Költöznél iker családi házba ahol az egyik ház a másik mögött van?
Erre az a válasz, hogy: attól függ. :)
Nagyobb az önállóság és a privát, zöld tér, mint egy lakásban? Persze.
Kisebb az önállóság és a privát, zöld tér, mint egy "hagyományos" kertesházban? Igen.
Kertes ház áron (vagy hagyományos ikerház) áron nem kéne. Jutányosabb áron igen.
Mivel az ikerháznak kizárólag hátrányai vannak, ebből az következik, hogy nincsen semmilyen előnye.
Tehát nem!
A belinkel kép meg egy ideologizált látványkép. A magyar valóság merőben más.
Ami a képen van, az teljesen jó.
Nálam ikerháznak az minősül, aminek az egyik fala közös. A képen levőknek nem, 2 dupla garázs van köztük.(Kinagyítottam a képet.)
Ráadásul az "osztatlan közös" a képen, gyakorlatilag nem is igaz, kerítés van köztük és nem életszerű, hogy egymás területére járnának napozni, vagy krumplit ültetni.
Sőt továbbmegyek, én a képen levőkből kifejezetten a hátsót választanám, privátabb, nyugisabb mint az utcai és még az "ikertárs" sem közlekedik mellettem autóval, meg igazából sehogy.
Szerintem ezek nem ikerházak, hanem egy lakópark.
Nem. Megnéztünk egy párat, 90%-ban az alábbiak érvényesülnek:
- Nem csak a telek, az ingatlan is osztatlan közös.
- A közművek (mérők, átadási pontok) az utcafronti ház telekrészén van, rajta minden közmű átmegy, ami a hátsó házhoz tartozik.
- Az első házhoz nagyon pici udvar tartozik és nincs semmi privátszféra. A hátsónál kicsit nagyobb a telekrész és kicsit privátabb, de nekem olyan feeling, mintha valakinek a hátsó sufnijába költözne be az ember. Főleg, ha a szomszéd egy normális telekméretű régebbi családi ház és nála az udvar hátsó részén ólak és állatok vannak, nekünk meg ez mellett van csupán életterünk. (Élő példa)
- Nyelesre van megoldva a hátsó házhoz a bejutás. Az első szomszéd mellett jössz-mész (ez mindkét iker hátránya szerintem), ráadásul nekem totál klausztrofóbia így a hátsó. Valahogy mindig az van a fejemben, hogy ha baj van, ide egy tűzoltó autó sem tud normálisan beállni bakker.
Néztünk meg olyan hátsó ikret, ahol a megnézett ház utcája is végig ilyen egymás mögötti ikres volt és a mögötte lévő utca is. Ez azt eredményezte, hogy a nyélen bementünk (mint valami hátsó sufniba) és a 400 nm-es picike udvar 4 oldalról volt lezárva mások ingatlanai által. Nagyon szép házikó volt belülről, gyönyörű terasz, tényleg fájt a szívünk, de pont azért költöztünk el társasházból, mert utáltuk, hogy mindent hallunk a szomszédból. Nekem ez csederből vederbe lett volna, de ez már ízlések és pofonok kérdésköre.
Én hasonló módon, ikerház hátsó felében élek. Viszont társasházzá van minősítve és így külön hrsz. van mindkét félhez (a telek is pontosan szabályozva van).
Az valóban nem mindegy, ki a szomszéd, nekünk szerencsére nincs semmi gondunk velük.
Az oldalsó szomszédoknak is rendezett területe van mellettünk, nincsenek ólak, sufnik.
Igazából én szeretem, hogy nyugalmas, privát itt hátul. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!