Miért akarnak olyan sokan lakast venni kertes ház helyett?
Mindenkit más ok vezérel. Én pl falun élek, a gyerekem a fővárosba költözött. Az öreg napjaimat nem szeretném idősek otthonában tölteni, ezért inkább afelé orientálódok, hogy a kertes családi házból városi/fővárosi lakásba költözzek.70 évesen nem a fűnyírót akarom tologatni,munkást keresni arra ha lecsúszik egy cserép, vagy álljak ki a kapuba hogy hozzon valaki kenyeret mert a házigondozó szolgálat kapacitása véges. Orvos egyre kevesebb kistelepülésen van.
Ahogy látom egyre szűkül az a réteg akik vidéki családi házban szeretnék leélni az életüket. Városban pedig jó állapotút, jó helyen, venni lehetetlen.
A fiatalok közül se mindenki szeret kertészkedni, sőt, idejük sincs rá. Egyszerűbb egy lakás ahonnan ha idejük van bárhová kiruccanhatnak, játszótér pedig mindenhol van.
Nekem közelebbinek tűnnek a szomszédok egy lakótelepen. Nincs baj a családi házasokkal, csak általában ők kevésbé szorulnak rá a “lakóközösségre”, gazdagabbak és jobban elvannak magukban.
Egy panelban mindig találsz olyan családot, akivel megosztva tudjátok felügyelni a gyerekeket. Egy idősebb lakót, akinek jól jön, ha hetente neki is bevásárolsz (persze kifizeti) és cserébe megvan az a biztonság, hogyha gáz van (beteg az egyik gyerek, a férj meg nincs otthon), pár órára, amíg bemész egyikkel a kórházba, valakire rá tudod bízni a másikat. Mindig van olyan szomszéd, akinek tudsz szólni, hogy elutaztatok, mégha nem is adsz neki kulcsot, hogy etesse a tengerimalacokat de legalább fel tudod hívni, hogyha bekapcsolt a riasztó és nem tudod, hogy mi a helyzet.
Persze ezek csak kiragadott példák, de számtalan ilyen eset van.
Tarsas hazban is elofordul hogy nem ismered a szomszedaidat.
Az en szuleim csaladi hazban laknak es a szomszedot jol ismerik, ott laknak mar legalabb 25 eve.
A legtobb alberlo tarsashazban berel, ezert nagyobb az esely arra hogy a lakokozosseg gyakran valtozik ha pl 10 lakasbol 2 alberlet.
17: Háza válogatja.
Van olyan társasházunk, ahol 10% a bérlő, de van olyan, amit eleve befektetők vásároltak fel és 75% a bérlő.
15 évvel ezelőtt pedig még jóformán nem létezett ilyen, minden lakos tulajdonos volt.
Nekem senkim sem lakott soha házban, legalábbis az utolsó 4 generációban nem, pesti belvárosiak vagyunk 120-150 éve.
Nem fogok 40 km-rel tőlük elköltözni, fel sem merült.:)
Ja, és nem értek egyáltalán a családi házakhoz, hogyna kell fenntartani, karban tartani, és senki nem ért hozzá a családból, nem is tudok kihez fordulni ezügyben. És autót sem akarok fenntartani, vezetni se akarok, az pedig oda kell.
Ellenben megszoktam, hogy ha balra nézek, 15 kórház, ha jobbra nézek, 32 kórház, ugyanez az ország legjobb oktatási intézményeivel, művelődési házakkal, könyvtárakkal, színházakkal, sportlétesítményekkel, boltokkal, stb.
Mert ezeket napi szinten használom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!