Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan zajlik egy használt...

Hogyan zajlik egy használt házvásárlás?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kinéztem magamnak egy 30 millió forinttal meghirdetett 2001 és 2010 között épült házat (cserépkályha fűtés + 3,5 kW-os klíma).

Nagyságrendileg 18 millió forinttal rendelkezem, ebből úgy 15-öt áldoznék be önerőbe.

Az a kérdésem, hogy hogyan zajlik a vásárlás, amennyiben magánszemélytől veszem? Sajnos teljesen vak vagyok a témában, így onnan kezdve érdekel a dolog, hogy én kinéztem a hirdetést magamnak.

Amit tudni szeretnék:

- mit kell nézni a házon;

- milyen dokumentumokat kell leellenőriznem;

- mennyit lehet alkudni, ami még nem pofátlanság;

- érdemes-e vinnem magammal valamilyen külső személyt, és ha igen, kit (ügyvéd, szakértő stb)

- a konkrét vásárlás teljes folyamata;

- mennyi plusz költségre számíthatok (ügyvédi költség, felmérés, értékbecslés, illeték stb)

- kaphatok-e hitelt (nettó jövedelmem 220 000 forint)

- illetve az értékbecslés hogyan befolyásolja a vásárlást.

Előre is köszönöm!

2022. aug. 26. 16:40
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Tető, falakon repedés, milyen a fűtés mikor lakták utoljára.

Földhivatal oldalán letudod kérni a tulajdonlap másolatát ügyfélkapuval

Nálam 2 millio volt amit nem szégyelltem megpróbálni kinek mi

Ha van egy statikus ismerősöd vagy értékbecslő vagy valaki aki már látott házat azt vidd. De elsőre hogy megnézd gondolom nem fogsz minden alakalommal fizetni nekik, ha találsz egy házat amit megnéznél.

Meg egyeztek a tulajjal, (NEM ADSZ NEKI PÉNZT) 1 opció : megbeszélitek hogy mikor tali az ügyvédnél kb milyen részletekbe szeretnél fizetni pl 3 millio foglaló ügyvéd előtt aztán 12 millo egy hónap múlva majd a bank utalja a maradékot ez alapján írja az ügyvéd is a szerződést.

2 opcio: megmondod, hogy te szeretnél előzetes értékbecslést a házra utána mentek ügyvédhez de ilyenkor ugye ő addig eladhatja másnak, illetve az értékbecslőt is kikell fizetni, előre.

Ha megvan az ügyvéd általa irt szerződés azt beviszi az ügyvéd vagy te a földhivatalba. Azzal a papírral amit a földhivatalba kapsz meg az irataiddal -+ munkáltatói igazolás erkölcsi bizonyítvány energetikai tanúsítvány( ezt elvileg a tulajdonos csináltatott) bebattyogsz a bankba időpontra.

Plusz költség ügyvéd lehet 80 ezer is meg 160, plusz ha módosítani kell a szerződés általában egyszer szokott kelleni. Előzetes értékbecslés ha kérsz talán 40 környéke de ezt nem tudom biztosan. Illetéket pontosan nem tudok. A földhivatal ha te viszed be 6600ft.

Azt hogy kaphatsz e hitelt és mennyit az bank függő.

Az érték becslés ugy befolyásolja, hogy ha előtte csináltatod akkor idő, ha utána csinálja a bank az is idő de akkor legalább már halad a folyamat akkor érdemes előre csináltatni ha valami gyanús a házzal nagyon lepukkant vagy külterület, vályog vagy valami ami befolyásolja azt hogy a banknak mennyit ér az ingatlan.

Elsőnek hívd fel a bankod és kérdezd meg kb ekkora összeggel ezzel a fizuval kezes nélkül kb mennyit adnának.

Én utáltam magamnak intézni a hitelt, hitelügyintézővel gyorsabb volt illetve nem kellet szórakozni, hogy komolyan vegyenek meg oda járkálni plusz nekik sokkal előbb elintézik a dolgokat de lehet csak én nyúltam rossz ügyintézőbe.

Hajrá ez csak tájékoztató jellegű én így csináltam.

