Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Akik nem befektetési célú...

Akik nem befektetési célú ingatlanban élnek azokat miért zavarná az ingatlan árak csökkenése?

Figyelt kérdés

Mik az okok?

Remélem sok válasz érkezik a kérdésemre.

2022. szept. 29. 09:33
1 2 3 4 5
 41/42 anonim ***** válasza:
16%

39. Nem azok sírnak, akiknek 0 ft félretett pénze van és nem azok várják a válságot, akik 2 forintot keresnek, hanem akik folyamatosan gyűjtögetnek jó fizetés mellett, de nem vettek fel hitelt 2-3-5-7 éve, mert picivel több önerőt vagy vésztartalékot szerettek volna.

Nekem is van 29 éves koromra 10 millió forintom félretéve, de az jelentem, a városban ahol élek semmire nem elég, mert egy másfél szobás panel már 30 millióba kerül. 20 millió lakáshitel 20 évre pedig már 170 ezres törlesztőjű. És persze a pénzem sem lineárisan gyűlt, hanem egyre jobban megy, most az utóbbi 1 évben már 3,5-4 milliót tudtam félretenni, előtte nyilván kevesebbet. Elég válságbiztos munkahelyem van, de ha elbocsátanának akkor sem ezt a pénzt élném fel, hanem elmennék más munkát végezni, vagy kimennék külföldre (ideiglenesen), vagy bármi. Szóval de, sokan vannak, akiknek nagy könnyebbség lenne, ha újra olcsóbbak lennének a lakások, mert az árak folyamatosan elszaladtak mellettük, ők pedig korábban vagy nem tudtak felvenni hitelt (nem volt még elég önerő, fizetés, túl fiatalok voltak, stb), vagy óvatosságból nem akartak.

Iszonyatosan sok olyan Pesten havi 500 ezer-800 ezret kereső ismerősöm is van, akik szintén nem tudják hogy lesz saját lakásuk, pedig évek óta gyűjtögetnek már, van aki mint a gép. Aki 200-300 ezret keres, az pedig még az önerőt sem bírja összeszedni 5-10 év alatt sem igazán.

2022. okt. 1. 10:36
 42/42 anonim ***** válasza:
100%

41# Ezt én értem, de te csak a saját mikro gazdaságodat veszed figyelembe. Az ingatlanárak nem valami csoda okán fognak bedőlni, ha bedőlnek, hanem azért mert nincs vásárlóerő. Aki elakarja adni az ingatlanát, az kénytelen lesz csökkenteni az árát, amíg valaki végre megveszi. Ha sorbanállnak emberek egy-egy lakásra, akkor szerinted mitől csökkennének az árak?

Vagyis te pont a piac működését hagyod figyelmen kívül. Amíg van az embereknél pénz és vásárlási hajlam, addig semmi nem fog változni, maximum minimálisan. Ha pedig nincs, akkor azok sem ingatlanvásárláson fognak gondolkozni igen nagy százalékban, akinek van megtakarítása erre a célra, mert igen. Minden egyre drágább, a munkahelyek veszélybe kerülhetnek, segítenem kell a szüleimet, a gyerekemet, az akárkimet, hogy ne haljon éhen, vagy fagyjon meg, stb...

A kormány most pénzt igyekszik elvonni a piacról, amit az alacsony kamatkörnyezet, az ingyenpénzek és még sok minden más túlpörgetett. Emeli a kamatokat, hogy már ne tudjon minden jött-ment a két szép szeméért hitelt felvenni, leköti a megtakarításokat értékpapírokban, kötvényekven, stb. Az elszabaduló energiaárak miatt is befagyni látszik egy időre a piac, de ősztől amúgyis mindig van egy lassulás. Ráadádul a hitelek bedőlése sem jelent akkora veszélyt, mert aki 5-10 éve vett fel hitelt, mondjuk egy 15 milliós ingatlanra minimális önerővel, annak az ingatlana most jó eséllyel a dupláját éri minimum, hitele meg már alig van. Akkor lehetne tömegesen baj, ha a törlesztőket tömegesen nem tudják fizetni és magasabb a tőketartozás tömegesen, mint a zálogjoggal terhelt ingatlanok értéke (lásd 2008). Az elmúlt évek alapján én kizártnak tartom, hogy nagy tömegek bukjanak el. Én kívánom, hogy tudjál venni ingatlant, azt nem kívánom, hogy ennél nagyobb válság legyen.

2022. okt. 1. 12:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!