Meddig bírják Budapesten a 100, vagy még annál is öregebb házak?
A közös képviselettől tudod kikérni a szakvéleményt.
Nekünk 6-8 ilyen társasházban volt már lakásunk, az első, amit javítnai kellett, az 20-30 éve lett aktuális, az a kéménybélelés.
Később tetőfelújítás, kéményseprőjárda.
Ezek a legtöbb házban mér rendben vannak.
Ami mostanában aktuális, hogy be szokott krepálni, az az udvar alatti gépészet, csatorna. És a függőfolyosók.
Ezeket a közös költségből és önkormányzati támogatásokból szokták rendbe hozni.
A kéménybélelés az, ami legtöbb helyen a tulajdonosra hárul.
Az elsősorban attól függ, hogy a tulajdonosok mennyire tartják karban, végzik el időnként a szükséges felújításokat.
Sok száz éves épületek is állnak. Ha maga a fal olyan időtálló anyagból készült, mint pl a tégla, és az alapokkal sincs baj, akkor közel végtelen ideig állhat egy épület.
Én győri vagyok,itt a belvárosban Győrben a sétáló utcában, vannak 1600-1700 évekbeli házak,ami a mai napig lakóházak is.
Szépen felújítva, műemlék védelem alatt is állnak.
Én sokkal jobban bízok a régebbi 100+ éves téglalakásokban,épületekben,
mint a mai újépítésű lakásokban.
Régebben ezeket mesteremberek építették.
Ma pedig ukránok,szerb vendegmunkások
( románok már nem ott nagyobbak a jövedelmek),
távol keletiek
(vietnámi,fülöpszigeteki,
kínaiak) építik, és az építtető a lehető legolcsóbb anyagokat használja fel.
Nem beszélve arról,hogy a 100+ éves épületeknek van egy karaktere,míg a mai uj építésű lakások mind egy pofára épülnek.
A piramisok is elég régóta bírják...😉
Talán, mert azok az örökkévalóságnak készültek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!