Pestiek, Ti melyik vidéki városba költöznétek? Ahol van munka, jó levegő, befogadóak és nem túl drágák a lakások.
Megkésett kérdés.
rengeteg "pesti" költözött ki az agglomerációba az elmúlt évtizedekben, de nem mentek messzebbre.
Elsődleges szempont a lakásárak alakulása, a közlekedés és a közbiztonság volt. Vagyis ugyanazért a pénzért jobb ingatlanba tudtak költözni, akkor költöztek ki és oda ahonnan jól lehetett befelé közlekedni iskolába, munkába, és sokszor fontos szempont volt, hogy ott a gyerek este is nyugodtan mehet az utcára egyedül.
A pandémia alatt pedig sokan költöztek le olyan helyekre ahol amúgy nyaralni szerettek csak. Az online munkavégzés és a home office miatt már megéri akár 2 lakást is fenn tartani vagy éppen kibírni, hogy heti 1-2 napot ingázni kell és akár 1,5-2 órát is autózni hogy beérjenek a munkahelyükre, mert a többi napon otthonról dolgozhatnak - pl. a Balaton partjáról vagy a Velencei tó mellől.
Olyat még nem hallottam indokként a kiköltözőtől, hogy ott "befogadóak az emberek", hiszen egyáltalán nem ezt nézték amikor ingatlant kerestek.
Legtöbben az agglomerációba költöznek, ahonnan naponta be tudnak járni pestre.
Amúgy a “van munka” és a “nem túl drága lakás” kizárják egymást sajnos.
"Befogadóak az emberek?"
Hát, ez nagyrészt a betelepülőtől függ elsősorban.
Mi Pestről költöztünk vidékre, első perctől kezdve elfogadtak.
De én nem is vártam, hogy jövő héten már én leszek a polgármester és mindenki vegye megtiszteltetésnek, ha fogadjuk a köszönését.
Jobbról-balról, elölről-hátulról bemutatkoztunk a szomszédoknak és utcán-boltban előre köszöntünk öregnek-fiatalnak. Akit ismertünk, annak még akkor is, ha háttal állt.
Ennek ellenére nem mászkáltunk át beülni a szomszédhoz és nálunk sem vezettük be a bejárkálást. Beszélgetni csak közömbös témákról, pletyka oda-vissza kizárt!
...és ennek már 20 éve békességben, megbecsülésben.
Tehát csak tőletek függ a megítélésetek és a befogadásotok, bárhol.
Magyarországon a dezurbanizáció nem igazán működik, tehát az, hogy a városból a vidékre költözzenek az emberek, ahogy az 1-es is írta, csak az agglomerációba mennek az emberek (ez a szuburbanizáció). Nem is fognak messzebb menni, mert nem éri meg, se munka, se szabadidő, se semmilyen téren. Hozzáteszem, hogy az agglomerációban található települések zöme is alvóváros, ergo semmi nincs ott (vannak kivételek), tehát dolgozni Budapestre járnak be vagy az adott központi településre. Ebből adódóan nem fognak messzebbre költözni, mert a munkájuk többnyire még mindig kötődik a nagyvároshoz.
Amúgy soha, semmi pénzért nem költöznék el Budapestről, maximum külföldre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!