Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A lenti két verzió közül te...

A lenti két verzió közül te melyiket tennéd?

Figyelt kérdés

Van egy örökölt ingatlanom, amit mindenképp el szeretnék adni.

Ugye adott egy összeg a hagyatéki végzésen, amennyiért "beárazták" az ingatlant.

Eladás esetén, az eladási ár és a hagyatékin szereplő ár különbözete után kell valami adót vagy járulékot fizetni (talán vagyonszerzési adó a neve, de nem akarok hülyeséget mondani, most nem tudom pontosan a nevét).

Szóval a 2 lehetőség, hogy melyiket tennéd te ebben a szituban:

1. Eladni annyiért, mint a hagyatékin szerepel, és akkor semmilyen befizetési kötelezettségem nem lesz.

2. Megpróbálni kicsit többért eladni, és így amennyivel többet kapnék az ingatlanért, az fedezné a különbözet után fizetendő adót.

Viszont ha azt nézzük lényegében ugyanott vagyok, annyi különbséggel, hogy a második esetben a befizetés miatt adódik egy kis papírmunka és utána járás.

(Esetleg ha olyan áron sikerülne eladni, akkor egy kis plusz is maradna még a befizetendő után)

Ha az egyszerűség oldaláról közelítem meg akkor én az elsőt választanám.

Ti hogy döntenétek?

2022. nov. 22. 12:03
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A különbözetnek csak a 15 %-át kell befizetni (ha öröklés után azonnal eladod) Ha pár évvel később, az adóalap összege is csökken. Nekem megérné a némi papírmunka, hogy pluszbevételhez jussak.
2022. nov. 22. 12:08
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Miért adnád el kevesebbért (1), ha eladhatod többért (2)? Adó ide-oda akkor is több pénzed lesz!
2022. nov. 22. 12:28
 3/5 anonim ***** válasza:
89%
A különbözetnek értelemszerűen csak egy részét kell adóként befizetned (ld. 1. válasz). Ha mondjuk 3 millióval többet adnának érte, akkor 2,55 millióval több marad a zsebedben. Kidobnál ennyi pénzt az ablakon?
2022. nov. 22. 12:32
 4/5 A kérdező kommentje:
Nem valószínű hogy annyival többért lehetne eladni, hogy olyan sok plusz pénzt hozzon.
2022. nov. 22. 13:41
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
100 e plusz esetén is marad 85 ezer. És csak be kell menni a NAV-hoz egy csekkért. Utalni is lehet. De te tudod, hogy neked megéri-e ennyiért.
2022. nov. 22. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!