Pesti bérházak meddig bírják még? Van bennük egy emberöltő?
1; értem, hogy te így érzed, de bármi konkrét forrás, ami alátámasztja ezt az önbizalmat? Mert én meg egészen másképp érzem azok alapján, hogy éltem ilyenekben.
2; "Igaz, hogy úgy néznek ki, mint egy barlang és kívülről életveszélyesnek tűnnek, de mégsem dőlnek össze."
Ez nem túl bizalomgerjesztő :D. Attól, hogy laknak benne még simán életveszélyes lehet, a magyar alaposságot tekintetbe véve. Amiket az újépításűekről írsz, azzal viszont egyetértek.
Nyugi! Téged többszörösen túlélnek majd.
Az Evitát meg 100 év múlva is le lehet majd újra forgatni e házak között.
Én láttam Sopronban barokk kori házban szép, felújított lakást. Karbantartás, felújítások kérdése, meddig bírja egy ház, igaz egy műemlék házban neccesebbek a felújítások a szabályok miatt. Egyébként a Stornó ház az például Mátyás király idején is állt, csak később alakították át barokk stílusúra, szóval az még öregebb (17. században volt egy tűzvész, ezért nem sokkal azutáni Sopron belvárosában a legtöbb ház).
A pesti belvárosi házak a soproni belvárosi házaknál jellemzően sokkal fiatalabbak, nem fognak szerkezeti problémák miatt összedőlni, a kérdés szintén a karbantartás.
Mi számít pestinek vagy bérháznak? Újbudán ezek a régi építésű téglalakások többségben csak 60-100 évesek, és van, amelyik tökéletes állapotú, és minden infrastruktúra cserélődik. A lakóközösség összetételén múlik.
A szegregátumokat és a nyugdíjastanyákat igazából csak az állam és az önkori tudná megmenteni. Potom pénzekből (értsd: 10-20-30mFt) ki lehetett volna f@százni tűrhető állapotúra egy csomó lakóépületet, most már nem biztos.
9:
Amiket Budapesten bérházaknak neveznek, azok a Monarchia idején épütlek nagyrészt, egy kisebb részük a kiegyezés előtt, illetve a két vilagháború között.
60 éve már 1962 volt, akkor már az első panelházak, illetve csúsztatott zsalus házak épütlek, az 50-es években meg szocreál. Ezek már teljesen mas korszakba tartoztak. Én jelenleg szocreálban lakok, 70 év körül van, nincs semmi baja a háznak, karban van tartva, egyik oldala leszigetelve. Az más kérdés, hogy a kor igényeinek kevésbé felel meg, a lakások méretei kicsik, fiatal egyedülállóknak, pároknak, illetve nyugdíjasoknak való, családosoknak nem, a kéményrendszer elavult, eredetileg cserépkályhák voltak, most gázkonvektorok vannak, a padlásos tehő nehezen karbantartható. Viszont nagykn vastagak a falak, lakások között és kifelé is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!