Akik 20 éve várják az ingatlan árak csökkenését azok vesznek most ingatlant?
Én 14-be egyedülálló pálya kezdőként, vissza léptem a lakás vásárlástól, mert megijedtem a lakáshitellel vállalt elkötelezettségtől... :( Ez előtt a telefon számlám volt az egyetlen amit fizetnem kellett.
8 évvel később tudtam csak építkezni szintén egyedül állóként 2022-ben.
10-12 millió volt egy panel amit vetem volna, 2022-ben 30-35 millió között adhattam volna el... Ez azt jelenti, hogy hitel nélkül kp-ra építkezhettem volna...
Ilyeneken nem érdemes őrlődni, csak visszagondolva kellemetlen.
Ennél egy fokkal rosszabb, mikor terjedni kezdett a bitcoin 14-16$-ba (~4200ft) került, munkatársaimmal egy ebédnél megbeszéltük ebből nem lesz semmi, majd félévre rá 2018.12 hó körül átlépte a 10000 $-t...
Én sem 20 éve várok, hanem amikor legutóbb lent voltak az árak 2008-2014-ben, akkor középiskolás és egyetemista voltam, tehát nem tudtam venni. Mióta dolgozom, azóta pedig hiába tudok havi szinten többszázezret eltenni (nem a legelejétől, de ahogy haladok előre a szakmámban, úgy egyre többet), mert az ingatlanárak jobban nőnek, mint ahogy én elteszem a pénzt. Kb. 2-3 éve lett meg az önerőre való, maximum azóta várok, ha ez annak nevezhető. Azzal a legjobb 5-10%-ban vagyok, hogy el tudok tenni már havi 300-at (gondoljatok bele a legtöbb ember hónapról hónapra él), de az árak még tavaly is gyorsabban nőttek, mint amennyi pénzt én abban az évben félre tudtam tenni.
Most meg tavaly nyár óta végre beálltak az árak szinte, szóval most már egyre jobbnak kezd kinézni a helyzet. A félretett pénzem is 15%-kal kamatozik állampapírban, de a lakásárak már csak stagnálnak.
Árak csökkenésére itt nem lehet számitani.Legfeljebb kicsit megálltak.
Egy olyan országban ahol egyes élelmiszerek is korlátozottan kaphatók,ha egyátalán kapható,milyen jövőre lehet itt számítani.Senki sem akarja megtakaritott vagyonát elherdálni csak azért ,hogy másnak jobb legyen.
Ha van egy hirtelen lehetőség pl: ismét egy zöld hitel vagy valami alternatívája, akkor azonnal lépni kell! Önerő függvényében új építésű lakást/házat.
Szóval lehet csak 60 m2 lakás helyett csak 50 m2-re telik, vagy 90 m2 ház helyett csak 80 m2. Viszont a jelenlegi gazdasági helyzetet és kamatkörnyezetet figyelembe véve, nem mostanában fog lemenni a hitelkamat barátságos mértékűre. Az euro sem valószínű, hogy valaha is közelebb lesz a 300 ft-hoz, mint a 400-hoz. Sőt ürüljünk, ha tud stagnálni 400 körül.
Így az a véleményem, egy kompromisszumokkal kisebb saját sok hitellel jobb, mint várni az árak csökkenését ingatlan nélkül.
Én 2022.02. ben kezdtem építkezni, 04-ben vettem fel a lakáshitelt. Ha megcsúszik a kivitelező vagy bári gond van a telek adásvételével, akkor nyáron már nem tudtam volna felvenni annyi hitelt, mint amennyire szükség lett volna. Így is van +1 millió személyi hitel, mert elfogyott a pénz...
Megjegyezném, tervezési folyamat elején még dupla garázs volt a házon, és a lakótér is kb 15 m2-el nagyobb volt...
Az elmúlt 2-3 év áremelkedését nem tudom ki hogy bírta kompenzálni, nekem csak részben sikerült :(
Mikor a ferjemmel talalkoztunk, akkor voltak az ingatlan arak total a melyben. Viszont volt diakhitel a nyakunkon, palyakezdokent nem mertunk meg plussz hitelt felvenni, sot valószínűleg nem is kaptunk volna, hiaba volt 6millio a lakas amit kineztunk. Megbeszeltuk, gyorsan torlesztjuk az amugy keves diakhitelt, es utana belevagunk. Addig huztuk, mig azon kaptuk magunkat, hogy 8-9millio egy lakas. Akkor itt a varosban ahol elunk, egy ház 20 millio volt. Gondoltu akkor gyurunk egy hazra inkabb, ugye teltek az evek, kozben tervben lett a baba. Rajottunk lakast semikkepp sem szeretnenk mert kozben a nagyi lakasaban eltunk, es nem volt szimpatikus egy gyerekneveleshez. (Viszont sporolni tudtunk, amiert orok hala)
Mar ott tartottunk,hogy nagyjából penzunknel vagyunk, hogy hitellel vegyunk valamit, de a keresgeles kozben ugy elszaladt az ido, hogy hónapok alatt ugrottak meg az arak hirtelen felfele milliokat. Jott a kovid, azt se tudtuk mi lesz, nem mertunk belevagni. Most meg ott vagyunk ahol a part szakad, ujra... Itt meg mindig felfele mennek a haz arak, 40 millió egy lepusztult 80nmes kadark, vegyes falazattal... Ami tegla, az tobb. Atlagos fizetesunk van szerintem, ehhez merten raktunk is felre, sose szortuk a penzt. Es ott allunk hogy hitellel tudnank hazat venni, amit evekig nem tudnank felujitani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!