2022. aug. 26. 20:53
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, némileg okosabb lettem :)
2022. aug. 26. 21:46
 3/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Én némileg más sorrendet javasolnék:

1. Megnézed az ingatlant (igen, jó lenne hozzáértővel), és ha tetszik, akkor megállapodtok a vételárban, illetve abban, hogy mennyi foglalót kér. A foglaló lényege, hogy amíg az ügyintézést csinálod, addig nem adhatja el másnak. A foglalóról legjobb ügyvéd előtt papírt írni, és mivel később úgyis kell ügyvéd, már itt válassz valakit, és bízd meg.

2. A következő lépés mindenképpen a bank legyen, ugyanis tudnod kell, hogy mennyi kölcsönt fogsz kapni, jogosult vagy-e CSOK-ra, bármire. Anélkül nem tudsz tervezni. Létezik előzetes értékbecslés, előzetes hitelbírálat, stb. Mivel a szerződésbe már mindent forintra és dátumra pontosan kell írni, ezt muszáj letisztázni, mert az infók nélkül az ügyvéd nem fog tudni szerződést készíteni.

Amint ezek megvannak, a többi már úgyis "jön magától", mert a bank is és az ügyvéd is mindig mondani fogja, mi a dolgod. Sok ügyintésre számíts (jövedelem-igazolás beszerzése, ide-oda rohangálás, közjegyzői eljárás, stb.)

Az illeték a forgalmi érték 4%-a, a földhivatali díj 6.600,- Ft (16.600,- Ft sürgősségit kérsz), az ügyvédi díj szabad megállapodás kérdése. A közjegyzőnek kell majd még fizetned, az is több mindentől függ, így azt sem tudom megmondani előre.

2022. aug. 28. 14:19
 4/5 A kérdező kommentje:

Szuper, köszi neked is az infókat, jó, hogy más ennyire képben van velem ellentétben.

Ha fizetek előleget, de közben a banknál kiderül, hogy nem kapok hitelt, akkor bukom a foglalót? Mert ugye ez önhibámon kívül van.

Másik kérdésem, hogy ha például megegyezünk 28 millióban, kifizetem az előleget, és a bank kiküldi az értékbecslőt, aki mondjuk kevesebbet állapít meg, akkor mi a helyzet?

2022. aug. 28. 18:52
 5/5 anonim ***** válasza:

Sajnos alapból az, hogy nem kapsz kölcsönt, önhibának minősül, mert itt az "önhiba" nem a laikus szemszögből vett hibát (tehát felelősséget) jelent, hanem azt, hogy kinek az érdekkörében (= kinek az oldalán) merült fel az ok, ami miatt nincs szerződéskötés. Ez alól csak a vis major kivétel, de a kölcsönnel kapcsolatos banki döntés alapvetően nem az. Amire lehetőség van, és én ezt, ha a felek egyetértenek vele, bele is szoktam írni a szerződésbe, tehát hogy ha a bank nem ad kölcsönt, azt a felek közös megegyezéssel olyan vis majornak tekintik, ami miatt a foglaló visszajár, és a vevő nem veszíti el. De ha az eladó ebbe nem megy bele, akkor nincs ilyen, szóval együttműködés és megbeszélés kérdése.

Az értékbecslés nem úgy van, ahogy gondolod. A szerződéskötés előtt meg lehet kérni a bankot, hogy csináljon előzetes értékbecslést (ennek talán van valami plusz díja, de megéri), az alapján pedig megmondják már pontosan, hogy mennyi kölcsönt fognak VALÓSZÍNŰLEG adni, milyen ütemezéssel, stb. Ezt tudni is kell, hisz bele kell írni a szerződésbe... Majd az aláírt szerződést be kell nyújtani a tényleges elbírálásra, és akkor mondják meg a végleges "ítéletet", hogy mennyit adnak. Ez 99%-ban az, amit előzetesen is mondtak.

Most volt pont egy olyanom, hogy a bank azt mondta, egymillió forinttal kevesebbet ad mégis. Ilyenkor a vevőnek ezt önerőből van lehetősége még kiegészíteni, tehát szerződést kell módosítani, abba bele kell írni, hogy a vevő még fizetett az eladónak ennyit, és a kölcsön ennyivel kevesebb lesz... és akkor a kevesebb kölcsönt utána megkapta.

2022. aug. 28. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!