalis családi házat szinte lehetetlen eladni."

Ezzel vitáznék! Mindennek megvan a piaca. Ennek konkrétan és tapasztalatom szerint a középkorban lévő elváltak!

2023. febr. 26. 17:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!